VIDEO Jaunumi "Vienotības" skandālā: partija astoņus gadus nav maksājusi par balsu skaitīšanas pakalpojumiem kongresos (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Vienotība" logo kongresā "Iespēju Latvija" Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā.
Partijas "Vienotība" logo kongresā "Iespēju Latvija" Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā. Foto: Lita Krone/LETA

Kopš pirms pusotra mēneša atklātībā nāca bijušā partijas "Vienotība" biroja vadītāja Normunda Orleāna apgalvojumi par iespējamu aplokšņu algu maksāšanu partijā, situācija nav kļuvusi skaidrāka. "Vienotības" vadība apgalvo, ka notikušas iekšējas pārbaudes un aplokšņu algas nav atklātas. Tomēr Normunds Orleāns paliek pie sava un atklāj arī jaunus faktus, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Diskusijā portālā "Delfi" viņš stāstīja par draudiem uzņēmējiem. "Nekā personīga" noskaidroja, ka runa ir par uzņēmumu "SOAAR", kam prasīts nodrošināt elektronisku balsu skaitīšanu "Vienotības" kongresos. 

2011. gada 6. augustā, mēnesi pirms 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanām nodibināja partiju "Vienotība". Tā izveidojās, saplūstot politiskajiem spēkiem "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Ārkārtas parlamenta vēlēšanās "Vienotība" tika pie 20 mandātiem, tā bija trešā lielākā frakcija Saeimā. Divus mēnešus vēlāk notika apvienotās partijas kongress, kurā pārvēlēja vadītāju un vadības struktūras. Abus notikumus saista kāds fakts – balsu skaitīšanai izmantota sistēma "Balsis". To nodrošinājis uzņēmums "SOAAR".

Astoņu gadu garumā uzņēmums "SOAAR" nodrošinājis tehnisko atbalstu iekšējo vēlēšanu rīkošanu partijai "Vienotība". Pakalpojums uzņēmumam kopumā izmaksājis vairāk nekā 20 tūkstošus.

Taču politiskais spēks par to nav maksājis nevienu centu. 

Elektroniskā balsu skaitīšana vēlēšanās Latvijā uzsākta 2010. gadā. 10. Saeimas vēlēšanās to eksperimentāli izmantoja piecos iecirkņos.

Arī partija "Vienotība" vēlējās sekot līdzi laikam un balsis apkopot automātiski.

Kongresos delegāti balso paceļot mandātus, tos uz vietas skaita balsu skaitīšanas komisija. Bet balsošana par partijas vadību notiek ar biļeteniem un vēlēšanu urnām. Tieši šo balsu saskaitīšanu Vienotība vēlējās paātrināt, tāpēc vērsās pie firmas "SOAAR".

"SOAAR" valdes loceklis Renārs Kadžulis raidījumam stāsta, ka partija to pieprasīja 2011. gadā.

"Tad no 2011. gada, praktiski katru gadu tas tika veikts, līdz 2019. gadam.

2020. gadā es atteicu. […]"

2011. gadā pie kompānijas nāca un nodrošināt pakalpojumus prasīja "Vienotības" pārstāve Sanita Stelpe-Segliņa.

"Bet kā es sapratu, viss tika organizēts ar Arta Kampara rīkojumu, jo visi jautājumi tika skaņoti ar viņu un arī mani, tiklīdz bija kāds sarežģītāks jautājums, novirzīja pie Arta Kampara," stāsta Kadžulis.

"SOAAR" balsis skaitījis no 2011. līdz 2019. gadam. Tagad atklājies, ka visus šos gadus "Vienotība" pakalpojumu saņēmusi bez maksas. Renārs Kadžulis prasījis samaksāt kaut daļu, bet tas nav noticis.

Kongresa un vēlēšanu rīkošana ir partijas ģenerālsekretāra atbildība. Kopš Vienotības dibināšanas līdz pagājušā gada janvārim amatu ieņēma Artis Kampars.

Viņš vienmēr bijis labi informēts par notikumiem partijā, stāvējis klāt daudziem būtiskiem procesiem. Bet tagad viņš nespēj atcerēties, kas partijā skaitījis balsis vadības vēlēšanās. 

Bijušais "Vienotība" ģenerālsekretārs Kampars raidījumam komentē: "Droši vien redzējis esmu šo cilvēku, bet nekādas tādas attiecības nekad man ar viņu nav bijušas."

Žurnālistiem norādot, ka pēc "SOAAR" pārstāvja apgalvotā komunikācija notikusi tikai ar viņu un Sanitu Stelpi Segliņu, Kampars skaidro: "Ar mani ļoti, ļoti reti. Par vēlēšanu procesa uzskaiti atbildīgā un vēlēšanu komisijas vadītāja bija Sanita, droši vien, ka viņa precīzāk atceras tos jautājumus."

Sanita Stelpe-Segliņa, "Vienotība" ģenerālsekretāra vietniece, savu iesaisti pakalpojuma pieprasīšanā noliedz.

"2011. gadā es nebiju partijas birojā un es arī neskaitīju kongresā balsis – to var pārbaudīt pēc kongresu protokoliem, kur balsu skaitīšanas komisija ir redzama. Pirmo reizi es balsu skaitīšanas komisijā piedalos 2014. gadā."

Kadžulis par pieprasīto pakalpojumu stāsta:

"Mums bija jāsagatavo vēlēšanu materiāli, vēlēšanu biļeteni, bija jādodas pie viņiem uz kongresu, kur notika balsošana un tad jānodrošina, standartiem atbilstoša, mūsdienīga balsošanas rezultātu ātra saskaitīšana, tur pat uz vietas, lai viss tiek ātri saskaitīts un izdrukāti protokoli."

Kā apliecinājumu savu vārdu patiesumam, Kadžulis rāda "Vienotības" vadības vēlēšanu protokolus. Tajos atzīmēti kandidāti, par tiem atdotās balsis, uz lapas ir "SOAAR" izstrādātās sistēmas "Balsis" uzdruka.

2011. gada kongresā no uzņēmuma prasīts sagatavot vēlēšanu biļetenus, vēlēšanu rezultātu protokolus, instrukcijas, tāpat jāsagādā datori, skeneri, printeri un papildus monitori.

Kampars to skaidro sekojoši: 

"Es saku jums, ka, visticamākais, sākotnējā periodā, kamēr šī sistēma bija testa periodā, mums bija vienošanās, ka testa režīmā tā tiek izmēģināta. Pēc tam tur ticamākais ir jābūt arī maksājumiem. Es no galvas neatceros tik daudzus maksājumus, cik, kuram, kas maksāja."

2011. gadā bijis sagatavots līgums par simbolisku summu – 50 latiem. Taču tas nav parakstīts un apmaksa nav saņemta. Turpmākajos gados līgumi vairs nav pieminēti.

2016. gadā Kadžulis rakstījis e-pastu Kamparam. Piecu gadu laikā vēlēšanu rīkošana uzņēmumam izmaksājusi vairāk nekā 16 tūkstošus.

Fragments no Renāra Kadžuļa epasta, adresēts Artim Kamparam 2016. gada 21. janvārī:

Čau, Arti!

Laika periodā 2011. – 2016. gadā esam izpildījuši sekojošus Vienotība pasūtītos darbus un pakalpojumus par šādām pašizmaksām:

Vēlēšanu nodrošināšana izbraukumā Vienotība kongresos un kopsapulcēs 2011.-2016.g., kopā 12 pasākumi par kopējo summu 16 200,47 EUR bez PVN. Kopsavilkums ar izvērsumiem pievienots pielikumā. Minētā ietvaros vēlēšanu sistēmā Balsis realizējām Vienotība vēlēšanu nosacījumus un aprēķina loģiku jeb faktiski izstrādājām speciālu vēlēšanu sistēmas versiju Vienotībai, kuru visus šos gadus arī uzturam tehniski. […] Kādas iespējas vismaz kaut ko no tā apmaksāt? Ja nepieciešams, katru minēto lietu varam sīkāk pārrunāt klātienē.

Kampars raidījumam stāsta, ka dotajā brīdī neatceroties, par ko bijusi saruna. "Man e-pasti arī tūkstošiem, nevis simtiem. Es nevaru atcerēties astoņi gadi atpakaļ, kāds kurš e-pasts ir saņemts."

Kampars neesot atbildējis ne uz vienu Kadžuļa epastu. Visa komunikācija notikusi tikai telefoniski vai klātienē. Elektroniski sazinājusies tikai Sanita Stelpe-Segliņa, bet šie epasti bijuši par tehniskajām detaļām – kandidātu sarakstiem un izmaiņām tajos.

"SOARR" 8 gadu laikā nodrošinājis 47 vēlēšanu procedūras 13 "Vienotības" pasākumos – 8 kopsapulcēs un 5 Rīgas nodaļas kongresos. Uzņēmējs rēķina, ka tas viņam izmaksājis ap 22 tūkstošiem eiro. Pēc tirgus cenas, tie ir 45-60 tūkstoši.

Partija pakalpojumu nav uzrādījusi pārskatos. Tas nav reģistrēt ne kā ziedojums, ne pakalpojums. Partijas deklarācijā tikai no 2014.gada parādās pozīcija – kongresa rīkošanas izmaksas. Līdz 2019.gadam tam iztērēts nedaudz virs 50 tūkstošiem (50863).

Lai arī Kampars apgalvo, ka līgums gan jau noslēgts, parādīt to neviens nevar. Esot jāmeklē arhīvā. Kam ir piekļuve arhīvam – neviens nezina.

Partijā zināja par elektronisko balsu skaitīšanu. 2014. gada kongresā nofilmēts video, kurā redzami Vienotības politiķi slavē elektronisko balsu skaitīšanu.

2020.gadā Kadžulis atteicies skaitīt balsis Vienotībai. Drīz pēc tam viņam sākās problēmas ar tiesībsargājošajām iestādēm. Līgumus ar Centrālo vēlēšanu komisiju viņš zaudēja un tagad pierāda savu godīgumu 4 kriminālprocesos.

Vienu no tiem KNAB nodevis prokoratūrai martā. Izmeklētāji uzskata, ka uzņēmums krāpies lielos apmēros, nodarot valstij 56 tūkstošu eiro zaudējumus.

"Vienotība" jau tikusi pie gandrīz 1000 eiro liela soda no KNAB par nereģistrētiem saņemtiem labumiem no juridiskas personas, kas saskaņā ar likumu ir aizliegts. Arī SOAAR sniegtie pakalpojumi likuma izpratnē varētu būt uzskatāmi par ziedojumu, taču partija to nav uzrādījusi. Ne Kadžulis, ne "SOAAR" līdzīpašnieks Leonards Survilo neparādās partijas ziedotāju sarakstā.

VIDEO: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu