VIDEO Ārsti izglābj dzīvību zemledus makšķerniekam, kurš bija atdzisis līdz +26 grādiem

Papildināts
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RAKUS/LTV

Ārsti izglābuši dzīvību ūdenī ielūzušam zemledus makšķerniekam, kura ķermeņa temperatūra bija nokritusi līdz +26 grādiem, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Pirmoreiz invazīvā ķermeņa sildīšanas iekārta veiksmīgi izmantota, glābjot kādu 70 gadu vecu vīrieti, zemledus makšķernieku. Pacients ielūza ledū un atradās ūdenī veselu stundu. Glābšanas apstākļi bija sarežģīti, un, kad neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde cietušo atveda uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku, pacienta ķermeņa temperatūra bija vien 26,3 grādi.

"Faktiski pacienta veselības stāvoklis bija kritisks - viņš atradās uz nāves sliekšņa. Tāpēc pieņēmām lēmumu veikt invazīvo sildīšanu, izmantojot inovatīvo tehnoloģiju," saka NMPUK vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Pacientam caur cirksni apakšējā dobajā vēnā tiek ievadīts speciāls katetrs, kurā caur aparātu cirkulē šķidrums, un atbilstoši ievadītajiem pacienta parametriem tiek pakāpeniski palielināta viņa ķermeņa centrālā temperatūra.

"Zemledus makšķernieka ķermeņa temperatūru izdevās paaugstināt līdz 34 grādiem.

Turklāt jau sildīšanas laikā pacientam normalizējās visi vitālie rādītāji, un nākamajā dienā viņš varēja doties mājās," uzsver Višņakovs.

Viņš atgādina, ka, dzīvojot mūsu klimatiskajā joslā un aizraujoties ar dažādiem hobijiem, kas prasa ilgstošu atrašanos āra apstākļos, bet ignorējot drošības aspektus, iznākums var būt ļoti bēdīgs. Cilvēka dzīvība šādos gadījumos ir atkarīga no glābšanas dienestu iesaistes. Tādēļ Višņakovs joprojām aicina īpaši zemledus makšķerniekus neapdomīgi nekāpt uz ledus.

"Palīdzība kādam ir jāizsauc, un bieži vien arī glābējiem ir sarežģīti tikt klāt un izvilkt ledū ielūzušu cilvēku," viņš uzsver.

Tomēr vislielākā hipotermijas pacientu plūsma ir tad, kad āra temperatūra ir ap 0 grādiem, pūš vējš un ir mitrs.

Višņakovs aicina cilvēkus noskaidrot, vai nav nepieciešama palīdzība, ja uz ielas sēžam vai guļam tiek pamanīts līdzcilvēks.

Salā cietušos Austrumu slimnīcas neatliekamās medicīnas klīnikā ieved katru dienu. Rekords bija seši vienā dienā.

Plašāk "Panorāmas sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu