Bijušais Putina drošības darbinieks pastāsta par darbu diktatora pilī (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: murathakanart/Shutterstock

Bijušais drošības darbinieks Vitālijs Brižati šī gada sākumā pameta Krievijas Federālo aizsardzības dienestu un aizbēga no valsts. Viņš pastāstījis par to, kā bija strādāt vienā no Krievijas diktatora Vladimira Putina luksusa pilīm Krimā, vēsta medijs "Insider". 

Brižati atlūgumu uzrakstīja 2022. gada 24. februārī, par iemeslu aiziešanai nosaucot Krievijas iebrukumu Ukrainā, tomēr sākotnēji viņam aiziet neļāva. 

Viņš norāda, ka Olivjē pils kompleksa greznība, salīdzinot ar parasto krievu dzīvi, viņam riebjas arī tagad. 

"Es nekad nevarēju saprast, kāpēc tik bagātai valstij kā Krievija, ir jācieš. Kāpēc krievi nevar dzīvot labi, tikai valdība var?" 

Olivjē pils ir padomju laiku komplekss, kas atrodas Krievijas aneksētajā Ukrainas pussalā Krimā. Tas ir bijis Putina rīcībā kopš 2014. gada Krimas aneksijas. 

"Nr. viens" ierašanās Krimā

Federālajam aizsardzības dienestam ir aptuveni 50 000 darbinieku, kas aizsargā diktatoru un viņa augstākās amatpersonas. Brižati dienestam pievienojās 2021. gadā, un viņa uzdevums bija palīdzēt ar drošības pasākumu īstenošanu, Putinam ierodoties pilī vai Krimā. 

Piemēram, ja Putinam, kuru iekšēji dēvē par "Nr. viens", būtu paredzēts apmeklēt skolu, "dienests ierastos deviņas stundas pirms vizītes un rūpīgi pārbaudītu visu teritoriju," Brižati sacīja.

"Nr. viens" ierašanās Krimā demonstrēja to, cik maz diktators pats uzticējās savam drošības dienestam. 

Tas tika risināts divos dažādos veidos, un lielākā daļa Putina darbinieku nezināja patieso maršrutu. "Deviņdesmit procenti cilvēku nezina, kā viņš ieradīsies," sacīja Brižati.

Viens no veidiem, kā tiek organizēta Krievijas diktatora ierašanās Krimā, ir ar milzīgu traci: katrā lidostā ir automašīnas, helikopteri, apsardze, goda pavadoņi, izliekoties, ka Putins atrodas vienā no automašīnām.

Otrs veids ir absolūta slepenība. "Pēkšņi policija uzzinātu, ka Putins ir kaut kur Krimā," sacīja Brižati, piebilstot, ka neviens nezinātu, kā viņš tur nonācis. 

Grezna "mazpilsēta" aiz sešus metrus augstiem mūriem

2019. gada izmeklēšanā neatkarīgais Krievijas medijs "Proekt" ziņoja, ka Olivjē pils ir milzīgs komplekss ar hokeja laukumu, peldbaseiniem, saunām, personāla kopmītnēm 60 personām, ar marmora sienām, marmora liftu un ziemas dārzu.

Satelītattēlos ap pili redzami arī meži, pludmales, neliela osta un helikopteru laukums.

"Tā ir fantāzijas vieta," Brižati sacīja neatkarīgajam medijam "TV Rain". "Tur ir fitnesa zāles, strūklakas, skaisti parki, tējas namiņi, grila zonas un pludmales."

Viņš arī sacīja, ka pludmalēs uzturējās bruņoti ūdenslīdēji, kas sargāja vietu no slepkavām.

Neatkarīgi no faktiskā darba katrs personāla loceklis kompleksā bija arī drošības virsnieks, Brižati sacīja medijam "Insider". 

"Visi, kas tur strādā, arī personas, kas griež zāli vai mazgā veļu,  strādā Federālajā aizsardzības dienestā," viņš sacīja. Viss komplekss ir kā "maza pilsēta". 

Brižati, kurš strādāja kā suņu dresētājs, esot pelnījis 68 000 rubļu mēnesī (aptuveni 670 eiro).

Lai gan Brižati jau ilgstoši klusībā bija atbalstījis Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļņija nostāju, visi pārējie tur bijuši lojāli Putinam, viņš sacīja. Vismaz, cik viņam zināms. 

"Daži cilvēki patiešām tic, ka viņi dara svarīgu darbu," Brižati sacīja. "Viņi nepamana greznību vai arī uzskata, ka prezidentam ir tiesības uz šo greznību."

Atmosfēra kolēģu vidū bijusi toksiska. "Ir tādi cilvēki kā viņš [Putins]. To ir grūti izskaidrot," sacīja Brižati. "Viņi cenšas atrast tevī trūkumus. Tev ir jāuzmanās no visa, ko pasaki viņu klātbūtnē, jo katrs vārds var tikt izmantots pret tevi."

"Vienīgais veids, kā izveidot karjeru un dabūt paaugstinājumu, ir nosūdzēt citus," sacīja bijušais Federālā aizsardzības dienesta darbinieks.

Atlūgumu izmet atkritumu urnā

Toksiskā darba kultūra kļuva par īpašu problēmu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. 

Brižati nebija ilūziju, ka tas patiešām būtu "speciālā militārā operācija", kā visi viņam apkārt to dēvēja. Viņš savu atlūgumu iesniedza tajā pašā dienā, kad Putina tanki pārkāpa Ukrainas robežu. 

Taču atlūgums tika saplēsts un iemests atkritumu urnā, viņš sacīja. 

"Man pateica, ka mana pretkara pozīcija varētu rezultēties ar arestu un es varētu nonākt aiz restēm uz astoņiem gadiem," teica Brižati. 

Pat psihologs, pie kura viņš vērsās, nodeva informāciju no viņu privātajām sesijām saviem priekšniekiem, viņš sacīja.

Ar laiku viņš atrada veidu, kā tikt prom no šā darba. Viņa sieva atrada darbu ārvalstīs, un viņam radās iespēja doties viņai līdzi uz Ekvadoru.

Tomēr pirms tam uz viņu tika izdarīts milzīgs spiediens atteikties no saviem uzskatiem. Bija jāklusē, līdz izgudrošu, kā izkļūt no valsts, sacīja Brižati. 

Patlaban trimdā esošais Brižati saka, ka sešus metrus augstais žogs, kas ieskauj Olivjē pili, ir spēcīgs simbols plaisai starp Putinu un krievu tautu.

"Viņam būtu jāstrādā cilvēku un viņu interešu labā," saka vīrietis. "Viņam nevajadzētu sargāties no paša tautas."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu