Pensionāri vērš uzmanību uz problēmu piemaksās par darba stāžu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Latvijā ir vismaz simt tūkstoši pensionāru, kuri joprojām nesaņem piemaksu par darba stāžu līdz 1995. gada beigām. Tas attiecas uz senioriem, kuri pensijā ir kopš 2012. gada, informēja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītāja Aija Barča, norāda aģentūra LETA un Latvijas Radio. 

Barča uzsvēra, ka piemaksa par darba stāžu ir viena no galvenajām risināmajām prioritātēm, jo ir redzama nevienlīdzība personām, kas iesniegušas dokumentus 2011. gada beigās un 2012. gada sākumā.

Jautājums par šīm piemaksām ir iekļauta LPF kongresa rezolūcijā, ko paredzēts nosūtīt Saeimai un valdībai. Piemaksa par darba stāžu ir viena no galvenajām risināmajām prioritātēm, jo ir redzama nevienlīdzība personām, kas iesniegušas dokumentus 2011.gada beigās un 2012. gada sākumā, uzsvēra Barča.

Tāpat LPF iestājas arī par pensiju indeksāciju divreiz gadā, ja inflācija gadā pārsniedz 5%, teica Barča.

Viņa piebilda, ka vēl viens būtisks jautājums ir bāzes pensiju ieviešana - katrs pensionārs saņemtu noteiktu summu no valsts pamatbudžeta plus katrs savu individuāli nopelnīto pensiju. Barča teica, ka šāda sistēma ir ieviesta daudzās valstīs.

Barča sacīja, ka kongresā izskanējuši vēl daudzi priekšlikumi no pensionāru organizācijām, kuri visi tiks apkopoti un iesniegti Saeimai un valdībai.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), uzrunājot kongresa delegātus, klātesošajiem apliecināja, ka valdībā un parlamentā ir sadzirdēti LPF par svarīgiem atzītie jautājumi - pensiju indeksācijas mehānisma pilnveidošana, piemaksas pie darba stāža atjaunošana un iespējamā bāzes pensijas ieviešana.

Sekmīgai šo jautājumu risināšanai būs nepieciešama cieša parlamenta vadības, atbildīgo komisiju un izpildvaras sadarbība, iesaistot federācijas pārstāvjus, lai kopā atbildīgi līdzsvarotu vajadzības ar iespējām, teica Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka "būtiska un aktuāla valdības un parlamenta dienaskārtības daļa ir sociālie jautājumi, kas cieši sasaucas arī ar senioriem ļoti nozīmīgo veselības aprūpes jomu. Medicīnas pakalpojumu pieejamība, rindu mazināšana, zāļu cenas un, protams, pietiekams finansējums šīm senioriem tik svarīgām lietām ir veselības ministres Līgas Meņģelsones (AS) ikdienas rūpes".

Tāpat Smiltēns uzaicināja pensionāru organizāciju uz Senioru dienu Saeimā, kas, aizsākot jaunu tradīciju, plānota šoruden - 6.oktobrī.

Uz kongresu sanāca pensionāru biedrību ievēlētie delegāti no vairāk nekā 125 organizācijām, kas pārstāv Latvijas valsts senioru intereses.

Kongress norisinājās LPF 30 gadu jubilejas zīmē, un tā ietvaros paredzēts piešķirt organizācijas Vecbiedra Goda nosaukumu virknei federācijas aktīvistu. Tie ir cilvēki, kuri stāvējuši pie federācijas šūpuļa un aktīvi darbojušies un darbojas vēl līdz šim kopš tās pirmsākumiem. Tie ir biedri, kuri tuvojas 90 gadu slieksnim un pat virs šim vecumam.

Pasākuma noslēgumā LPF kongress nāks klajā ar lēmumiem un rezolūciju, kas tiks nosūtīta valdībai un Saeimai.

LPF veidojošo organizāciju pārstāvji uz kongresu pulcējas reizi četros gados.

Kongress norisinājās Rīgā, Latvijas Zinātņu akadēmijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu