Vācijā vīrietim par uzbrukumu ar nazi vilcienā piespriests mūža ieslodzījums

Apollo.lv
Foto: POOL/via REUTERS

34 gadus vecam vīrietim piespriests bargākais Vācijas likumos paredzētais sods pēc tam, kad viņš 2023. gadā vilcienā ar nazi uzbruka cilvēkiem, nogalinot divus un ievainojot vēl četrus. Aizstāvībai tika apgalvots, ka viņš būtu jāievieto psihiatriskajā aprūpē.

Tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu 34 gadus vecam vīrietim par divu cilvēku nogalināšanu un vairāku citu saduršanu ar nazi vietējā vilcienā Vācijas ziemeļos pagājušā gada janvārī.

Uzbrukumā tika nogalināta 17 gadus veca jauniete un viņas 19 gadus vecais draugs, vēl četri cilvēki tika ievainoti. Vilciens devās no Hamburgas uz Ķīli Ziemeļvācijā; tas tika apturēts, un vīrietis tika aizturēts mazpilsētā Brokstedtā.

Palestīniešu pilsonim Ibrahimam A. tika izvirzītas divas apsūdzības slepkavībā un četras apsūdzības slepkavības mēģinājumā; apsūdzība pieprasīja mūža ieslodzījumu, kā arī centās pierādīt "īpaši smagu vainu", kas Vācijā ir nepieciešama, lai notiesāšana būtu līdzīga pirmās pakāpes slepkavībai ASV.

Ja tas tiktu nodrošināts, būtu daudz mazāk ticams, ka ieslodzītais pēc 15 gadiem automātiski varētu tikt atbrīvots, kas ir standarta nosacījums citiem mūža ieslodzījumiem.

Tiesnesis Johans Lohmans spriedumā vadījās pēc apsūdzības ieteikumiem, nosaucot tiesas procesu par "ārkārtēju" un noziegumu par "ārkārtīgi satraucošu".

Tikmēr slepkavas advokāti apgalvoja, ka klients nav saucams pie kriminālatbildības psihiatriskās slimības dēļ un ka viņš būtu jānodod speciālistu aprūpē.

Tomēr viens liecinieks eksperts un tiesnesis jau bija norādījuši, ka viņi nesaskata apsūdzētajam izvirzītās problēmas, neraugoties uz skaidrajām psihotisko simptomu pazīmēm.

Lieta ilga vairāk nekā 10 mēnešus, tajā tika izmantotas 38 tiesas procesa dienas un 97 liecinieki vai citi eksperti.

Palestīniešu pilsonis sākotnēji tiesā noliedza apsūdzības, bet pēc tam atzina, ka ir izdarījis minētās darbības.

Šis 34 gadus vecais vīrietis uzauga Gazā un kopš 2014. gada atradās Vācijā, bet joprojām centās iegūt uzturēšanās tiesības.

Apsūdzība apgalvoja, ka neapmierinātība pēc neveiksmīgas tikšanās migrācijas birojā Ķīlē, meklējot vienu no pēdējām legālajām iespējām palikt valstī, kas viņam vēl bija pieejama, novedusi pie tā, ka viņš nozadzis nazi no lielveikala un pēc tam ar to uzbrucis cilvēkiem vilcienā.

Lietai bija arī politiskas sekas, jo acīmredzami trūka saziņas starp policiju un citām attiecīgajām iestādēm.

Neilgi pirms uzbrukuma vīrietis bija pavadījis dienas policijas apcietinājumā, jo tika turēts aizdomās par atsevišķu noziegumu Hamburgā. Vēlāk noskaidrojās, ka amatpersonas šajā laikā bija pamanījušas viņa nepakļāvīgo uzvedību un iespējamu psihotisku saslimšanu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu