Ukrainā karavīru tuvinieki protestē, prasot noteikt demobilizācijas termiņus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Simtiem karavīru tuvinieku 11. februārī Kijivā un citās vietās Ukrainā pulcējās protestā, prasot valdībai noteikt termiņus, kuros frontē karojošie vīri varētu demobilizēties, vēsta Latvijas Radio.

Protesta dalībniekus neapmierina šobrīd Augstākās Radas darba kārtībā skatītās izmaiņas likumā, kuras paredz iespēju demobilizēties pēc trīs gadiem frontē, bet tikai tad, ja ir arī atsevišķs vadības lēmums par to.

Akcijas dalībniece Tatjana saka: "Mēs prasām demobilizāciju, jo daudz cilvēku… Lielākā daļa cilvēku dzīvo tā, it kā karš nebūtu. Man šķiet, ka ir pienācis laiks veikt izmaiņas, lai katrs paturētu ieroci rokās."

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments 11. janvārī atteicās debatēt par pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kura mērķis ir iesaukt armijā vairāk cilvēku.

Likumprojekts, ko valdība iesniedza decembrī, paredz pastiprināt sodus tiem, kas izvairās no iesaukšanas armijā, un samazināt karadienesta vecumu no 27 līdz 25 gadiem. Tas arī paredz samazinātu obligāto karadienesta laiku no neierobežota līdz 36 mēnešiem.

Likumprojekts ir izpelnījies kritiku sabiedrībā un politiķu vidū. "Vairāki nosacījumi tieši pārkāpj cilvēktiesības, daži nav optimāli formulēti," pēc slēgtas tikšanās ar Ukrainas armijas vadību izteicās valdošās partijas līderis Dāvids Arahamija.

"Mēs saprotam armijas vadības prasības un esam gatavi tās izpildīt. Taču ne visus noteikumus var atbalstīt," viņš norādīja, piebilstot, ka likumprojekts ir nosūtīts atpakaļ valdībai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu