Par 2023. gada ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā atzīta Siguldas novada pašvaldība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģimene. Ilustratīvs attēls
Ģimene. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Par šī gada ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā atzīta Siguldas novada pašvaldība.

Konkursam pieteicās 32 no 43 pašvaldībām un vērtēšana notika trīs kārtās. Vērtējot pašvaldību sniegtos datus par pieejamajiem pakalpojumiem tādās sadaļās kā, piemēram, transporta un izglītības nodrošināšana, publiskā infrastruktūra, kā arī iekļaujoši pasākumi ģimenēm, finālam tika izvirzītas deviņas pašvaldības.

Konkursa finālistus klātienē apmeklēja vērtēšanas komisijas eksperti, un gala balsojumā titulu "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023", kā arī 30 000 eiro ieguva Siguldas novada pašvaldība.

Vērtēšanas komisija norāda, ka progress ir acīmredzams, taču joprojām ir jomas, kurās ir nepieciešami uzlabojumi, piemēram, infrastruktūras attīstība, kā arī veselības aprūpes jautājumi. Salīdzinot ar 2017.gadu, redzams, ka tolaik bija pašvaldības, kurās nepiešķīra bērna piedzimšanas pabalstu, bet tajās pašvaldībās, kur tas bija, pabalsta lielums bija aptuveni 250 eiro, savukārt šogad tas ir krietni lielāks, sasniedzot maksimālo summu 620 eiro.

Savukārt Saldus novada pašvaldība ieguva pirmo vietu Kurzemes plānošanas reģionā, Dobeles novada pašvaldība - pirmo vietu Zemgales plānošanas reģionā, Madonas novada pašvaldība - pirmo vietu Vidzemes plānošanas reģionā, Siguldas novada pašvaldība - pirmo vietu Rīgas plānošanas reģionā, Ludzas novada pašvaldība - pirmo vietu Latgales plānošanas reģionā.

Konkursa lieldrauga "Luminor" bankas specbalvu - naudas balvu 1500 eiro vērtībā - saņēma Madonas novada Sarkaņu pagasta multifunkcionālais centrs "Logs". Balva paredzēta centra telpu labiekārtošanai, lai centra apmeklētāji varētu attīstīt savas radošās idejas un projektus mājīgākā vidē.

Konkursa laikā, balsojot "vietagimenei.lv", ikvienam iedzīvotājam bija iespēja aktualizēt sev interesējošos jautājumus, izcelt pašvaldību labās prakses, kā arī izgaismot jomas, kurās nepieciešami uzlabojumi. Pēc iedzīvotāju balsojuma par ģimenei draudzīgāko pašvaldību šogad tika atzīta Ludzas novada pašvaldība.

Apbalvošanas ceremonijā pašvaldībām tika pasniegtas biļetes dažādām ģimeniskām aktivitātēm no izklaides centra "Poligon 1", Ventspils Olimpiskā centra, Rīgas Motormuzeja, piedzīvojumu parka "Tarzāns", Ķemeru Nacionālā parka dabas centra, Latvijas Nacionālā dabas muzeja un Rīgas Zooloģiskā dārza.

Sarkanābola atzīmē, ka otrdien Ģimeņu foruma laikā tika izziņota veselīga dzīvesveida kampaņa "Miljoni soļu Latvijai", kurā aicinātas piedalīties visas Latvijas pašvaldības, iesaistoties kampaņā laika posmā no 2023.gada decembra līdz 2024.gada februāra beigām.

Izaicinājuma mērķis ir veidot ikviena cilvēka piederības un kopienas sajūtu savai pašvaldībai, aicinot Latvijas iedzīvotājus uz draudzīgu sacensību, kā arī motivēt veselīga dzīvesveida atbalstīšanu arī ziemā. "Miljoni soļu Latvijai" izaicinājums darbosies virtuāli, mudinot dalībniekus - ikvienu Latvijas iedzīvotāju - reģistrēties digitālajā lietotnē "Walk15" un izvēlēties konkrētu pašvaldību, lai fiksētu pastaigās, skrējienos un kustībā sakrātos soļus. Lietotne fiksēs soļus, izaicinājuma beigās automātiski nosakot kustīgāko Latvijas pašvaldību.

Konkursa "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2023" vērtēšanas komisijā bija pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Sabiedrības integrācijas fonda, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Latvijas daudzbērnu ģimeņu apvienības, fonda "Mammām un tētiem", kā arī no Valsts kancelejas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu