ASV lidostās sāk tirgot filmas kā padomju laikos kvasu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/RIA Novosti

ASV dažās lidostās uzstādīti pirmie automāti, kur pircējs par samaksu var «iepumpēt» filmu savā datu nesējā - zibatmiņā, izriet no raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portālā «The Register».

Portāls gan nepiemin padomju laika kvasa tirgošanu, kur pircēji, atnākot ar savu kausu, varēja dziru pirkt no mucas ratos, bet apraksta līdzīgu procesu, kur no filmu automāta līdzpaņemtā datu nesējā (nevis kausā) var «iepildīt» pirktas vai nomātas filmas digitālu failu, taču sarunā ar biznesa portālu «Nozare.lv» «The Register» raksta autors Tonijs Smits teica, ka šāds salīdzinājums ir vietā.

Filmu pārdošanas automātus šajās dienās vairākās ASV lidostās sākusi uzstādīt kompānija «Digiboo». Pirmie automātiskie kioski uzstādīti Mineapolisas, Portlandes (Oregonas štatā) un Sietlas pilsētu lidostās. Ir nodoms kopumā uzstādīt 7000 šādu tirdzniecības ierīču, raksta portāls.

Lai nopirktu filmu par 15 ASV dolāriem (ap 7,80 latiem) vai to nomātu uz noteiktu laiku par četriem ASV dolāriem (2,08 latiem), jāizvēlas filmas nosaukums, jāsamaksā, ievietojot kredītkarti automātā, un filma jāsaņem «savā traukā» - personīgā USB standarta atmiņas «puļķī».

Kā raksta «The Register», filmas ir aprīkotas ar autortiesību aizsardzības programmatūru, lai apgrūtinātu to kopēšanu, un tās var skatīties tikai ar iepriekš internetā autorizētu datoru vai ierīci, kas darbojas ar «Windows» vai «Android» operētājsistēmu. Cik saprotams, «Digiboo» biznesa modelis ir tirgot vai nomāt filmas, ko pasažieri var skatīties lidojuma laikā ar savu portatīvo datoru.

Daudzas ASV aviosabiedrības garākos iekšzemes pārlidojumos piedāvā izklaidi par maksu (pērkot austiņas vai iedarbinot video skatīšanos, kas iebūvēta priekšā sēdošā sēdekļa atzveltnē), tādēļ «Digiboo» varētu būt konkurētspējīgs vai nu cenas ziņā, vai piedāvājot plašāku filmu klāstu. Kā raksta portāls, filmu tirgošanas automātos ir pieejamas 1000 dažādas filmu. Sortiments tikšot papildināts katru nedēļu.

Filmas no «Digiboo» automātiem visātrāk varot ielādēt USB 3.0 zibatmiņās, un caurmēra filma aizņem aptuveni 1,8 gigabaitus (Gb), tādēļ «puļķim» jābūt ar brīvu ietilpību 2 Gb vai vairāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu