G7 prasa Krievijai viest skaidrību par Navaļnija nāvi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

G7 valstu ārlietu ministri sestdien aicināja Krieviju viest pilnīgu skaidrību par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāves apstākļiem.

Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, ASV un Japānas ārlietu ministri tikās Minhenē drošības konferences gaitā.

"Viņi pauda sašutumu par Alekseja Navaļnija, kas bija netaisnīgi notiesāts par likumīgu politisko darbību un cīņu ar korupciju, nāvi ieslodzījumā," teikts G7 prezidējošas valsts Itālijas paziņojumā.

Ministru tikšanās sākās ar klusuma brīdi, paužot sēras un līdzjūtību.

Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū.

Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

"Aleksejs Navaļnijs ir nogalināts," paziņoja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

Opozicionāra māte Navaļnija ieslodzījuma vietā saņēmusi apliecinājumu par viņa nāvi. Varasiestādes tuviniekiem aizgājēja mirstīgās atliekas nav nodevuši.

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Krievijas pilsētās tūkstošiem cilvēku jau otro dienu piemin Navaļniju, liekot ziedus pie politisko represiju upuru pieminekļiem.

Policija divu dienu laikā aizturējusi vairāk nekā 340 piemiņas pasākumu dalībnieku, sestdien aizturēti 230.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu