ASV izveidos pagaidu ostu Gazas piekrastē humānās palīdzības piegādei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Humānās palīdzības izdale Gazas bēgļu nometnē.
Humānās palīdzības izdale Gazas bēgļu nometnē. Foto: EPA/Scanpix

Prezidents Džo Baidens drīzumā paziņos, ka ASV militārpersonas izveidos pagaidu ostu Gazā, lai pa jūras ceļiem teritorijā nogādātu vairāk humānās palīdzības, vēsta BBC, atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Pagaidu osta palielinās humānās palīdzības apjomu palestīniešiem par "simtiem papildu kravu" dienā, norāda amatpersonas.

Tomēr tas nenozīmē, ka ASV karavīri tiks izvietoti Gazā.

ANO brīdina, ka ceturtā daļa Gazas iedzīvotāju atrodas uz bada sliekšņa.

ASV amatpersonas sacīja, ka ostas izveide prasīs "vairākas nedēļas", un tā varēs uzņemt arī liela izmēra kuģus, kas ved pārtiku, ūdeni, zāles un pagaidu pajumtes. Sākotnējie sūtījumi nāks caur Kipru, kur Izraēlas amatpersonas kravām veiks drošības pārbaudes.

Izraēlas armija sāka gaisa un sauszemes operāciju Gazā pēc "Hamās" uzbrukumiem Izraēlai 7. oktobrī, kuros tika nogalināti aptuveni 1200 cilvēki un 253 citi tika sagūstīti.

Atbildē uz uzbrukumu kopš 7. oktobra Gazā ir noslepkavoti vairāk nekā 30 800 cilvēku, ziņo "Hamās" pārvaldītā Gazas veselības ministrija.

Savā uzrunā Kongresam prezidents Baidens plāno paziņot, ka ASV militārpersonām ir jāizveido pagaidu osta Gazā, lai nogādātu humānās palīdzības kravas no kuģiem jūrā uz krastu.

Gazā nav dziļūdens ostas, tāpēc ASV jau vairākas nedēļas ir meklējušas veidus, kā steidzami nogādāt kuģu kravas līdz sauszemei, savukārt Baidena administrācija ir pastiprinājusi spiedienu un arvien vairāk publiski izrāda savu nosodījumu pret Izraēlu saistībā ar humāno krīzi Gazā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šonedēļ brīdināja, ka Gazas ziemeļos, kur aptuveni 300 000 palestīniešu dzīvo ar nepietiekamu pieeju pārtikai vai tīram ūdenim, bērni mirst no bada. 

Palīdzības kravas automašīnas spēj iebraukt Gazas dienvidos caur Ēģiptes un Izraēlas kontrolētām teritorijām. Bet ziemeļi, kas bija Izraēlas sauszemes ofensīvas pirmā posma uzmanības centrā, pēdējos mēnešos ir lielā mērā nogriezti no palīdzības iespējām.

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā 100 cilvēku tika nogalināti, mēģinot sasniegt palīdzības konvoju,  saasinot skaudro situāciju.

Palestīnieši novēroja, ka lielāko daļu no mirušajiem nošāva Izraēlas karavīri. Izraēlas militārpersonas, kas pārraudzīja privātās palīdzības piegādes, sacīja, ka lielākā daļa cilvēku gāja bojā pūļa intensīvās drūzmēšanās dēļ.

Pasaules Pārtikas programma (WFP) 20. februārī paziņoja, ka aptur pārtikas piegādes uz Gazas ziemeļu daļu, jo tās pirmās palīdzības konvoji trīs nedēļu laikā ir saskārušies ar "pilnīgu haosu un vardarbību civilās kārtības sabrukuma dēļ", tostarp laupīšanu.

ASV un citas valstis ir ķērušās pie palīdzības nogādāšanas pa gaisu, taču humānās palīdzības organizācijas saka, ka šī metode ir pēdējais līdzeklis un nespēj nosegt strauji pieaugošo nepieciešamību pēc tās.

Neatkarīgs ANO eksperts ceturtdien apsūdzēja Izraēlu "bada kampaņā pret palestīniešu tautu Gazā".

"Bada ainas Gazā ir nepanesamas, un jūs neko nedarāt," uzrunā ANO Cilvēktiesību padomē sacīja ANO īpašais referents tiesību uz pārtiku jautājumos Maikls Fahri.

Izraēlas misijas ANO juriskonsulte Jēla Sitrina sacīja, ka "Izraēla pilnībā noraida apgalvojumus, ka tā izmanto badu kā kara instrumentu".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu