Skolēni ar invaliditāti varēs pieteikties asistenta pakalpojumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš

 Lai cilvēki ar invaliditāti savlaicīgi varētu pieteikties asistenta pakalpojumiem izglītības ieguves laikā, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK) pēc atzinuma varēs vērsties jau no 1.augusta.

Šādu iespēju paredz LM sagatavotie grozījumi Ministru kabineta Noteikumos par individuālo rehabilitācijas plānu personai ar prognozējamu invaliditāti un personai ar invaliditāti, ko rīt plānots izskatīt valdības sēdē.

No 1.septembra septiņus līdz 18 gadus veciem bērniem un cilvēkiem ar 1. vai 2.grupas invaliditāti būs iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistentu pakalpojumus pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai pamata un vidējās izglītības iestādēs.

LM izstrādātie grozījumi paredz, ka, lai varētu saņemt asistenta palīdzību skolā, no 1.augusta VDEĀVK sniegs ieteikumu šāda pakalpojuma nepieciešamībai. Ja VDEĀVK individuālajā rehabilitācijas plānā būs ieteikusi izmantot asistentu, iegūstot izglītību, cilvēks ar asistenta palīdzību varēs uzsākt mācības jau ar jaunā mācību gada sākumu.

Lai saņemtu asistenta pakalpojumus, nosūtot cilvēku uz invaliditātes ekspertīzi, ārstējošais vai ģimenes ārsts izsniegs individuālā rehabilitācijas plāna veidlapā norādīs paredzētos turpmākās ārstēšanas un nepieciešamības gadījumā medicīniskās rehabilitācijas pasākumus, to veidus, sniegšanas termiņu un saņemšanas formu.

Tālāk VDEĀVK izsniegs arī savus ieteikumus plānam. Ja invaliditāte jau ir noteikta, individuālo rehabilitācijas plānu varēs nokārtot, izmantojot portālā «Latvija.lv» pieejamo e-pakalpojumu.

Plānots, ka pēc tam būs jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā, kur, pamatojoties uz ārsta un VDEĀVK ieteikumiem, izstrādās individuālo rehabilitācijas plānu.

Izglītības iestādē būs jāiesniedz iesniegums par asistenta pakalpojuma piešķiršanu kopā ar individuālo rehabilitācijas plānu. Mācību iestāde izvērtēs cilvēka atbilstību pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem un pieņems lēmumu par asistenta piešķiršanu.

2012.gada aprīlī Latvijā bija 1171 bērns vecuma grupā no septiņiem līdz 18 gadiem, par kuru saņemts bērna invalīda kopšanas pabalsts. LM aprēķini liecina, ka asistents izglītības iestādē varētu būt nepieciešams aptuveni 45% no viņiem jeb aptuveni 530 bērniem.

LM atgādina, ka VDEĀVK bērnu nodaļa no 6.augusta klientus pieņems jaunās telpās - Ventspils ielā 53. Tur klientu ērtībām reģistratūrā ir izveidota rindu vadības sistēma ar atsevišķu apkalpošanu bērniem. Tāpat apmeklējumam joprojām varēs pieteikties iepriekš, rezervējot noteiktu laiku. Pieteikties ekspertīzei var arī e-pakalpojumu portālā «Latvija.lv».

Tāpat LM atgādina, ka no 16.jūlija ir slēgta VDEĀVK Jelgavas specializētā nodaļa Filozofu ielā 69. Klientus apkalpo Rīgas specializētā nodaļa Ventspils ielā 53. Savukārt no 6.augusta paredzēts VDEĀVK Rīgas 9.specializēto redzes nodaļu iekļaut Rīgas apvienotās nodaļas sastāvā, un pakalpojums būs pieejams Ventspils ielā 53.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu