Argentīnā slēgta izdevnieciba, kas iespieda un pārdeva "kvalitatīvas" nacistu grāmatas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Argentīnas Federālā policija ir slēgusi izdevniecību, kas iespieda un pārdeva nacionālsociālisma ideoloģiju slavinošas grāmatas, konfiscējusi simtiem šādu izdevumu un aizturējusi vienu cilvēku, trešdien paziņoja amatpersonas.

Otrdien veiktajos reidos Sanisidro pilsētā uz ziemeļiem no Buenosairesas policisti konfiscēja apmēram 230 grāmatas.

"Mēs vēl esam pārsteigti par lielo materiāla daudzumu, kas nācis no īstas tipogrāfijas nacistu simbolikas, grāmatu un mācības izplatīšanai un pārdošanai," sacīja policijas ģenerālkomisārs Karloss Alehandro Ņamandu. Viņš raksturoja notikušo kā nacistu dokumentu "vēsturisku konfiskāciju" Argentīnā.

Komisārs sacīja, ka konfiscētās grāmatas bijušas "augstā kvalitātē", lai gan veikto reidu videoieraksti rada iespaidu par mājas apstākļos veiktu operāciju, nevis lielu tipogrāfiju.

Varas iestādes aizturēja Argentīnas pilsoni Pablo Hiorheti, kurš tiek turēts aizdomās kā galvenais atbildīgais par šīs izdevniecības grāmatnīcas vadīšanu. Viņš tiek apsūdzēts Argentīnas pretdiskriminācijas likuma pārkāpšanā.

Grāmatnīcas vietnē, kas vēl darbojas, pirmajā lapā ir liels paziņojums, ka tā pārdod ar abiem pasaules kariem saistītas grāmatas, kas ir "marginalizētas no populārākajām grāmatnīcām", bet tā "nepiekrīt" šajās grāmatās rakstītajam un to pārdošana ir paredzēta tikai "krāšanas un pētniecības" vajadzībām.

Policisti konfiscēja daudzas elektroniskās un drukāšanas ierīces, kā arī lielu daudzumu nacistu propagandas materiālu. Izplatīšanai sagatavotajās grāmatās bija svastikas, Dzelzs krusti un citi nacistu simboli, kuru demonstrēšana nozīmē Argentīnas pretdiskriminācijas likuma pārkāpšanu.

Šie materiāli tika pārdoti ne tikai šīs grāmatnīcas vietnē, bet arī citos tiešsaites veikalos, tostarp reģiona lielākajā tiešsaistes tirdzniecības platformā "Mercado Libre".

"Šī ir pirmā izmeklēšanas stadija. Mēs vispirms slēdzām pārdošanas un izplatīšanas kanālu. Mēs pārejam uz otro stadiju. Likums soda ne tikai ražotājus, bet arī pircējus," sacīja Ņamandu.

Izmeklēšana tika uzsākta pēc sūdzības, kuru 2021.gadā policijai iesniedza Argentīnas Izraēliešu apvienību delegācija (DAIA).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu