Apšaude Somijas pamatskolā: kāds liktenis draud 12 gadus vecajam aizdomās turamajam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vantas iedzīvotāji piemin apšaudes upurus.
Vantas iedzīvotāji piemin apšaudes upurus. Foto: AFP/SCANPIX

Par apšaudi Somijas pilsētas Vantas pamatskolā aizdomās tiek turēts 12 gadus vecs skolēns. Somijas medija "Yle" žurnālisti noskaidrojuši, kāda atbildība viņam var draudēt.

Neilgi pēc apšaudes policija aizdomās turamo zēnu aizturēja. Apgabala krimināllietu komisārs 2. aprīlī paziņoja, ka policija izmeklē incidentu kā slepkavību un divus slepkavības mēģinājumus.

Saskaņā ar Somijas tiesību aktiem kriminālatbildība stājas spēkā, kad persona sasniegusi 15 gadu vecumu.

Tā kā Vantas skolas apšaudē aizdomās turamais ir jaunāks, viņam nedraud kriminālatbildība.

Ja aizdomās turamais būtu vecāks par 15 gadiem, t.i., būtu piemērojama kriminālatbildība, viņu varētu aizturēt un piemērot pirmstiesas apcietinājumu uz pirmstiesas izmeklēšanas laiku.

12 gadus veco zēnu nevar ieslodzīt.

Pēc izmeklēšanas vadītāja Marko Sārka teiktā, policija šodien nopratinās aizdomās turamo un pēc tam viņu nodos sociālajām iestādēm.

Persona, kas jaunāka par 15 gadiem, var tikt aizturēta īpaša iemesla dēļ un paturēta nopratināšanai ne ilgāk kā 24 stundas.

Kā norāda bērnu lietu komisāre Elīna Pekarinena, bērnu, kurš pastrādājis smagu noziegumu, cita starpā vajag steidzami ievietot speciālistu aprūpē.

"Uz bērna garīgo un fizisko veselības stāvokli ir jāskatās vispusīgi, un atbilstoši tam jāizvēlas piemērota speciālistu aprūpe," stāsta Pekarinena.

Persona, kas jaunāka par 15 gadiem, netiek saukta pie tiesas.

Pat ja sākotnējā izmeklēšanā tiks atklāts, ka aizdomās turamais ir vainīgs slepkavībā un slepkavības mēģinājumos, viņam nevar piespriest kriminālsodu.

Tomēr bērni, kas jaunāki par 15 gadiem, var būt atbildīgi par zaudējumiem. Cietušajiem un viņu tuviniekiem ir iespējams civiltiesā pieprasīt no viņa kompensāciju, piemēram, par sāpēm vai ciešanām.

"Yle" aptaujātie eksperti pauž bažas, ka incidents varētu izraisīt asas diskusijas par kriminālatbildības vecuma mainīšanu.

Jau ziņots, ka skolā Helsinku piepilsētā Vantā otrdien audzēknis atklājis uguni no šaujamieroča, nogalinot vienu skolasbiedru un divus ievainojot, paziņoja Somijas policija.

Likumsargi uz notikuma vietu saņēmuši izsaukumu plkst. 9.08 no rīta. Patlaban notiek izmeklēšana.

Uzbrucējs no skolas aizbēdzis, un policija viņu aizturējusi Helsinkos. Gan šāvējs, gan ievainotie ir 12 gadus veci. Skolas audzēkņu vecāki žurnālistiem pastāstīja, ka uzbrucējs atklājis uguni klases telpā.

Sākumā tika ziņots par trim ievainotajiem, bet vēlāk policija informēja, ka viens no ievainotajiem miris.

Aculiecinieki aicināti turēties tālāk no skolas teritorijas. Skolā netiek ielaistas nezināmas personas, norāda policija. Skolā mācības notiek Liljatijas un Jokirantas mācību centros. Policija informē, ka apšaude notikusi Jokirantas mācību centrā.

Vantas vicemērs Katri Kalske apstiprinājis, ka uz sanāksmi ieradusies pilsētas krīzes vadības padome.

Viertolas pamatskolā mācās aptuveni 800 skolēnu, tajā ir deviņas klases.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu