Pēc asām diskusijām parlamentārieši konceptuāli atbalsta neprecēto pāru partnerības regulējumu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde.
Saeimas sēde. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimā debatēs par konceptuāli skatāmo partnerības likumprojektu pakotni tās atbalstītāji šodienu vērtē kā vēsturisku, bet oponenti pauž bažas par to kā pirmo soli uz viendzimuma laulībām.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus vairākos likumos, kas paredz Latvijā ieviest partnerības institūtu - tas būs jauns veids, kā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu, tajā skaitā viendzimuma pāru, attiecības un paredzēt tām noteiktu sociālo un ekonomisko aizsardzību.

Debatēs opozīcija arī pārmeta koalīcijai, ka tā likumprojektus virza steidzamības kārtā, neļaujot par tiem debatēt trīs lasījumos.

Deputāts Edvards Smiltēns (AS) debatēs norādīja, ka Saeimā ceļu sākusi likumprojektu pakotne "viendzimuma laulību faktiskai legalizēšanai Latvijā". Tāpat politiķis kritizēja to, ka likumprojektu pieņemšana notiekot steigā un "izslēdzot faktiski arī iespēju sabiedrībai kvalitatīvi diskutēt un arī teikt savu vārdu". Smiltēns aicina ievērot Satversmē noteikto, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, tāpēc grozījumi būtu jānodod tautas nobalsošanā.

Savukārt "Progresīvo" politiķe Antoņina Ņenaševa sacīja, ka šī esot vēsturiska diena, jo koalīcija nobalsos par partnerības likumprojektu pirmajā lasījumā, un tas esot cilvēktiesību un godaprāta balsojums. Deputātes ieskatā, koalīcija izpildīšot Satversmes tiesas spriedumu, pievienosies 30 Eiropas valstīm, kur šāds regulējums ir spēkā un panāks pāru tiesisko aizsardzību.

Ņenaševa teica, ka, pieņemot regulējumu, cilvēkiem tiks piešķirtas trīs būtiskas tiesības - reģistrēt partnerību pie notāra, saņemt partnera pensiju pēc viņa nāves, pārskaitīt naudu bez liekām raizēm, kā arī parūpēties vienam par otru veselības jautājumos. Deputāte pauda nesapratni, kas minētajās tiesībās ir nepieņemams opozīcijai, norādot, ka viņiem trūkst drosmes skaidrot šos jautājumus saviem vēlētājiem.

Parlamentārietis Ainārs Šlesers (LPV) pauda, ka citādāk būtu, ja tas būtu jautājums tikai par atsevišķiem cilvēkiem, par kopdzīvi, bet politiķa ieskatā pakotne esot tikai pirmais solis, jo tas novedīšot arī pie jautājuma par bērnu adopciju. Partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līderis pieļauj, ka šo jautājumu virzība uz referendumu pēc būtības varēs notikt, kad iedzīvotājiem drīzumā būs iespēja parakstīties par LPV rosināto tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Tikmēr "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics uzsvēra, ka ir rūpīgi izlasījis likumprojektus, iepazinies ar to anotācijām, uzklausījis tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) pamatojumu un guvis pārliecību, ka likumprojekti ir pilnīgi atbilstoši Satversmē nostiprinātajām vērtībām. "Tie risina praktiskus jautājumus, ir sabalansēti un cilvēciski," akcentēja Jurēvics.

Deputāts, mācītājs Mārcis Jencītis (LPV) norādīja, ka visiem ir skaidrs, ka likumprojektos "ir runa par viendzimuma attiecību pielīdzināšanu laulībai". Tāpēc vairāki kristīgo konfesiju vadības pārstāvji ir parakstījuši aicinājumu Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem "nelokāmi sargāt laulību, nebūvējot tai blakus, aizmugurē vai priekšā cita veida partnerības institūtus", neatbalstot šos grozījumus, atzīmēja Jencītis.

Deputāte Viktorija Pleškāne (Stabilitātei) norādīja, ka neviens cilvēks, arī partijas atbalstītāji, vecāka gada gājuma cilvēki nav vērsušies pie deputātes vai partijas, lai lūgtu palīdzību saistībā ar partneru attiecību jautājumiem. Tāpat politiķe, atsaucoties uz publiski izskanējušo gadījumu par kādas Satversmes tiesas (ST) tiesneses kandidatūras lobēšanu savulaik, pauda uzskatu, ka ST ne vienmēr esot iecelti neatkarīgi tiesneši. Pleškāne to sacīja, jo partnerības pakotnes virzītāji akcentē, ka ar tās pieņemšanu tiks izpildīts ST spriedums.

Arī deputāte Linda Liepiņa (LPV) iebilda "pret to visu murgu, kas te šobrīd notiek, un ar to, kādā farsā jūs mēģināt dzīt cauri visu šo likumprojektu paketi par it kā tādām nevainīgām divām tantiņām, kas dzīvos kopā". Liepiņa mudināja kolēģus "atvērt acis", jo regulējums neesot par divām tantiņām".

Politiķe uzsvēra, ka LGBT un "Progresīvie" jau svin šodienas lielo dienu. "Ja tas ir par divām tantiņām, tad tas ir par vienu - onkuli svārkos un par otru tantiņu, kas ir ar bārdu. Nu, piedodiet," akcentēja Liepiņa.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) kā ziņotājs par likumprojektiem skaidroja, ka likumprojektos "nekas jauns nav izgudrots". Ja pastāv attiecības starp diviem cilvēkiem, tad valsts pienākums ir nodrošināt to aizsardzību dažādās jomās, skaidroja komisijas vadītājs.

Nekas neliedz noslēgt līgumu pie notāra jau pašlaik, reizē ir praktiskas problēmas, piemēram, ārstiem nebūs laika lasīt pēc līdzšinējā regulējuma noslēgtos līgumus. Tāpēc jaunais regulējums atvieglos arī veselības aprūpes jautājumu risināšanu attiecībā uz otru partneri, pauda Judins.

Deputāte Linda Matisone (AS) vērsa uzmanību, vai vairākas valstis, kuras sākotnēji ieviesa partnerattiecību regulējumu, vēlāk arī apstiprināja viendzimuma laulības. Matisone akcentēja, ka aptauju dati apliecina, ka sabiedrība ir izteikti konservatīva, tāpēc ar partnerības ieviešanu tikšot radīta vēl lielāka plaisa starp varu un sabiedrību.

Gan deputāts Česlavs Batņa (AS), gan vairāki citi parlamentārieši kritizēja Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) par to, ka tā ar savu atbalstu partnerībai, rīkojoties pret ZZS pausto nostāju pirms Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) šodien debatēs Saeimā skaidroja, ka partnerības institūta likumprojekti neradīs kaut ko jaunu, bet gan ļaus oficiāli konstatēt jau pastāvošu tiesību institūtu.

Piedāvātās izmaiņas ļaus pie notāra oficiāli konstatēt jau pastāvošu tiesību institūtu - partnerību starp divām pieaugušām personām, kuras nav tuvā radniecībā, atzīmēja Lībiņa-Egnere.

Grozījumi tiek veikti, lai partnerībai ar notāra starpniecību piešķirtu publisko ticamību, tādējādi partneriem nodrošinot sociālu, ekonomisku, juridisku aizsardzību valsts noteiktajos jautājumos, skaidroja tieslietu ministre.

Lībiņa-Egnere mudināja deputātus aizdomāties, ka nepieciešams regulējums, kas palīdzēs cilvēkiem arī gadījumos, ja viņu tuvais cilvēks būs nonācis kādās grūtās situācijās.

Šāda partnerības deklarēšana "nav pat apskatāma" kā salīdzinājums ar laulību un piedāvātie grozījumi nekādi neskar Satversmē minēto laulības institūtu, akcentēja tieslietu ministre.

Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka ar atbalstu likumprojektiem Saeima parādīs, ka Latvijā kā demokrātiskā, tiesiskā valstī redzam savus iedzīvotāju vajadzības un dodam drošības sajūtu ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Kā ziņots, šodien Saeimā konceptuāli pirmajā lasījumā sākts skatīt partnerības likumprojektu pakotni. Galīgajā lasījumā to iecerēts pieņemt 9. novembrī.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu