VIDEO Drāma Jelgavas kapos: neļauj apbedīt brāli līdzās vecākiem. Kapracis atrod veidu, kā to legāli izdarīt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Jelgavā kādai ģimenei bija nepieciešamas teju divas nedēļas, lai izcīnītu tiesības apbedīt mirušo brāli līdzās vecākiem. Apbedīšanas atļaujas saņemšanu sarežģīja tas, ka bija nepieciešams veikt virsapbedījumu. Saskaņā ar noteikumiem, lai to darītu, ir jābūt pagājušiem vismaz 20 gadiem. Lai gan šajā gadījumā ir pagājuši 60 gadi, tuvinieku lūgums ir noraidīts, ziņo LTV raidījums "4. studija".

Tā vietā piedāvāts mirušo kremēt.

Laimonis aizgāja mūžībā 70 gadu vecumā. Viņa brālim un māsai bija nepieciešamas 13 dienas, lai izcīnītos ar vietējo ierēdniecību un varētu izpildīt Laimoņa pēdējo vēlēšanos – atdusēties kopā ar saviem vecākiem.

"Vajadzēja brāli apbedīt. Bet atbildīgās personas kapsaimniecībā man to aizliedza. Es biju izbrīnīts!" stāsta Aivars.

Ģimenes kapos atdusas Aivara un Maijas vecāki un vecvecāki. Vectēvs apbedīts 1963. gadā, kad brālis un māsa vēl bijuši bērni. Vecmamma apbedīta vēl agrāk. Aivars un Maija nolēmuši, ka brāli varētu apbedīt virs senajiem apbedījumiem, bet Jelgavas pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" to aizliegusi.

"Nav iespējams veikt virsapbedījumu ģimenes kapa vietā Bērzu kapsētā, jo nav izpildāmi "Jelgavas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi (..)

Kapa vietas dziļumam jābūt ne seklākam par 0,9 metriem no zemes līmeņa līdz zārka vākam, atkarībā no gruntsūdeņu līmeņa attiecīgajā kapsētā," raidījumam skaidro pašvaldības pārstāvji.

"Pilsētsaimniecības" pārstāve skaidro, ka konkrētajā gadījumā tika pieaicināti divi kaprači – abi apliecināja, ka dziļums ir 130 cm līdz pirmā apbedījuma zārka vākam (..) "Tīri matemātiski rēķinot - jauns zārks ir aptuveni 60 cm augsts. Apbedot viņu virs pirmā apbedījuma, zemes slānis virs kapa sanāk 70 cm, kas neatbilst mūsu saistošajiem noteikumiem," stāsta pašvaldības pārstāvji.

Aivars jau bija gatavs, ka kaps būs jārok dziļāk un vectēva mirstīgās atliekas vajadzēs pārapbedīt. 

Tikmēr kāds pieaicināts kapracis situāciju redzēja citādāk. Viņš uzskatīja, ka viss ir pēc noteikumiem.

"Veicot savus darba pienākumus kapsētā [rokot apbedījuma bedri], konstatēju, ka nav un nav bijis nekādu traucējošu priekšmetu – dēļi, kauli, koku saknes vai akmeņi netika konstatēti. Tāpēc apbedījuma bedri varēja izrakt bez nekādiem šķēršļiem un vajadzīgā dziļumā, atbilstoši Jelgavas valstspilsētas saistošajiem noteikumiem," raksta kapracis.

"Pilsētniecības" pārstāve raidījumam pauda, ka viņiem ienākusi informācija, ka "kaut kas no kapa paņemts līdzi maisā". 

Plašāk "4.studijas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu