"Viņš to izmantos." Eksperti komentē teroraktu Maskavā un iespējamo Putina rīcību (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Dimitrije Ostojic/Shutterstock

Sociālā tīkla "X" lietotāji dalās savās pārdomās, kāda būs Kremļa atbilde uz 22. martā notikušo terora aktu koncertzālē "Crocus City Hall". Dominējošais viedoklis - Putins pastiprinās represijas pašmājās un palielinās triecienu jaudu pa Ukrainas teritoriju. Tāpat eksperti atzīmē, ka nevienā Rietumu demokrātijā nebūtu iedomājama lielīšanās ar fotogrāfijām, kurās redzama aizturēto spīdzināšana.

NATO Stratēģiskās komunikācijas centra vadītājs Jānis Sārts domā, ka terora aktu Kremlis izmantos, lai vēl vairāk mobilizētu sabiedrību pret Ukrainu un vērstos pret citādi domājošajiem.

Publicists Andrejs Soldatovs dalās ar savu rakstu laikrakstā "The Guardian", kurā norāda, ka Krievijas specdienesti ir "meistari" spīdzināšanā un represijās pret saviem iedzīvotājiem, bet nespējīgi paredzēt un novērst teroristu uzbrukumus. Soldatovs pauž, ka notikušais terora akts ir likumsakarīgs Putina politikas rezultāts.

"Wall Street Journal" vecākais ārzemju korespondents Jaroslavs Trofimovs uzskata, ka terora aktam sekos pastiprinātas represijas pašu mājās, kas tiks vērstas pret jebkuru nepklausības varai izpausmi.

Trofimovs arī norāda, ka fotogrāfijas ar ASV specdienestu veiktu aizturēto spīdzināšanu Abū Graibas cietumā izsauca milzīgu skandālu Amerikā, tikmēr Krievijas propaganda šādus attēlus izplata ar lepnumu.

Ukraiņu publicists un videoblogeris Deniss Kazanskis uzskata, ka Krievijai nerūp terora akta īstie vaininieki, jo viņu mērķis ir viens - nogalināt pēc iespējas vairāk ukraiņus.

Žurnālists Olivers Karols raksta, ka sākusies operācija "Vainīga ir Ukraina". Un krievu boti jau pauž naratīvus par britu un amerikāņu iesaisti.

Trimdā dzīvojošais Krievijas opozicionārs Garijs Kasparovs uzskata, ka vienīgā atbilde būs pastiprināta Ukrainas civiliedzīvotāju slepkavošana.

Tāpat Kasparovs domā, ka Putins izmantos terora aktu, lai vēl vairāk radikalizētu Krievijas sabiedrību.

Ukrainas interneta mārketinga aģentūras īpašniece Marina Avdejeva norāda, ka Putins upuru ciešanas izmantos kā ieroci vardarbībai gan Ukrainā, gan Krievijā.

Neatkarīgais Krievijas opozīcijas medijs "Meduza" apraksta, kā Kremļa runasvīrs Peskovs izvairījies komentēt "CNN" žurnālista jautājumu par aizturēto spīdzināšanu.

Britu akadēmiķis, Krievijas politikas profesors un Londonas "King's College" Krievijas institūta direktors Sems Grīns raksta, ka Kremļa iespējas eskalēt karadarbību Ukrainā ir šaubīgas, taču pašmājās noteikti skrūves tiek pievilktas cieši jo cieši.

Eiropas Padomes līdzpriekšsēdētājs ārējo attiecību jautājumos un bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bildts norāda, ka Putina rokas ir asinīs, jo viņš, neraugoties uz ASV brīdinājumiem, pavēlēja drošības dienestiem neko nepasākt.

Uz pilsonisko sabiedrību vērstās tehnoloģiju platformas "Make.org" direktors pārrvaldības un demokrātisko inovāciju jautājumos Aleksis Prokopjevs sagaida vispārējo mobilizāciju Krievijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu