Aizliedz 33 jaunas narkotiskās vielas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kontrolējamo vielu sarakstu plānots papildināt ar 33 psihoaktīvajām vielām, lai kavētu jauno narkotiku nelegālās izplatīšanas un lietošanas pieaugumu Latvijā.

To paredz Veselības ministrijas (VM) sagatavotie grozījumi noteikumos par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem, ko šodien konceptuāli akceptēja valdības komiteja.

Lai varētu identificēt jaunas un arī nezināmas vielas, nepieciešams nomainīt patlaban lietošanā esošās iekārtas, kurām ir desmit un vairāk gadu, aģentūru LETA informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Esošo iekārtu kapacitāte ir izsmelta, un to apkope un uzturēšana darba kārtībā ir finansiāli neefektīva un dārga. Tādēļ, lai identificētu jaunās apritē esošās vielas, nepieciešamas iekārtas ar augstāku veiktspēju un jutību, kā arī ar jaunāku un plašāku organisko vielu masspektru bibliotēku, kas atvieglotu nezināmo vielu identifikāciju. Šogad Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu budžetā tam būtu nepieciešami papildu 198 400 latu, un Iekšlietu ministrija vēl diskutēs ar Finanšu ministriju par iespējamiem finansējuma avotiem.

Pamatojoties uz pieejamo informāciju par vielu izplatību Latvijā, kā arī prognozējot citu iespējamo jauno narkotisko vielu parādīšanos nelegālajā apritē valstī, sintētiskos kanabinoīdus un katinonu grupas vielas nepieciešams iekļaut kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstā, norāda VM speciālisti.

Sintētiskos kanabinoīdus visbiežāk lieto, smēķējot «Spice» un tiem līdzīgus augu maisījumus vai tīru vielu pievienojot augu maisījumam. Sintētisko kanabinoīdu psihiskie un uzvedības traucējumi ir līdzīgi kanabisa efektiem, proti, vērojama agresija, psihopātiska uzvedība, neadekvāta rīcība, pašnāvības domas, teikts noteikumu grozījumu anotācijā.

Savukārt katinonu grupas vielas parasti lieto šņaucot, orāli, atsevišķos gadījumos arī intravenozi. Starp akūtām veselības problēmām, lietojot katinonu grupas vielas, visbiežāk tiek minēti kardiovaskulārie traucējumi. Par nelabumu un vemšanu visbiežāk ziņots gadījumos, ja viela lietota kopā ar citām apreibinošām vielām. Visbiežāk novērotie akūtie veselības traucējumi pēc katinonu lietošanas ir tahikardija un hipertonija, galvassāpes, tāpat lietotāji paši min asinsrites traucējumus rokās un pirkstos.

Vairāku katinonu grupas vielu, kas nelegālajā apritē parādījušās salīdzinoši nesen, tāpēc iespējamie izraisītie hroniskie veselības traucējumi nav noskaidroti. Tomēr vairāki katinonu lietošanas gadījumi ir beigušies letāli. Tā kā Latvijā un arī daudzās citās Eiropas Savienības (ES) valstīs katinonu grupu vielas identifikācija bioloģiskajos paraugos netiek veikta, dati par nāves gadījumiem, kas būtu saistīti ar katinonu grupas vielām praktiski nav pieejami. Eiropā ar šo vielu lietošanu saistīti divi nāves gadījumi Zviedrijā, 16 nāves gadījumi Somijā. Arī Latvijā, iespējams, vienā gadījumā nāve saistīta ar šo vielu lietošanu, jo pēc tam, kad pa logu izkritusi sieviete, viņas dzīvoklī atrada iepakojumu ar šo vielu paliekām.

Kā ziņots, ES tirgos ik nedēļu parādās vidēji viena jauna narkotika, ceturtdien paziņojis Lisabonā bāzētais Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs (EMCDDA).

2011.gadā identificēts rekordliels jauno narkotiku skaits, proti, 49 līdz tam nepazītas narkotiskās vielas, kas ir par astoņām vairāk nekā 2010.gadā.

EMCDDA šo tendenci skaidro ar faktu, ka jaunās narkotikas iespējams viegli iegādāties internetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu