FOTO Cilvēkus sadusmo Parisas Hiltones viesošanās Havaju salās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: 21metgala/X; AP/Scanpix; "Apollo.lv" kolāža

Parisas Hiltones virzienā raidīta virkne dusmīgu ziņu no sociālo tīklu lietotājiem. Viņa redzēta atpūšamies Maui, Havaju salās, kopā ar savu vīru Kārteru Rūmu un viņu astoņus mēnešus veco dēlu Fīniksu. Iemesls sabiedrības sašutumam par uzņēmējas rīcību ir nežēlīgie meža ugunsgrēki tuvējā Lahainas pilsētā, kuros miruši teju 100 cilvēki un kas izpostījis iedzīvotāju dzīves, ziņo ārvalstu mediji.

Attēlos, kas tika publicēti pirmdien, 42 gadus vecā Hiltone nes savu vienīgo bērnu pa ekskluzīvu kūrortu Vailejā, kas atrodas tikai nepilnu 50 kilometru attālumā no liesmu pārņemtās teritorijas.

"Parisa Hiltone uzzināja par Maui meža ugunsgrēka postījumiem un teica: "Tas ir karsti"," par viņas rīcību ironizēja kāds sociālo tīklu lietotājs, atsaucoties uz viņas slaveno frāzi.

"Vai viņiem nevajadzētu būt skumjiem un palikt iekštelpās, jo salas iedzīvotājus piemeklējusi gadsimta traģēdija?" kāds lietotājs jautāja.

Tika pausts novērojums: "Kamēr pasaule deg, Hiltoni izklaidējas. Laikam ir patīkami būt tik atrautam no realitātes."

"Pretīgi. Havaju iedzīvotāji ir lūguši visus tūristus atstāt salu," rakstīja vēl kāds kritiķis.

Zīme pie Lahainas pilsētas Havaju salās.
Zīme pie Lahainas pilsētas Havaju salās. Foto: AP/Scanpix

Sabiedriskās dāmas atvaļinājums fiksēts pēc tam, kad Havaju salu tūrisma pārvalde pagājušajā trešdienā lūgusi tūristus atstāt salu, jo katastrofas dēļ bija miruši jau 96 cilvēki.

Hiltonei tuvs avots laikrakstam "The Post" pirmdien sacīja, ka viņas atrašanās Havaju salās bija "jau sen plānots ģimenes ceļojums" un viņa "ir ceļojusi uz Maui kopš dzimšanas".

Avots arī apgalvoja: "Viņai tur ir daudz draugu un ģimene, un tās ir viņas otrās mājas. Viņas tēvoča restorāns Lahainā nodega, tāpēc viņi nolēma saīsināt savu ceļojumu un doties apraudzīt ģimeni un palīdzēt, kā nu var."

Pēc šī avota teiktā, Parisa ar vīru esot ziedojuši dažādas nepieciešamas lietas, tostarp "tualetes papīru, zobu birstes un citus nepieciešamos mājsaimniecības piederumus vietējām patversmēm un vietām, kas izveidotas ziedošanai".

Pēc pēdējās oficiālās informācijas, savvaļas ugunsgrēki laupījuši 99 dzīvības.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Maui ugunsgrēks, kas nopostījis vēsturisko Lahainas pilsētu,  kļuvis par nāvējošāko ugunsgrēku ASV pēdējā gadsimta laikā.

Upuru skaits varētu "ievērojami pieaugt", 12. augustā brīdināja Havaju salu gubernators Džošs Grīns, turpinoties upuru identificēšanai.

Simtiem cilvēku joprojām ir bezvēsts pazuduši, bet simtiem citu pēc bēgšanas no liesmām pilda patversmes visā Maui.

"Šī ir neiespējama diena," sacīja Grīns.

Ugunsgrēks "noteikti būs lielākā dabas katastrofa, ar kādu Havaju salas jebkad ir saskārušās", viņš sacīja.

"Mēs varam tikai gaidīt un palīdzēt tiem, kuri ir izdzīvojuši. Tagad mūsu uzmanības centrā ir savest tuviniekus atkal kopā, kad vien iespējams, kā arī nodrošināt cilvēkiem mājokli un veselības aprūpi, bet pēc tam pievērsties atjaunošanai."

Kamēr savvaļas ugunsgrēki šobrīd lielā mērā tiek kontrolēti, dažās salas daļās, tostarp ap izpostīto Lahainu, turpinās centieni tos pilnībā nodzēst.

Varas iestādes ir novirzījušas meklēšanas resursus uz teritorijām salas piekrastes zonā. Izmantojot suņus, kas ir apmācīti atrast līķus, zem drupām un pelniem tiek meklēti bojā gājušie.

Līdz šim ir aptverti tikai 3% no meklēšanas apgabala, sacīja manāmi emocionālais Maui policijas priekšnieks Džons Pelletjē.

"Jums ir jāveic ātra DNS [testēšana], lai mirušos identificētu. Katrs no šiem 89 ir Džons un Džeina Dū [sākotnēji neidentificētas personas]," viņš teica.

"Neviens no mums vēl īsti nesaprot, cik bojā gājušo patiesībā ir."

Federālās ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) vecākais ierēdnis Džeremijs Grīnbergs raidorganizācijai BBC sacīja, ka uz salām tiek nosūtīts papildu atbalsts, tostarp meklēšanas un glābšanas dienesti, kā arī ugunsdzēsības komandas.

"Absolūtā prioritāte numur viens ir izdzīvojušo drošība," viņš teica.

12. augustā neatliekamās palīdzības patversmē Maui kara memoriālā kompleksā simtiem evakuēto turpināja pulcēties, saņemot pārtiku, tualetes piederumus un medicīnisko palīdzību no brīvprātīgajiem, kuru kļūst arvien vairāk.

FOTO: Havaju salas skāris pagājušā gadsimta nāvējošākais ASV ugunsgrēks

Tiek uzskatīts, ka kopš ugunsgrēku izcelšanās vairāk nekā 2000 ēku ir bojātas vai iznīcinātas. Lielākā daļa no tām bija mājas Lahainas apgabalā.

Galvenais ceļš uz Lahainu, Honoapiilani šoseja, sestdien uz īsu brīdi tika atkal atvērts iedzīvotājiem, bet pēc tam atkal tika ātri slēgts.

Simtiem Lahainas iedzīvotāju tik un tā ir palikuši rindā uz šosejas, cerot, ka viņus izlaidīs.

Cits maršruts, Kahekili šoseja, ir atvērts, taču vietējie iedzīvotāji saka, ka ir pārāk bīstami mēģināt pa to braukt.

Ceļš ir tik tikko pietiekami plats vienai automašīnai, tajā ir daudz pagriezienu un stāvs nobrauciens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu