ASV universitātēs studējošie aktīvi turpina iestāties pret karu Gazas joslā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Losandželosas policija studentu protestā pret karu Gazā.
Losandželosas policija studentu protestā pret karu Gazā. Foto: Reuters/ScanPix

ASV policija 24. aprīlī Dienvidkalifornijas Universitātē aizturēja studentus, kas protestē pret karu Gazas joslā.

Dienā policisti agresīvi aizturēja vairākus desmitus protestētāju Teksasas Universitātē, bet vakarā Dienvidkalifornijas Universitātē mierīgākos apstākļos aizturēja vēl vairākus desmitus, kas bija izveidojuši dzīvo ķēdi.

Policija bija brīdinājusi protestētājus, ka viņiem jāizklīst, pretējā gadījumā viņi tiks aizturēti.

Administrācija ir slēgusi Universitātes pilsētiņas teritoriju.

ASV vairākās universitātēs vēršas plašumā protesti pret karu Gazas joslā, un policija arī iepriekšējās dienās aizturējusi vairākus desmitus studentu.

Studenti aicina universitātes norobežoties no uzņēmumiem, kas veicina Izraēlas militāros centienus Gazā, un dažos gadījumos no pašas Izraēlas.

Konkrētas prasības dažādās universitātes atšķiras, bet starp tām lielākoties ir aicinājumi:

— Pārtraukt darījumus ar militāro ieroču ražotājiem, kas piegādā ieročus Izraēlai;

— Pārtraukt pieņemt no Izraēlas naudu pētniecības projektiem, kas palīdz valsts militārajiem centieniem;

— Pārtraukt ieguldīt koledžu fondos ar naudas pārvaldītājiem, kuri gūst peļņu no Izraēlas uzņēmumiem vai līgumslēdzējiem;

— Ieviest lielāku caurredzamību par to, kā un kāda nauda tiek saņemta no Izraēlas un kam tā tiek izmantota.

Kolumbijas universitātes protestu līderis Mahmuds Halils medijam AP atzīmēja: "Mēs vēlamies būt pamanīti."

Viņš arī uzsvēra, ka universitātes studenti jau kopš 2002. gada ir uzstājuši uz Izraēlas virsvaras pārtraukšanu Palestīnas teritorijās.

"Universitātēm vajadzētu kaut kā reaģēt uz to, ko mēs prasām, proti, iestāties pret genocīdu, kas ir kas notiek Gazā. Viņiem vajadzētu pārtraukt savu iesaisti šajā genocīdā."

Haotiska situācija trešdien izraisījās Teksasas Universitātē Ostinā, kur simtiem policistu, tai skaitā policisti zirgos un stekiem rokās, ielauzās protestētāju pūlī un aizturēja 34 cilvēkus. Vairāki cilvēki guva ievainojumus.

Policisti aiztur Teksasas studentus.
Policisti aiztur Teksasas studentus. Foto: Reuters/Scanpix

Viens no studentiem ziņu aģentūrai AP nodēvēja policijas klātbūtni un izturēšanas par "pārspīlētu reakciju", piebilstot, ka protesti "būtu saglabājušies miermīlīgi", ja policisti nebūtu izmantojuši spēku.

Viņš prognozēja, ka aizturēšanas tikai pamudinās studentus uz jauniem protestiem.

Policija trešdien vairākas stundas centās savaldīt protestētāju pūli Teksasas Universitātē Ostinā, bet, kad likumsargi devās prom, aptuveni 300 demonstrantu atgriezās.

Universitātes vadība solījusi garantēt skolas noteikumu ievērošanu un nepieļaut universitātes okupēšanu.

Kalifornijas Valsts Politehniskās universitātes studenti Humboltā jau vairākas dienas ir iebarikādējušies ēkā, un skola nedēļas nogalē slēdza universitātes pilsētiņu un pārgāja uz attālinātām nodarbībām.

Studentu protests Kalifornijas Universitāte (Bērkli).
Studentu protests Kalifornijas Universitāte (Bērkli). Foto: Getty Images/AFP/Scanpix

Hārvarda Universitāte šonedēļ centās apsteigt protestus, ierobežojot piekļuvi skolas pagalmam un pieprasot atļauju telšu un galdu uzstādīšanai. Taču tas neapturēja protestētājus no 14 telšu uzsliešanas trešdien.

Tikmēr vairāki ebreju studenti apgalvojuši, ka protestētāju rīcībā saskata antisemītismu, tādēļ viņiem bail apmeklēt universitāšu pilsētiņas.

Ņujorkas Universitātē šonedēļ policija aizturēja 133 protestētājus, bet pirmdien Jeila Universitātē tika aizturēti vairāk nekā 40 protestētāji. Demonstrācijas un protestētāju aizturēšanas notikušas arī citās ASV universitātēs.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Sekojošā kara laikā pēdējo septiņu mēnešu periodā Izraēla Gazas joslā ir nogalinājusi vairāk nekā 34 000 palestīniešus, ziņo vietējā veselības ministrija, kas nešķiro kaujiniekus un civiliedzīvotājus, bet apgalvo, ka vismaz divas trešdaļas bojāgājušo ir bērni un sievietes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu