Pie psihiatriem arvien vairāk vēršas krīzes upuri

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Psihiatri apgalvo, ka cilvēku psihiskā veselība pasliktinājusies un palīdzību meklē arvien vairāk pacientu — gan hroniski slimie, gan cilvēki, kuriem līdz šim nekādu psihisku problēmu nav bijis, ziņo laikraksts «Neatkarīgā».

Gan Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, gan ambulatorās palīdzības iestādēs ir vairāk psihiatrijas pacientu — tie ir hroniski pacienti, kuru stāvoklis saasinājies dažādu sociālo problēmu ielenkumā, bet vairāk ir arī jauno pacientu ar neirozēm, depresiju. Pēc psihiatru domām, pacientu situācija visai tieši saistāma ar valstī notiekošo.

Pirmreizējo pacientu sūdzības esot līdzīgas: viņi ārstam atklāj bezcerību, bažas par savu un tuvinieku nākotni, sūdzas par miega traucējumiem, nervozu enerģiju, trauksmes stāvokli vai, gluži pretēji, par vienaldzību, aktivitātes trūkumu, nogurumu.  Tāpat arvien biežāk jāuzklausa, ka pacients domā par pašnāvību, daži arī stāsta, ka jau mēģinājuši to izdarīt. Cilvēki, kuri pirmoreiz mūžā meklē psihiatra palīdzību, visvairāk sūdzas par miega traucējumiem, trauksmes stāvokļiem, depresiju.

«Cilvēki reaģē dažādi, arī situācijas ir dažādas. Vienam pasaka, ka algu aizkavēs nedēļu, divas, citu atlaiž no darba, bet viņam ir bērni, ģimene. Daudzi ir izmisumā,» laikrakstam stāsta Latvijas Psihiatru asociācijas vadītājs ārsts psihiatrs Elmārs Tērauds.

Tērauds uzsver, ka sarežģītās situācijas ar psihoterapiju vai medikamentozu ārstēšanu pacientam var atvieglot un viņš būs spējīgs gan tālāk risināt problēmas, gan atgūt ticību dzīvei. Tāpēc svarīgākais ir laikus vērsties pēc palīdzības un laikus to sniegt.

Ļoti smagi sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās ietekmējusi šizofrēnijas pacientus. Pēdējos gados situācija bija uzlabojusies, cilvēkiem bija darbs, tagad pirmos atlaiž cilvēkus ar «dīvainībām», tādus, kam ir bijusi kāda slimība, vai, piemēram, mātes ar maziem bērniem, kuri slimo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu