FOTO ⟩ Ukraina paziņo par pierādījumiem, ka dambi uzspridzināja Krievija. Jaunākā informācija par Kahovkas HES spridzināšanu

Ziņa papildināta plkst. 21.27
Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas karaspēks 6. jūnijā Hersonas apgabalā saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Galvenie notikumi 9. jūnijā:

Ūdens līmenis pazeminās: Ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuvē pēdējo 24 stundu laikā ir pazeminājies vēl par metru un turpina pazemināties, 9. jūnijā paziņojis valsts uzņēmums "Ukrhidroenergo". Kopš 6.jūnija rīta ūdens līmenis samazinājies par 4,7 metriem. Šodien plkst. 8 ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuvē bija 11,74 m. Vairāk nekā puse HES ēkas atrodas zem ūdens.

Notiek evakuācija: pēc dambja sabrukšanas no applūdušajām teritorijām evakuēti vismaz 2400 cilvēki, tostarp 120 bērni. Evakuāciju kavē Krievijas nepārtrauktā apšaude, kā arī resursu trūkums. 8. jūnijā apšaudē, civiliedzīvotājiem evakuējoties no Hersonas pilsētas, ievainoti vismaz deviņi cilvēki.

Mīnu drauds: dambja sabrukšanas dēļ reģionā tika aizskalotas sauszemes mīnas. Kājnieku mīnas "ūdenī, virspusē un zem zemes" ūdens applūdušajā zonā ir "mainījušas atrašanās vietu", sacīja Ēriks Tollefsens, Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas Ieroču piesārņojuma nodaļas vadītājs, "tagad tas viss ir aizskalots".

ZAES situācija: Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija (ZAES) vēl spēj sūknēt ūdeni no Kahovkas ūdenskrātuves, apgalvo Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA). Tomēr ūdens līmenis ir sasniedzis kritisko līmeni, 12,7 metrus, apgalvo Ukrainas administratīvās personas. SAEA norādīja, ka tās ekspertu novērtējums liecina, ka rūpnīcas sūkņi, visticamāk, varētu turpināt darboties pat 11 metru vai zemākā līmenī.

"Šajos sarežģītajos un izaicinošajos apstākļos tas dod vēl kādu laiku, pirms, iespējams, pāriet uz alternatīvu ūdens piegādi," sacīja SAEA vadītājs Rafaels Grosi.

Tomēr Grosi, kuram nākamnedēļ ir paredzēts apmeklēt rūpnīcu trešajā vizītē kopš kara sākuma, brīdināja par "ļoti nedrošo un potenciāli bīstamo" drošības un drošības situāciju ap rūpnīcu, turpinoties kaujām.

ASV un Apvienotā Karaliste atkārtoti apstiprina atbalstu: ASV prezidents Džo Baidens un viņa Lielbritānijas kolēģis premjerministrs Riši Sunaks, ceturtdien tiekoties Vašingtonā, izteica savu "nelokāmo atbalstu" Ukrainai un kopīgi nosodīja Maskavas "brutālo agresiju". Baidens sacīja, ka uzskata, ka ASV būs nepieciešamais finansējums, lai atbalstītu Ukrainu pret Krieviju tik ilgi, cik tas nepieciešams.

Kremlis nav izsniedzis "rokasgrāmatu": Krievijas varai pietuvinātie mediji nav saņēmuši konkrētu informāciju par to, kā atspoguļot HES saspridzināšanu.

FOTO: Cilvēku evakuācija pēc Kahovkas HES saspridzināšanas

Ukrainas iekšlietu ministrs: Plūdos nomiruši pieci cilvēki

Plūdos pēc Kahovkas dambja sabrukšanas gājuši bojā pieci cilvēki, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs.

Telegram saziņas lietotnes atjauninājumā Ihors Klimenko norāda, ka Hersonas reģionā ir pazuduši 13 cilvēki un līdz šim ir izglābti vairāk nekā 2400 cilvēku.

Viņš piebilst, ka Hersonas apgabalā applūdušas 48 apdzīvotas vietas – 34 Ukrainas Dņepras krastā un 14 Krievijas okupētajās teritorijās.

Divi pierādījumi apstiprina, ka Krievija uzspridzināja dambi

Pēdējo stundu laikā ir parādījušies divi potenciāli svarīgi pierādījumi, kas apstiprina faktu, ka Krievija bija atbildīga par Nova Kahovkas dambja uzspridzināšanu otrdienas agrā rītā, ziņo BBC.

1. Norvēģijas zinātnieki Kahovkas HES iznīcināšanas dienā fiksējuši sprādzienu.

Norvēģijas seismiskā tīkla (NORSAR) eksperti saka, ka ir analizējuši seismiskos signālus no reģionālās stacijas Bukovinā Rumānijā (620 km attālumā no Nova Kahovkas). Signāli liecina par sprādzienu otrdien plkst. 02.54. Pēc NORSAR teiktā, laiks un vieta sakrīt ar dambja sabrukšanu.

2. Ukrainas iekšējās drošības dienests (SBU) ir publiskojis ierakstu, kurā, pēc viņu teiktā, ir telefonsaruna starp divām vārdā nenosauktām Krievijas militārpersonām, kuras pārrunā, ka Krievija bija atbildīga par dambja uzspridzināšanu. Ierakstā teikts, ka vainīgs bijis Krievijas diversijas grupējums, taču sprādziens bijis lielāks, nekā paredzēts.

Jau kopš šīs nedēļas sākuma izskanēja pieņēmums, ka dambja sabrukums bija neveiksmīgas Krievijas diversijas operācijas rezultāts.

Tagad Ukraina saka, ka tai ir pierādījumi.

"Iebrucēji gribēja šantažēt Ukrainu," saka SBU, "uzspridzinot dambi un sarīkojot cilvēka izraisītu katastrofu mūsu valsts dienvidos".

Zelenskis: Dzīve ir izpostīta vairāk kā 40 apdzīvotās vietās. Krievijai ir jāatbild!

Savā "Twitter" kontā Zelenskis šodien atkārtoja aju iepriekš izskanējušo apgalvojumu, ka tiek strādāts "visos valsts un pašvaldību līmeņos, lai izglābtu pēc iespējas vairāk cilvēku no applūdušajām teritorijām. Evakuācija turpinās. Visur, kur mēs varam izvest cilvēkus no plūdu zonas, mēs to darām."

Prezidents pasakās arī glābējiem ,sakot, ka "Valsts neatliekamās palīdzības dienests, policija un militārpersonas dara lielisku darbu! Gribu pateikties katram iesaistītajam!"

Ieraksta noslēgumā Zelenskis papildina:

"Mēs strādājam pie detalizētu informācijas iegūšanas par zaudējumiem, ko Krievija ir nodarījusi ar šo katastrofu. Vairāk nekā 40 apdzīvotās vietās dzīve ir izpostīta.

Simtiem tūkstošu cilvēku daudzās pilsētās un ciemos ir ļoti apgrūtināta piekļuve dzeramajam ūdenim. Krievijai ir jāatbild par šo apzināto noziegumu pret cilvēkiem, dabu un pašu dzīvību."

Hersonas apgabalā applūdušas 46 apdzīvotās vietas

Hersonas apgabalā līdz piektdienas rītam applūdušas 46 apdzīvotas vietas, paziņojis Valsts ārkārtējo situāciju dienesta civilās aizsardzības pasākumu organizēšanas departamenta direktors Viktors Vitoveckis.

"Ir applūdušas 46 apdzīvotas vietas, tai skaitā 14 apdzīvotas vietas pagaidu okupētajā teritorijā. Aptuvenais iedzīvotāju skaits, kuri varētu būt cietuši, ir 60 000. Ja mēs ņemam kopējo ainu Hersonas apgabalā, tad kaut kur ap 600 kvadrātkilometru šobrīd ir zem ūdens, no kuriem 30% ir Dņepras labajā krastā un aptuveni 70% ir Dņepras kreisajā krastā," televīzijā paziņoja Vitoveckis.

"Iesaistīti 35 autobusi, ir transporta rezerves, rezervē ir arī vilciens. (..) Teritorijā, ko kontrolējam, tehnika un līdzekļi ļauj mums sasniegt jebkuru cietušo apdzīvotu vietu. Evakuācija turpinās," sacīja Vitoveckis.

Viņš arī atgādināja, ka dienu iepriekš Hersonas apgabalā divi glābēji tika ievainoti, jo Krievija apšaudīja zonas, no kurām tiek evakuēti civiliedzīvotāji.

"Viņi atrodas slimnīcā. Viņu stāvoklis ir stabils. Mēs ar viņiem pastāvīgi sazināmies. Ārsti sniedz visu iespējamo medicīnisko palīdzību," precizēja Vitoveckis.

Pēc viņa teiktā, ārkārtas situācijas seku likvidēšanā reģionā pašlaik ir iesaistīti vairāk nekā 800 cilvēki no Valsts ārkārtējo situāciju dienesta un tiek izmantoti vairāk nekā 170 transportlīdzekļi, kā arī iesaistīta Valsts policija un apgabalu valsts pārvaldes komunālie dienesti.

Krievu armija turpina apšaudīt evakuācijas mēģinājums applūdušajos Hersonas apgabalos, ziņo amatpersonas

Glābēji arī saskaras ar resursu problēmām, veicot evakuāciju Ukrainas kontrolētajā Hersonā plūdu mēroga dēļ, medijam CNN sacīja avārijas dienesta darbinieks.

Krievijas spēki turpina uzbrukumus applūdušajām Hersonas teritorijām, tostarp evakuācijas punktiem, 8. jūnijā savā nakts uzrunā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Viņi turpina apšaudīt Hersonu un reģionus, kurus jau ir pārpludinājuši. Viņi pat apšauda evakuācijas punktus, kas ir ļaunuma izpausme, ko, iespējams, neviens terorists pasaulē, izņemot krievus, nav izrādījis, " sacīja Zelenskis.

Ukrainas amatpersonas iepriekš paziņoja , ka apšaudēs dienvidu reģionā tika ievainoti vismaz deviņi cilvēki, bēgot no plūdu ūdeņiem, ko izraisīja dambja sabrukšana.

Ukraina strādā bez pārtraukuma, lai pēc dambja sabrukšanas applūdušajās teritorijās evakuētu cilvēkus, saka Zelenskis

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacījis, ka visi valdības līmeņi un vietējās varas iestādes nepārtraukti strādā, lai pēc Ukrainas katastrofālā dambja sabrukšanas izglābtu pēc iespējas vairāk cilvēku no applūdušajām teritorijām.

"Evakuācija turpinās. Visur, kur mēs varam izvest cilvēkus no plūdu zonas, mēs to darām. Valsts avārijas dienests, policija un militārpersonas dara lielisku darbu. Es vēlos pateikties ikvienam no jums, kas ir iesaistīts, "Zelenskis sacīja 8. jūnija nakts uzrunā.

Viņš arī pateicās starptautiskajām organizācijām, "kas atrodas mūsu teritorijā un sniedz īpašu palīdzību", lai gan viņš pauda bažas, ka neviena no šīm grupām nav piekļuvusi Krievijas okupētajām teritorijām katastrofas zonā.

Propagandas medijiem Kremlis nav norādījis, kā atspoguļot HES katastrofu. Tas neesot nozīmīgs notikums

Valsts pārvaldītie un Kremlim lojālie mediji nav saņēmuši skaidrus prezidenta administrācijas komentārus par Kahovkas HES katastrofas atspoguļošanu, lai gan parasti šādas "rokasgrāmatas" parādās gandrīz uzreiz pēc skaļiem notikumiem, divi avoti no lielākajiem valdību atbalstošajiem medijiem stāsta ziņu portālam "Meduza".

Pēc viņu teiktā, propagandistiem pat nav pateikts, kas tieši būtu jānosauc par dambja saspridzināšanas iemeslu.

"Nevajag spiest uz pedāļa, bet nevajag arī klusēt," tā valdību atbalstošo mediju kopējo pieeju raksturo viens no "Meduza" informatoriem.

Pilnais raksts:

Visi valsts kanāli (kā arī propagandas interneta mediji) vislielāko uzmanību pievērš tam, kā okupācijas varas iestādes it kā veiksmīgi organizējušas applūdušo pilsētu un ciemu iedzīvotāju evakuāciju.

Tā nav taisnība. "Meduza" avots stāstīja, ka patiesībā Krievijas amatpersonām evakuācija pilnībā neizdevās, un vismaz pirmajā dienā pēc katastrofas viņi traucēja tiem, kas mēģināja aizbēgt paši.

Kā uzsver kāda valsts medija darbiniece, kas runāja ar "Meduza", valdību atbalstošo mediju skatītājiem un lasītājiem vienlaikus stāstīts, kā "Krievija glābj un palīdz" un "Ukraina šauj uz tiem, kam Krievija palīdz".

"Meduza" avots, kas ir tuvu prezidenta administrācijai, kura apkopo tā sauktās "rokasgrāmatas" valdību atbalstošajiem plašsaziņas līdzekļiem skaidro, ka pagaidām "nav ieteicams spiest uz [katastrofas] cēloņiem".

"Meduza" sarunu biedrs piebilst, ka katastrofa HES ir "būtisks notikums", taču tā it kā "neizceļas" uz kopējā karā notikumu fona.

Šādu attieksmi pret notikušo no Krievijas Federācijas pārstāvju puses apliecina arī okupācijas varas iestāžu reakcija uz katastrofu. Viņi reaģēja uz dambja iznīcināšanu tikai dažas stundas vēlāk, paziņojot, ka "liela evakuācija" nebūs nepieciešama.

Hersonā ūdens līmenis samazinās. Nakts laikā nokritis par 20 centimetriem

Pēc Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītāja Aleksandra Prokudina teiktā, no rīta reģiona labajā krastā ūdens līmenis ir aptuveni 5,38 metri, bet Hersonā - 5,35 metri.

"Novērojam tendenci uz applūšanas līmeņa samazināšanos... jau tagad redzam, ka ūdens pa nakti ir nokrities par 20 centimetriem. Šorīt 32 Hersonas apgabala apdzīvotajās vietās bija applūdušas 3624 mājas," sacīja vadītaja.

OVA vadītājs uzsvēra, ka cilvēkiem no plūdu zonas vajadzētu evakuēties, jo "gaidīšana nav risinājums".

Viņš uzsvēra, ka pēc evakuācijas cilvēki tiek nodrošināti ar visu nepieciešamo.

Situācija Hersonā

Vietējās varas iestādes aicināja brīvprātīgos uz laiku atturēties no Hersonas apmeklējuma, jo pasliktinās drošības situācija reģionā un pastiprinās Krievijas apšaude.

Pēc Hersonas apgabala militārās administrācijas teiktā, šobrīd ir pietiekami daudz spēku cilvēku un dzīvnieku glābšanai no Kahovkas HES dambja sprādziena rezultātā applūdušajām teritorijām.

"Visur ir ūdens. Ūdens tuksnesis. Redzamas tikai koku galotnes un jumts."

Kahovkas HES katastrofas dēļ Hersonas reģionā applūst tūkstošiem māju. Reģiona centrā viesojās žurnālisti no "Ukrainska Pravda", kuri stāsta, ka vietām ūdens pacēlās līdz dzīvojamo māju otrajam vai trešajam stāvam.

Dņepras labajā krastā, kas ir daļa no Ukrainas kontrolētā Hersonas apgabala, visgrūtākā situācija izveidojusies Korabelas mikrorajonā jeb Ostrivā. Vienīgais veids, kā pārvietoties, ir ar laivu. 8. jūnija rītā reģiona militārās administrācijas vadītājs Aleksandrs Prokudins ziņoja, ka no pilsētas evakuēti aptuveni divi tūkstoši cilvēku.

Pa pilsētu ar visurgājējiem pārvietojas Valsts Avārijas dienesta, ar motorlaivām policijas un upju dienestu darbinieki, kā arī brīvprātīgie ar parastajām gumijas laivām. Viņi piedāvā vietējiem iedzīvotājiem evakuēties, taču ne visi tam piekrīt. Daži turpina dzīvot savu māju augšējos stāvos.

Starp tiem, kuri uzreiz nepiekrita evakuācijai, ir pensionāre Marina Gavrilova. Viņa žurnālistiem stāstīja, ka ūdens viņas mājās, kas atrodas pavisam netālu no upes, sāka celties 6. jūnija vakarā. Nākamajā rītā ūdens jau bija pie ieejas. "Tad es sapratu, ka varu kļūt par mūžīgu ieslodzīto," sacīja Gavrilova.

Neskatoties uz to, Gavrilova sākotnēji atteicās no piedāvājuma evakuēties, no balkona kliedzot glābējiem, ka viņai ir 10 kaķi, kurus viņa baidās iznest no dzīvokļa. Viņa piekrita doties prom tikai pēc tam, kad glābēji solīja atvest dzīvnieku glābējus.

"Galvenais, lai mani dzīvnieki būtu drošībā. Es nesen izglābu divus kaķēnus. Viņi tagad šeit var pazust," sacīja Gavrilova.

Ukrainska Pravda žurnālisti raksta, ka evakuācijas punktos Hersonā ir daudz cilvēku ar mājdzīvniekiem. To apstiprināja policija. Pēc viņu teiktā, vairāki simti dzīvnieku izgājuši cauri evakuācijas punktiem.

Vietējie iedzīvotāji Oļegs un Sergejs palīdzēja evakuēt cilvēkus no Hersonas. Pirms pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā viņi nodarbojās ar cilvēku pārvadāšanu pa Dņepru. Pēc žurnālistu domām, Oļegs un Sergejs ar savām laivām dodas uz salām "pelēkajā zonā", kas vēl nesen "faktiski atradās Krievijas armijas kontrolē".

Oļegs sacīja, ka pēc Kahovkas HES dambja iznīcināšanas Krievijas militārpersonas nesniedza palīdzību civiliedzīvotājiem. Vakar krievi evakuēja tikai savējos: viņiem tur bija komandieru un novērošanas posteņi. Un parastie cilvēki tika atstāti, "viņš sacīja.

7. jūnijā Oļegs un Sergejs no appludinātās Potjomkina salas izveda 16 cilvēkus. "Tagad visur ir ūdens. Ūdens tuksnesis, redzamas tikai koku galotnes un jumti. Tur, kur kādreiz bija pagalms, ar skrūvēm pieķeras pie vīnogu krūmiem, "sacīja Oļegs.

Kijiva: Kahovkas HES uzspridzināšanas sekas Ukrainai būs smagas, bet krieviem katastrofālas

Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas sekas Ukrainai būs smagas, bet krieviem tās būs vienkārši katastrofālas, jo viņi par to visu atbildēs, intervijā Ukrainas Radio sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

"Es gribu teikt, ka, pirmkārt, krievi to darīja ar militāru mērķi, lai mēs neietu pretuzbrukumā tieši Hersonas virzienā. Lai gan, manuprāt, šodien var skaidri saprast, ka mums bija pavisam citi plāni. Otrkārt, kad krievi gatavoja šo teroraktu, viņi nebija aprēķinājuši sekas, kādas būs pēc šīs uzspridzināšanas. Kad būs pagājis zināms laiks un mēs varēsim saskaitīt visu, kas tur ir noticis, ticiet man, sekas mūsu valstij būs smagas, bet krieviem tās būs vienkārši katastrofālas. Jo viņi par to visu atbildēs," sacīja Daņilovs.

Viņš pauda pārliecību, ka vainīgie Kremlī, kuri deva rīkojumu uzspridzināt aizsprostu, tiks saukti pie atbildības. Viņš uzsvēra, ka šādus lēmumus pieņem tikai Kremlī un tikai Putins.

"Uz šo notikumu attiecas starptautiskās tiesības, un tas ir pielīdzināms uzbrukumam kritiskajai infrastruktūrai. Un šis ir jautājums, kas būtu jārisina Starptautiskajai krimināltiesai. Tas ir jautājums, kas pielīdzināms taktisko kodolieroču izmantošanai. Nīderlande to savā laikā izskaidroja, un tika pieņemti attiecīgie tiesiskie dokumenti. Aizsprosta iznīcināšana ietilpst tieši šajos noziegumos. Tāpēc šādu rīkojumu varēja dot tikai Putins. Bez Putina šodien Krieviju neviens cits nevalda. Tas ir viena cilvēka totalitārs režīms. Un šis cilvēks ir tieši atbildīgs par visu, kas notiek," sacīja Daņilovs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka, uzspridzinot Kahovkas HES, Krievijas okupanti vēlas sarežģīt teritoriju atbrīvošanu.

Ukrainas vēršanās Starptautiskajā krimināltiesā saistībā ar Krievijas veikto Kahovkas HES spridzināšanu dod zaļo gaismu Starptautiskās krimināltiesas prokuratūrai veikt izmeklēšanu.

Latvija piešķir 200 000 eiro Ukrainai Kahovkas HES avārijas seku likvidēšanai

Latvijas valdība piektdien nolēma piešķirt 200 000 eiro palīdzības sniegšanai Ukrainai, lai risinātu ekoloģisko un humāno krīzi, kas radusies, Krievijai sagraujot Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu.

Naudu pārskaitīs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Valdība par atbalsta sniegšanu lēma aptaujas kārtībā.

Ministru kabineta pieņemtais lēmums paredz, ka Latvija veiks iemaksu Ukrainas valdībai, lai palīdzētu "ātrai, koordinētai un mērķtiecīgai aprīkojuma, materiālu un tehnikas sagādei tūlītējo applūduma seku mazināšanai".

Ukrainas puses lūgums pēc palīdzības ietver tādas steidzamas vajadzības kā ūdens tankkuģus dzeramā ūdens transportēšanai, glābšanas laivas un transportlīdzekļus, lai pārvietotos pa applūstošajām teritorijām, lieljaudas sūkņus, dzeramo ūdeni, ūdens filtrus, pārtikas pakas u.c. preces.

Borels: Viss norāda, ka aiz Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšana stāv Krievija

Viss norāda uz to, ka aiz Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas stāv Krievija, piektdien atzina Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Aizsprosts netika sabombardēts. Tas tika iznīcināts ar spridzekļiem, kas izvietoti vietās, kur atradās turbīnas. Šī vieta ir Krievijas kontrolē," Spānijas televīzijas ēterā sacīja Borels.

"Es nebiju tur, lai varētu konstatēt, kas to izdarīja. Bet, šķiet, viss norāda, ka tas notika vietā, kas ir krievu kontrolē. Ir grūti noticēt, ka tas varēja būt kāds cits," viņš piebilda.

"Katrā gadījumā sekas Ukrainai ir šausmīgas, no humānā skatu punkta pārvietotajiem cilvēkiem un no vides skatu punkta, jo [aizsprosta] izpostīšana radīs ekoloģisku katastrofu," norādīja Borels.

Plūdos, kas izraisījās pēc aizsprosta uzspridzināšanas, vismaz pieci cilvēki gājuši bojā, 13 pazuduši, piektdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Kļimenko.

Zem plūdu ūdeņiem ir jau 600 kvadrātkilometru liela platība, ceturtdien apliecināja reģiona gubernators.

Laikraksts: ASV satelīti naktī uz 6.jūniju fiksējuši sprādzienu Kahovkas HES

ASV satelīti naktī uz 6.jūniju fiksējuši sprādzienu Kahovkas hidroelektrostacijā (HES) tieši pirms spēkstacijas aizsprosta sabrukšanas, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz vārdā neminētām amerikāņu amatpersonām.

Infrasarkanie sensori reģistrējuši siltuma signālu, kas var norādīt uz spēcīgu sprādzienu, sacījuši avoti.

ASV izlūkdienestam ir aizdomas, ka aiz aizsprosta izpostīšanas stāv Krievija, tomēr pietiekamu pierādījumu tam nav, vēsta laikraksts.

Turklāt, norāda "New York Times", sprādziens varēja būt nejaušs. Pierādījumu, ka tas bijis tīšs, pagaidām nav.

Laikraksts, atsaucoties uz inženieru un spridzekļu ekspertu secinājumiem, norāda, ka tīšs sprādziens Krievijas kontrolētā Kahovkas aizsprosta iekšienē visticamāk bija tā sagrūšanas iemesls.

Konstrukcijas sabrukšana vai uzbrukums no ārpuses arī bija iespējami, tomēr šāds izskaidrojums ir mazāk ticams.

Atbilstoši jaunākajiem datiem plūdos, kas izraisījās pēc aizsprosta sabrukšanas, dzīvību zaudējuši vismaz 13 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu