Vācijas valdība apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz atvieglot vārda un dzimuma nomaiņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aquarius Studio/Shutterstock

Vācijas valdība trešdien gatavojas apstiprināt likumprojektu, kas paredz atvieglot pilsoņiem vārda un dzimuma nomaiņu.

Tā dēvētais likums par pašnoteikšanos vienkāršos vārda un dzimuma nomaiņas procedūru valsts uzturētajos reģistros.

Šobrīd dzimuma nomainīšanai nepieciešams ekspertu atzinums un tiesas lēmums.

Likuma mērķis ir palīdzēt tā dēvētajiem transdzimuma cilvēkiem, interseksuāļiem un cilvēkiem ar nebināru dzimtes identitāti, norādījušas Ģimenes un Tieslietu ministrijas.

Likumprojektu kritizē gan opozīcijā esošie konservatīvie (CDU/CSU), gan labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Daudzas transpersonas apgalvo, ka pašreizējās likuma normas, kas vārda un dzimuma nomaiņu pieļauj tikai pēc psiholoģiska izvērtējuma un tiesas lēmuma, esot pazemojošas, jo bieži nākoties atbildēt uz intīmiem jautājumiem.

Saskaņā ar likumprojektu transpersona tiek definēta kā cilvēks, kas neidentificējas ar to dzimumu vai vienīgi ar to dzimumu, kāds tam konstatēts piedzimšanas brīdī.

Interseksuāļiem ir iedzimtas fiziskās īpašības, "kuras saskaņā ar medicīniskajiem standartiem nav iespējams nepārprotami klasificēt kā vīrišķas vai sievišķas," teikts likumprojektā.

Savukārt nebinaritāte likumprojektā definētā kā to cilvēku pašapzīmējums, kas sevi neidentificē nedz kā vīriešus, nedz kā sievietes.

Valdība trešdien plāno arī apstiprināt iekšlietu ministres Nensijas Fēzeres iesniegto likumprojektu, kas paredz atvieglot Vācijas pilsonības iegūšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu