16 gadus vecā klimata aktīviste Grēta Tūnberga mediju uzmanību piesaistīja 2018. gada nogalē, kad, sašutusi par to, ka varas pārstāji visā pasaulē necīnās pret klimata pārmaiņām, viņa viena pati uzsāka protestu pie Zviedrijas valdības ēkas. Gada laikā viņas popularitāte ir augusi ģeometriskā progresijā, Tūnberga nu iedvesmo citus jauniešus, kā arī izpelnās gan atzinīgus vārdus, gan asu kritiku.

Jau martā tika vēstīts, ka Tūnberga nominēta Nobela miera prēmijai. Meiteni prēmijai nominējuši trīs Zviedrijas likumdevēji, jo viņa kļuvusi par vienu no ietekmīgākājām un pamanāmākajām vides aktīvistēm pasaulē. "Times" arī jauno meiteni nominēja arī kā vienu no top pusaudžu influenceriem 2018. gadā.

Maijā atbalstu Tūnbergas centieniem pauda arī Holivudas zvaigzne un kādreizējais Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers. 28. maijā Vīnē tika atklāts klimata samits, kurā Tunberga uzstājās ar atklāšanas runu. Sociālajos tīklos jau tika runāts par to, ka Švarcenegers un klimata aktīviste Tunberga apvienojušies, lai pievērstu uzmanību klimata pārmaiņām.

"Ja mēs neko nedarīsim, tad var teikt, ka uz galda ir likta jauniešu nākotne, nevis mūsējā," teica Švarcenegers.

Tomēr visplašāko rezonansi Tūnberga izraisīja pēc emocionālās runas ANO Klimata konferencē Ņujorkā. 

"Tas viss ir nepareizi. Man nevajadzētu šeit atrasties. Man vajadzētu būt skolā otrā okeāna malā," sacīja meitene. "Jūs vēršaties pie mums jauniešiem pēc cerības. Kā jūs uzdrīkstaties?"

"Jūs esat nozaguši manus sapņus un manu bērnību ar saviem tukšajiem vārdiem, tomēr es esmu viena no laimīgajiem. Cilvēki cieš, cilvēki mirst, sabrūk veselas ekosistēmas," sacīja Tūnberga.

"Mēs esam masveida izmiršanas sākumā un viss, par ko jūs varat runāt, ir nauda un pasakas par mūžīgo ekonomikas izaugsmi. Kā jūs uzdrīkstaties!" uzsvēra jaunā aktīviste.

Tūnberga gan pēc tam tika arī kritizēta. Gan pēc klimata kontroles, gan vēlāk kritiķu lokā bijuši ASV prezidents Donalds Tramps, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un daudzi citi.

Tomēr arī viņas atbalstītāju pulks ir audzis un 2019. gada nogalē Tūnberga atzīta par "Time" gada cilvēku.