Polijas amatpersona apvainojusi Kijivu nepateicībā. Uz Ukrainas Ārlietu ministriju izsaukts vēstnieks (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: bieszczady_wildlife/Shutterstock

Uz Ukrainas Ārlietu ministriju otrdien, 1. augustā, tika izsaukts Polijas vēstnieks saistībā ar Polijas prezidenta kancelejas amatpersonas izteikumiem, vainojot Kijivu nepateicībā.

Polijas prezidenta kancelejas ārpolitikas biroja vadītājs Marcins Pšidačs pirmdien kritizēja Ukrainu par tās negatīvo reakciju uz Polijas aicinājumu Eiropas Savienībai (ES) pagarināt Ukrainas labības importa aizliegumu Polijā un vēl četrās bloka valstīs.

Varšava, aicinot ES pagarināt Ukrainas graudu importa aizliegumu, par prioritāti izvirza Polijas lauksaimnieku intereses, norādīja Pšidačs.

"Ukraina ir saņēmusi lielu atbalstu no Polijas, un būtu labi, ja tā sāktu novērtēt to, ko Polija pēdējos mēnešos un gados ir darījusi Ukrainas labā," piebilda Pšidačs.

Kijeva reaģēja, otrdien izsaucot Polijas vēstnieku uz Ukrainas Ārlietu ministriju.

"Paziņojumi par it kā Ukrainas nepateicību (..) neatspoguļo realitāti un kā tādi ir nepieņemami," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Polijas Ārlietu ministrija atbildēja, izsaucot Ukrainas vēstniecības pārstāvi. Viņam Polijas Ārlietu ministrijā paredzēts ierasties trešdien.

Jūnijā Brisele atļāva Polijai, Slovākijai, Ungārijai, Rumānijai un Bulgārijai līdz septembra vidum aizliegt labības importu no Ukrainas, lai aizsargātu šo valstu iekšējo tirgu.

Jūlijā piecas valstis mudināja ES piekrist graudu importa aizlieguma pagarināšanai līdz gada beigām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas vakarā paziņoja, ka Ukraina ārkārtīgi augstu vērtē Polijas atbalstu un neļaus "nekādiem politiskiem momentiem" sabojāt attiecības starp Ukrainas un Polijas tautām.

"Ukraina cīnās par savu un visas Eiropas brīvību, un mēs esam pateicīgi katrai tautai, kas palīdz. Mēs ļoti augstu vērtējam Polijas vēsturisko atbalstu, kas kopā ar mums ir kļuvusi par īstu Eiropas vairogu - no jūras līdz jūrai. Un šajā vairogā nedrīkst būt nevienas plaisas," tviterī ierakstīja Zelenskis.

"Mēs neļausim nekādiem politiskiem momentiem sabojāt attiecības starp Ukrainas un Polijas tautām, un emocijām noteikti vajadzētu atdzist. Mūsu tautu brīvība un labklājība, mūsu Eiropas vērtības un uzvara pār kopējo ienaidnieku Krieviju ir svarīgākas par visu," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu