VIDEO Terorakts Maskavā: nogalināto skaits pieaug, Ukraina vaino Krievijas specdienestus (20)

Papildināts 09:42, 23. marts, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/RIA Novosti/"Telegram"

Nogalināto skaits apšaudē un ugunsgrēkā, kas piektdien notika netālu no Maskavas esošajā koncertzālē "Krokus Siti Holl", ir pieaudzis līdz vairāk nekā 60 cilvēkiem, sestdienas rītā paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komiteja. Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins paziņojis, ka pilsētā nedēļas nogalē atcelti visi masu pasākumi, vēsta neatkarīgais Krievijas medijs "Meduza".

FOTO: Ugunsgrēks un terora akts Maskavas koncertzālē "Krokus Siti Holl"

"Tiek veikta bojāgājušo līķu apskate. Provizoriski noskaidrots, ja terorakta rezultātā gājuši bojā vairāk nekā 60 cilvēku. Diemžēl, upuru skaits var palielināties," paziņoja Izmeklēšanas komiteja.

Izmeklēšanas komiteja arī paziņoja, ka nozieguma vietā tiek konfiscēti lietiskie pierādījumi, tai skaitā ieroči un munīcija. Tā uzsvēra, ka tiek noteiktas un jau veiktas visas nepieciešamās ekspertīzes, tai skaitā ģenētiskās, ballistiskās un daktiloskopiskās", kā arī tiek izņemti un izpētīti videonovērošanas kameru ieraksti.

ASV vēstniecība Krievijā apstiprināja, ka ir informēta par "notiekošu teroraktu "Krokus Siti Holl"." Tāpat vēstniecība norādīja, ka ASV valdības iespējas sniegt palīdzību Krievijas iedzīvotājiem saistībā ar vēstniecības darbinieku ieceļošanas ierobežojumiem esot stipri ierobežotas. 

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde uzbrukumu nosauca par "saskaņā ar Putina pavēlēm plānotu Krievijas specdienestu provokāciju." Izplatītā paziņojumā pārvalde norādīja, ka uzbrukuma mērķis esot vēl nežēlīgāku uzbrukumu Ukrainai pamatošana.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs apstiprināja, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins dažu minūšu laikā tika informēts par notikušo. Putins uzbrukumu vēl nav komentējis.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks apstiprināja, ka Ukraina nekādā veidā nav iesaistīta teroraktā. 

ASV Baltais nams šovakar izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka ASV rīcībā nebija informācijas par šo konkrēto terora aktu, taču tas nekādā gadījumā nav saistīts ar Ukrainu.

Pētnieciskais žurnālists Hristo Grozevs televīzijas kanālam "TV Rain" norādīja, ka Krievijas Federālais drošības dienests nesen aizturēja vairākas personas, kas saistītas ar teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Tāpat Putins 19. martā ignorēja ASV diplomātu izteiktos brīdinājumus par teroraktu publiskā vietā Maskavā. Putins brīdinājumus nosauca par "šantāžu" un mēģinājumu "destabilizēt" sabiedrību.

Ziņu aģentūra "Interfax" citēja drošības dienestu teikto, ka divi līdz pieci uzbrucēji, "kas valkāja taktiskās uniformas un nēsāja automātiskos ieročus", vispirms atklāja uguni uz apsardzes darbiniekiem pie ieejas, bet pēc tam sāka šaut uz klausītājiem.

Apmēram 100 cilvēku aizbēga caur teātra pagrabstāvu, bet citi patvērās uz jumta, paziņoja Ārkārtas situāciju ministrija savā "Telegram" kanālā.

Ugunsgrēka dzēšanā tika iesaistīti trīs helikopteri, kas lēja ūdeni uz milzīgo koncertzāli. Neilgi pēc pusnakts Ārkārtas situāciju ministrija paziņoja, ka ugunsgrēks ir ierobežots.

Putins ir novēlējis tajā ievainotajiem ātru atveseļošanos, paziņoja vicepremjere Tatjana Goļikova. Putins nav tieši vērsies pie cietušajiem un nav publiski komentējis šo uzbrukumu.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja, ka ir noticis "asiņains terorakts" un "visai starptautiskajai sabiedrībai ir jānosoda šis riebīgais noziegums".

ASV prezidenta administrācija nosauca šo uzbrukumu par "briesmīgu" un paziņoja, ka nav nekādu pazīmju par tā saistību ar karu Ukrainā.

Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs lietotnē "Telegram" solīja, ka Ukrainas augstākās amatpersonas "vajag atrast un nesaudzīgi iznīcināt kā teroristus", ja tās ir saistītas ar šo uzbrukumu.

Uzbrukumu nosodīja ANO, ASV, Eiropas Savienība, Francija, Spānija, Itālija un vairākas citas valstis.

Baltais nams paziņoja, ka tā "domas ir ar šī briesmīgā apšaudes uzbrukuma upuriem". Francijas prezidents Emanuels Makrons pauda "solidaritāti ar upuriem, viņu tuviniekiem un visu krievu tautu".

Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils "aizlūdz par mieru mirušo dvēselēm", sacīja viņa preses sekretārs.

ASV vēstniecība Maskavā šomēnes bija paziņojusi, ka tā novēro ziņojumus par to, ka "ekstrēmisti" plāno "uzbrukt lieliem saietiem Maskavā", tai skaitā koncertiem.

"ASV valdībai šomēnes bija informācija par plānotu teroraktu Maskavā, potenciāli uzbrūkot lieliem saietiem, tai skaitā koncertiem," un Vašingtona "dalījās ar šo informāciju ar Krievijas varas iestādēm," paziņoja Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Adriena Vatsone.

Tīmekļa izdevums "Baza" ziņo, ka koncertzālē, kas atrodas Krasnogorskā, 22 kilometru attālumā no Maskavas centra, izcēlies ugunsgrēks, kas aptvēris trešdaļu ēkas un kura rezultātā iebrucis jumts.

Tikmēr lietotnes "Telegram" kanāls "Shot" ziņo, ka uzbrucēji bijuši vismaz pieci.

Uzbrukuma vietā patlaban ieradušās vismaz 70 neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes. "Telegram" kanāls "112" ziņo, ka koncertzāles automašīnu stāvvietā atrasta automašīna ar sprāgstvielām. Teritorija norobežota. 

Ugunsgrēku no gaisa dzēš helikopteri. Ēkā atrodas arī specvienības.

Tāpat Ukrainas pusē karojošais krievu brīvprātīgo karavīru grupējums "Krievijas brīvprātīgo korpuss" noliedzis iesaisti terorakta plānošanā.

Patlaban cilvēki tiek evakuēti arī no iepirkšanās centriem Sanktpēterburgā. No koncertzāles tiek izvadīti ievainotie. 

Tīmekļa izdevums "Baza" ziņo, ka koncertzālē, kas atrodas Kranogorskā, 22 kilometru attālumā no Maskavas centra, izcēlies ugunsgrēks, kas aptvēris trešdaļu ēkas un kura rezultātā iebrucis jumts.

Apšaude izcēlusies pirms rokgrupas "Piknik" koncerta.

Kā vēsta Kremļa kontrolētā ziņu aģentūra "RIA Novosti", uz publiku uguni no automātiskajiem ieročiem atklājuši vismaz trīs maskēšanās tērpos ģērbti cilvēki.

Tikmēr lietotnes "Telegram" kanāls "Shot" ziņo, ka uzbrucēji bijuši vismaz pieci.

Savukārt "Telegram" kanāls "Mash" vēsta, ka šaušana vienlaicīgi sākusies vestibilā un skatītāju zālē.

Ugunsgrēku izraisījusi vai nu uzbrucēju mesta granāta, vai degbumba.

Kā ziņo "Baza", ugunsgrēka pārņemtajā ēkā varētu atrasties aptuveni 100 cilvēku, kam nav izdevies no koncertzāles izkļūt.

Ugunsdzēsēji ziņo, ka no degošās ēkas evakuējuši aptuveni 100 cilvēkus.

Mediji ziņo, ka uz notikuma vietu devušās 50 ātrās palīdzības automašīnas.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu