Putins, uzrunājot Federālo sapulci, draud Rietumvalstīm ar triecieniem (25)

Apollo.lv
Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Krievijas diktators Vladimirs Putins. Foto: Artyom Geodakyan/AP

Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins savā vēstījumā Federālajai sapulcei draudēja Rietumvalstīm ar atbildes triecieniem gadījumā, ja tās uzbruks Krievijas teritorijai, vēsta medijs "Meduza".

Pēc Putina vārdiem, "Rietumvalstis izprovocēja konfliktu Ukrainā, Tuvajos Austrumos un "turpina melot", paziņojot, ka Krievija grasās uzbrukt Eiropai".

Rietumvalstu politiķi un militārpersonas šī gada sākumā izteikti bieži piesauc dažādus gada skaitļus, kad Krievija varētu uzbrukt NATO valstīm. Aplēses parasti svārstās no trim līdz astoņiem gadiem. Taču tik dramatiskas notis neskan no Latvijas aizsardzības resora. Kāpēc atšķiras vēstījumi par Krievijas draudiem NATO? To pētīja raidījums "De Facto".

"Es nesaku, ka rīt notiks kas slikts, bet miers nav garantēts. Tāpēc mums ir plāni, tāpēc mēs gatavojamies karam ar Krieviju un teroristiem," preses konferencē janvārī izteicās NATO militārās komitejas priekšsēdētājs Robs Bauers.

Vācijas aizsardzības spēku komandieris Karstens Breuers vairākās intervijās piesaucis piecus līdz astoņus gadus, līdz Krievija varētu uzbrukt NATO. "Mēs redzam, ka Putinam, no vienas puses, ir nodoms, no otras – iespēja. Krievija audzē militārās spējas, lai sekotu viņa nodomam. Kā virsnieks es saku: "Gatavojamies sliktākajam." Sliktākais ir pieci gadi," intervijā Minhenes drošības konferences ietvaros sacīja Breuers.

Savukārt Zviedrijā satraukumu nesen izsauca civilās aizsardzības ministra Karla Oskara Brolina vārdi, ka Zviedrijā var būt karš: "Mans galvenais nodoms nav apelēt pie jūsu bailēm, bet gan pie jūsu situācijas izpratnes."

Putina vairāk nekā divu stundu garo uzrunu un tajā paustos apgalvojumus komentējis arī viens no vadošajiem Krievijas politikas un Putina asiņainās pārvaldības pētniekiem Marks Galeotī. 

"Ironiskā kārtā, jo vairāk Putins runā par nepieciešamību paaugstināt dzimstību un atbalstīt ģimenes, apgalvojot "mēs izvēlamies dzīvību", jo vairāk man gribas sevi nogalināt."

Citā ierakstā vēsturnieks pasmejas par apgalvojumu, ka līdz 2030. gadam Krievija vēlas celt vidējo dzīves ilgumu līdz 78 gadu vecumam. Marks trāpīgi norāda: "2030. gadā Putins svinēs savu 78 dzimšanas dienu..."

Pēc runas noklausīšanās Marks publicējis aptuveni astoņu minūšu garu analīzi video formātā par Putina izteikumiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu