Vecāki neatbalsta plānu Ainažu pamatskolu pievienot Salacgrīvas vidusskolai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolas klase. Ilustratīvs attēls.
Skolas klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Krišjāņa Valdemāra Ainažu pamatskolas vecāku padome atklātā vēstulē iebilst Limbažu novada pašvaldības iecerei izglītības iestādi pievienot Salacgrīvas vidusskolai.

Limbažu domes pārstāvju aicinājumu reorganizēšanas plāna izpildes gaitā pievienot skolu Salacgrīvas vidusskolai vecāki uzklausīja iedzīvotāju sapulcē. Vecāki uzskata, ka neesot saņēmuši "pārliecinošu skaidrojumu" par ieguvumiem no pievienošanas. "Diemžēl sapulces noslēgumā radās sajūta, ka skolas liktenis jau bija izlemts vēl pirms augstāk minētās tikšanās," teikts vēstulē.

Vajadzību saglabāt pamatskolu vecāki skaidro ar tās atrašanās vietu Latvijas - Igaunijas pierobežas teritorijā. Viņi pauž bažas, ka skolas slēgšana varētu veicināt iedzīvotāju skaita samazināšanos teritorijā. Izglītības iestādei esot arī "iekļaujoša un aktīva loma tradīciju uzturēšanā un veidošanā".

Tāpat iedzīvotāji uzsver, ka pamatskola ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kura apmāca bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" ilgstoši slimojošos bērnus. Vecākiem nav skaidrs, vai pašvaldības lēmums paredz šo bērnu apmācīšanu nodot Salacgrīvas vidusskolai - lēmuma projektā par pamatskolas reorganizāciju nav norādīts "Ainaži" bērnu skaits mācību gada griezumā.

Projektā arī neesot iekļauta valsts mērķdotācija pedagogiem, kuri apmāca psihoneiroloģiskās slimnīcas speciālās izglītības bērnus ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem. Skolas likvidācija vai pievienošana citai skolai nav pamatota no finanšu ekonomijas viedokļa, pārliecināti vecāki. "Pateicoties šai valsts mērķdotācijai pedagogiem, Ainažu pamatskola ir finansiāli pašpietiekama skola," pausts vēstulē.

Vecākus uztrauc, ka, apvienojot abas skolas un izveidojot Ainažu skolu par Salacgrīvas skolas filiāli, tā ilgi nepastāvēs.

Kā ziņots, Limbažu novada dome aprīļa izskaņā jau nolēma no 1.augusta Krišjāņa Valdemāra Ainažu pamatskolu pievienot Salacgrīvas vidusskolai, savukārt Viļķenes pamatskolu likvidēt.

Galvenais pamatojums, kādēļ tiek reorganizētas abas skolas, ir nelielais skolēnu skaits. Šogad Ainažu pamatskolā mācās 66 skolēni, savukārt Viļķenes pamatskolā - 54 skolēni. Ainažos un Ainažu pagastā pašlaik ir reģistrēti 42 bērni vecumā līdz sešiem gadiem, savukārt Viļķenes pagastā - 60 bērni vecumā līdz sešiem gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu