Tiesībsargs: Radot haosu angļu valodas eksāmena uzdevumos, nav ievērots likums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vakar, radot haosu angļu valodas eksāmena uzdevumos, Valsts izglītības satura centra (VISC) darbinieki nav ievērojuši Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas nosaka, ka valsts pārvalde darbojas sabiedrības interesēs, savā darbībā pastāvīgi pārbauda un uzlabo sabiedrībai sniegto pakalpojumu kvalitāti, kā arī vairākus citus nosacījumus, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā teica tiesībsargs Juris Jansons.

Kā ziņots, vakar uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru rezultātā skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Jautājumu par starpgadījumiem centralizētajos eksāmenos šodien komisijas sēdē aktualizēja Saeimas deputāte Inguna Rībena (V). Viņa uzskata, ka VISC darbinieki nedrīkst palikt nesodīti par tām asarām un morālo nodarījumu, ko viņi vakar radīja tūkstošiem skolēnu, skolotāju, vecāku.

«Turklāt līdzīgas kļūdas tiek pieļautas katru gadu, taču neviens no atbildīgajiem IZM speciālistiem netiek sodīts. Varbūt vienreiz ir jāsarīko tiesas prāva un jāpiedzen kompensācija gluži kā par citiem noziegumiem, lai vienreiz šī bezatbildības prakse apstātos. Mūsu sabiedrība ir pārāk iecietīga pret šīm nejēdzībām,» rosināja Rībena.

No skolotājiem nemitīgi tiek prasīta aizvien augstāka un augstāka darba kvalitāte, no skolēniem - labāki sekmju rezultāti, bet vai nav pienācis laiks labāku darba kvalitāti prasīt arī no IZM speciālistiem, ieteica deputāte.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP) atvainojās visiem, kuriem vakar eksāmena uzdevumu dēļ ir nodarīts morālais kaitējums. «IZM vadība apzinās problēmas nopietnību un rīkosies, lai VISC darbinieki atbildētu par saviem darba rezultātiem,» teica Vanaga. Viņa atzina, ka tehniski pārbaudījumu izstrāde nebija korekta. Lai arī bija izceltas norādes par nākamā uzdevuma atrašanās vietu, eksāmena laikā, kad valda stress, skolēni to varēja nepamanīt.

Problēmas šis misēklis nav radījis tikai skolēniem un skolotājiem, bet tas apgrūtinās un prasīs papildu darbu un resursus arī eksāmena darbu labotājiem, jo uzdevumus vajadzēs pārbaudīt gan darba burtnīcās, gan atbilžu lapās. Vanaga solīja, ka uzdevumu jauktā secība neietekmēs eksāmena rezultātus.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) informēja, ka jau tuvāko nedēļu laikā aicinās VISC atbildīgās amatpersonas sniegt skaidrojumu par eksāmena darbu kvalitāti un norisi.

Kā ziņots, vakar notika angļu valodas eksāmena rakstu daļa, savukārt mutvārdu daļa turpinās šodien un rīt. VISC dati liecina, ka kārtot angļu valodas eksāmenu bija pieteikušies 21 022 skolēni.

šeit

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu