VIDEO Maska uzņēmums "Neuralink" pirmo reizi ievietojis implantu cilvēka smadzenēs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Miljardierim Īlonam Maskam piederošais medicīnas tehnoloģiju uzņēmums "Neuralink" pirmo reizi ievietojis smadzeņu implantu cilvēka galvā.

Pacients pēc svētdien veiktās procedūras atveseļojas labi, pirmdien platformā "X" pavēstīja miljardieris, piebilstot, ka sākotnējie rezultāti ir daudzsološi.

"Neuralink" implants paredzēts, lai cilvēki ar savām domām varētu vadīt viedtālruni un citas tehnoloģijas.

Pērnā gada maijā "Neuralink" ieguva ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) apstiprinājumu savam pirmajam klīniskajam izmēģinājumam ar cilvēkiem. Pirms tam implants tika pārbaudīts uz pērtiķiem. Implants ir aprīkots ar 1024 elektrodiem, kurus robots savieno ar smadzenēm, izmantojot ļoti smalku adatu.

Klīniskajam izmēģinājumam "Neuralink" meklēja pacientus ar kāju un roku paralīzi. "Neuralink" klīniskais pētījums paredzēts sešu gadu garumā, un pacientiem pat pēc veiksmīgas operācijas var paiet vairāki mēneši, līdz viņi iemācīsies vadīt datoru ar savām domām.

Smadzeņu-datora saskarnes jomā pētījumi notiek jau vairākus gadus, un vairākiem cilvēkiem jau tikuši ievietoti dažādi implanti. "Neuralink" ir vairāki konkurenti, kas arī cer izmantot šo tehnoloģiju komerciāli, tai skaitā uzņēmumi "Precision Neuroscience" un "Rival Synchron".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu