Mediji: Nopludinātā audioierakstā Tramps apspriedis "īpaši konfidenciālus, slepenus" dokumentus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Donalds Tramps ieradies Ņujorkas tiesā
Donalds Tramps ieradies Ņujorkas tiesā Foto: POOL/REUTERS

ASV mediji ieguvuši audioierakstu, kurā Donalds Tramps, šķiet, atzīst un apzinās slepenu dokumentu piesavināšanos pēc Baltā nama pamešanas, ziņo raidorganizācija BBC.

Ierakstā dzirdams, kā bijušais prezidents šķirsta papīrus un saka: "Tie ir ļoti konfidenciāli."

Pirmo reizi ierakstu ieguva CNN, bet audiofails ir arī BBC ASV partnerim CBS.

Tramps nav atzinis savu vainu federālajās apsūdzībās par slepenu dokumentu nepareizu uzglabāšanu.

CNN bija pirmie, kas publicēja aptuveni divas minūtes garo failu, kas ierakstīts 2021. gada jūlijā Bedminsterā, Ņūdžersijas golfa klubā, kad Tramps ticies ar vairākiem cilvēkiem, kas strādāja pie viņa bijušā personāla vadītāja Marka Medovsa memuāriem.

Tramps dzirdams sakām "šie ir tie papīri" un, atsaucoties uz dokumentu par Irānu, nosauc viņa īpašumā esošo par "ļoti konfidenciālu".

"To paveica armija un nodeva man," viņš saka. "Redziet, kā prezidents es būtu varējis to deklasificēt. Tagad es nevaru, saprotiet, bet tas joprojām ir noslēpums."

Šķiet, ka tas ir tas pats audioieraksts, ko federālie prokurori minējuši savā apsūdzībā pret Trampu.

No apsūdzības gan nav skaidrs, vai ierakstā minētos dokumentus izmeklētājiem ir izdevies atgūt.

Prokurori apgalvo, ka bijušais prezidents divas reizes rādījis slepenos dokumentus cilvēkiem bez drošības pielaides, tostarp rakstniekam un diviem apkalpes darbiniekiem.

Pret Trampu ir izvirzītas 37 apsūdzības par slepenu dokumentu nelikumīgu glabāšanu un to atgūšanas valdības centienu kavēšanu.

Viņš vairākkārt ir noliedzis savus pārkāpumus.

Viņš izteicies, ka visi dokumenti, ko viņš paņēma ar sevi no Baltā nama, ir deklasificēti, taču publicētais audioieraksts, šķiet, ir pretrunā ar šo argumentu.

Pagājušajā nedēļā intervijā telekanālam "Fox News" bijušais prezidents noliedza, ka Bedminsteras sanāksmē būtu rādījis slepenos dokumentus cilvēkiem, kuriem nav atļauts tos apskatīt.

"Tur nebija neviena dokumenta. Tas bija milzīgs kalns laikrakstu  un visa kā cita, kas vēstīja par Irānu un citām lietām," sacīja Tramps, piebilstot, ka viņš rādīja "laikrakstu slejas, žurnālu stāstus un rakstus".

Tomēr audioieraksts, šķiet, liecina, ka Tramps atsaucās uz konkrētiem dokumentiem.

Pret viņu apsūdzības tika izvirzītas līdz ar viņa palīgu Voltu Nautu, kurš, domājams, 27. jūnija tiesas sēdē savu vainu neatzīs.

Bijušā prezidenta prāva ir paredzēta 14. augustā, taču tā, visticamāk, tiks pārcelta. Tiesnesim vēl jālemj par prokuroru ierosinājumu atlikt to līdz 11. decembrim.

Pirmdien lietu pārraugošais federālais tiesnesis noraidīja valdības prokuroru lūgumu paturēt noslēpumā potenciālo liecinieku sarakstu.

"Apollo.lv" jau iepriekš ziņoja, ka Donalds Tramps 13. jūnijā federālajā tiesā noliedza savu vainu apsūdzībās par nepareizu apiešanos ar slepeniem valdības dokumentiem un to neatdošanu atbildīgajām institūcijām.

Savas 77. dzimšanas dienas priekšvakarā Tramps, kurš vēlas arī nākamgad kļūt par Republikāņu partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās, stājās Maiami miertiesneša priekšā, kur viņam formāli izvirzīja 37 apsūdzības.

Pēc tam uzrunā saviem atbalstītājiem Tramps kritizēja apsūdzības kā politiski motivētas, lai iejauktos 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Slepeno dokumentu lietā federālā prokuratūra Trampu apsūdz nelikumīgā slepenu dokumentu par ASV kodolprogrammām un aizsardzības programmām glabāšanā.

Kā iepriekš norādīja ASV Tieslietu ministrija, kad Tramps 2021. gadā pametis Balto namu, viņš sev līdzi paņēmis augstākā mērā slepenus dokumentus no Pentagona, Centrālās izlūkošanas pārvaldes, Nacionālās drošības pārvaldes un citām izlūkošanas struktūrām.

Tramps tos glabājis neatbilstošos apstākļos Floridā Mar-a-Lago rezidencē un klubā, kur viņš regulāri rīkojis lielus sociālus pasākumus ar tūkstošiem viesu, teikts apsūdzības pieteikumā, kas iesniegts federālajā tiesā Floridā.

Tāpat bijušo prezidentu un televīzijas personību apsūdz par sazvērestību izmeklētāju maldināšanai un apzinātu nacionālās drošības noslēpumu izpaušanu personām, kurām nav tam pielaides.

ASV atbildīgās institūcijas pie Trampa atklājušas vairāk nekā 300 neatbilstoši uzglabātus slepenus dokumentus. Aizdomas, ka visi slepenie dokumenti nav nodoti atbilstošā glabāšanā, radās pēc tam, kad arhīvā netika atrasti dokumenti par Trampa prezidentūras laika saziņu ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Atsevišķā prāvā Manhetenā Tramps nesen noliedza Ņujorkas štata prokuratūras izvirzītās apsūdzības finanšu krāpšanā. Kopumā pašlaik sāktas četras kriminālizmeklēšanas pret Trampu.

Šī ir pirmā reize, kad bijušajam ASV prezidentam izvirzītas federāla līmeņa apsūdzības.

Kompānijas "Ipsos" jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka republikāņu atbalstītāju vidū Tramps ir populārs un 81% republikāņu vēlētāju apsūdzības pret Trampu uzskata par politiski motivētām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu