Par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu vīrietim Rīgā piespriež sabiedrisko darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vardarbība. Ilustratīvs attēls.
Vardarbība. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Rīgas apgabaltiesa 18. janvārī kādam vīrietim par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu piespriedusi sabiedrisko darbu 105 stundu apmērā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija atstāja negrozītu Rīgas pilsētas tiesas pērnā gada 2.marta spriedumu, ar kuru vīrietim piespriests sabiedriskais darbs. Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā, bet līdz šim kasācijas sūdzība tiesā nav saņemta.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēts Oļegs Nisovs. Vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 168.1.panta par nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. Par šādu nodarījumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Pirmās instances tiesa 2.martā vīrieti atzina par vainīgu ļaunprātīgā nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanā un sodīja viņu par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, galīgo sodu nosakot sabiedrisko darbu uz 105 stundām. Cietušās pieteiktā kaitējuma kompensācija tika apmierināta daļēji.

Spriedumu pārsūdzēja persona, kas lietā atzīta par cietušo. Ar pirmās instances tiesas 10.maija lēmumu nolemts, ka cietušās apelācijas sūdzība atstāta bez izskatīšanas daļā, kas attiecas uz noziedzīgu nodarījumu kvalifikāciju un faktiskiem apstākļiem, bet pieņemta daļā par apsūdzētajam piespriesto sodu, kompensāciju un procesa pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka jautājums par nolēmuma nepildīšanu sakarā ar aizsardzību pret vardarbību aktualizējās pēc 2023.gada aprīlī notikušās slepkavības, kurā Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību.

Vēlāk Augstākās tiesas Civillietu departamenta senatoru kopsapulce tika norādīts, ka lēmumus, ar kuriem atteikts pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, ir iespējams pārsūdzēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu