"Rīgas nami" rausta plecus – ko darīt ar "Splendid Palace"?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kinoteātra "Splendid Palace" zāle.
Kinoteātra "Splendid Palace" zāle. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domē pirms pusgada noslēdzās ievērojama reorganizācija. Tika apvienotas pašvaldības kapitālsabiedrības, kas apsaimnieko, uztur un labo Rīgas īpašumus. Tagad, piemēram, arī Centrāltirgus darbu uzrauga domes uzņēmums "Rīgas nami". Domes kapitālsabiedrībai kā jebkurai firmai jāstrādā bez zaudējumiem. Tomēr viens no "Rīgas namu" īpašumiem greznais kinoteātris "Splendid Palace" prasa citu pieeju. Kino nozare uzskata, ka tam jākļūst par vietu, kas izglīto sabiedrību. Un tas nevis ļautu pelnīt, bet prasītu papildu naudu, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Kinobalvas "Lielais Kristaps" pasniegšanas ceremonijā februārī žurnālists un režisors Gints Grūbe skaļi pateica to, ko kinoļaudis apsprieduši jau ilgāku laiku. Latvija ar mokām atrod naudu, lai taisītu kino. Bet ļoti maz rūpējas par to, lai filmas sasniegtu skatītāju. Arī tas maksā naudu, bet politiskā līmenī tam uzmanība pievērsta pārāk maz.

Kinoteātris "Splendid Palace" ir Rīgas domes īpašums. To pārrauga Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība SIA „Rīgas nami”. Pagājušā gada novembrī galsvaspilsētā noslēdzās apjomīga reorganizācija - zem vienota SIA "Rīgas nami" jumta tika apvienoti vēl četri pašvaldības uzņēmumi - “Rīgas pilsētbūvnieks”, “Rīgas Centrāltirgus” un “Rīgas serviss”. Tas notika pēc Konkurences padomes un Valsts kontroles kritikas, ka šāda sadrumstalota saimniecība neļaujot strādāt efektīvi. Rīgas vadība solīja, ka izmaiņas uzlabošot īpašumu pārraudzību un apsaimniekošanu.

25.aprīlī notika Rīgas domes Īpašumu komitejas sēde, kurā "Rīgas namu" valdes locekle Agra Vārna un priekšsēdētāja Baiba Beatrise Sleže izpelnījās asu deputātu kritiku par uzņēmuma stratēģiska redzējuma trūkumu gan Centrāltirgum, gan vēl citiem Rīgas domes īpašumiem.

Turklāt, lai izstrādātu vidēja termiņa darbības stratēģiju 2024.- 2028. gadam, Rīgas nami to izlēma negatavot paši, bet nolēma iepirkumā meklēt kādu, kurš to izdarītu viņu vietā. Kā liecina Rīgas nami iepirkumu komisijas sēdes protokols, tad 25.aprīlī arī tiek nolemts, ka Rīgas namu stratēģiju izstrādās auditorfirma Pricewaterhouse Coopers. Stratēģija Rīgai izmaksās 38 400 eiro. Vai valde šobrīd zin un spēj atbildēt, kādu nākotni tā saredz savā pārvaldībā esošajam vēsturiskajam kinoteātrim, deputāti pārliecību neguva.

Faktu, ka par Rīgas vēsturiskā kinoteātra kā kultūras objekta attīstību atbild nekustamo īpašumu apsaimniekotājs, kā neloģisku sauc vairāki kinonozarē strādājošie. Kultūra īpaši ar izglītības funkciju nekad nebūs peļņas objekts. Tāpēc pašos pamatos ir jāmaina tas kā kinoteātri "Splendid Palace" Rīga uztur un palīdz tam attīstīties.

Daudzās Eiropas valstīs - Somijā, Vācijā, Īrijā, Itālijā, Francijā - plaši izplatītas filmotēkas jeb sinematēkas. Tie ir valsts un pašvaldību uzturēti un finansēti kinoteātri, kur notiek vietējo filmu izrādīšana, dažādas lekcijas, skolēnu izglītošana. Zem viena jumta darbojas kino arhīvs, vēsturisko filmu restauratori, jaunie režisori. Tie kalpo kā kino dzīves epicentri un spēj pastāvēt tikai ar dotāciju palīdzību.

Nekā personīga divas nedēļas lūdza iespēju aprunāties ar kādu no "Rīgas nami" valdes loceklēm, tomēr sniegt interviju viņas atteicās.

Uz rakstiski nosūtītajiem jautājumiem par stratēģiska redzējuma trūkumu saņēmām īsas atbildes, ka stratēģija tiekot gatavota un būšot gatava rudenī. Fakts, ka to negatavo "Rīgas nami", bet gan kāds no malas - tā esot ierasta prakse. Uzņēmums norāda, ka "kino nozares attīstība ir citu valsts un pašvaldības institūciju funkcija. Rīgas nami esot gatavi "konstruktīvam dialogam". Jautājumu komentēt nevēlējās arī Rīgas domes izpilddirektors, kurš pārrauga domes kapitālsabiedrību darbu.

Rīgas namu valde arī pēc izpilddirektora mudinājuma intervijai nepiekrita. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis šonedēļ ir atvaļinājumā. No komentāriem atteicās arī vicemēri Vilnis Ķirsis un Edvards Ratnieks, jo šis neesot viņu kompetences jautājums.

Kultūras ministrs sarunā ar "Nekā personīga" piekrita, ka Nacionālā kinoteātra ideja ir laba iecere un Valsts no savas puses par to būtu gatava sākt runāt.

"Splendid Palace" ir viena no krāšņākajām un senākajām kino ēkām Eiropā. Jāņem gan vērā, ka laikā, kad pirms 100 gadiem to cēla, bija mēmais kino. Šobrīd lielā un greznā kinoteātra zāle būtu jāpārbūvē, lai skaņas akustika atbilstu mūsdienu prasībām. Vai pašvaldība ko tādu plāno, nav zināms. Bet kā mums atrakstīja "Rīgas namu" preses sekretārs, šogad varētu notikt kino aparatūras iepirkums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu