ASV varas iestādes prezentē jaunās 100 dolāru banknotes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Amerikas Savienoto Valstu varas iestādes prezentējušas jaunās 100 dolāru banknotes, kura apgrozībā parādīsies 2011. gada 10. februārī, dizainu. Jaunās banknotes dizainā plaši izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas, ar kuru palīdzību ASV cer mazināt mēģinājumus viltot banknotes, vēsta interneta vietne «Newmoney.gov».

Viens no diviem jaunākajiem aizsardzības veidiem ir zila svītra, uz kuras, mainot skata leņķi, redzami gan zvanu attēli, gan skaitlis 100. Otrs – Brīvības zvana attēls. Mainot skata leņķi, zvana krāsa mainās no vara krāsas uz zaļu.

Pastāvēs arī papildus aizsardzības mehānismi. Piemēram, zelta krāsas liels skaitlis 100 banknotes aizmugurē, kuram ir jāpalīdz cilvēkiem ar vāju redzi uzzināt nominālvērtību. Bez tam Bendžamina Franklina labais plecs aptaustot šķitīs grubuļains īpašas iespiedtehnoloģijas dēļ. Pa labi uz banknotes arī atradīsies Franklina ģīmetne ūdenszīmes veidā.

Arī skaitlis 100 banknotes priekšpuses labajā apakšējā stūrī tāpat mainīs krāsu no vara uz zaļu. Bez tam uz banknotes parādīsies uzraksti ar miniatūriem burtiem – piemēram, «The United States of America» uz Franklina apģērba apkakles. ASV 100 dolāru banknote ir visiecienītākā ārvalstu naudas viltotāju vidū. Tikmēr ASV visbiežāk tiek viltotas 20 dolāru banknotes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu