Janvāra trešajā dekādē saule spīdējusi piecas reizes vairāk par normu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Bernt Rostad, CC BY-SA 2.0

Janvāra trešajā dekādē Latvijā saule spīdējusi piecas reizes vairāk par normu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Anticiklona ietekmē janvāra pēdējā dekādē nokrišņi bija tikai 6% apmērā no normas. Saules spīdēšanas ilgums valstī kopumā bija piecas reizes lielāks par normu. Līdz ar to šī dekāde bija saulainākā janvāra trešā dekāde Latvijas saules spīdēšanas ilguma novērojumu vēsturē.

Vidējā gaisa temperatūra aizvadītajā dekādē bija mīnus 13,5 grādi, kas ir 8,5 grādus zemāk par normu. Tādējādi tika aizvadīta piektā aukstākā janvāra trešā dekāde gaisa temperatūras novērojumu vēsturē. Ceturtā aukstākā janvāra trešā dekāde bija visai nesen - 2010.gadā. Tās vidējā gaisa temperatūra bija par 0,7 grādiem zemāka nekā šogad.

Laikā no 21. līdz 31.janvārim diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili turējās 6-10 grādus zem normas. Naktī sals lielākoties bija mīnus 6, mīnus 20 grādu robežās, tomēr gandrīz katru nakti temperatūra noslīdēja arī zem mīnus 20 grādiem. Nedaudz mazāks sals bija piekrastes rajonos.

Neraksturīgi plāna šim gadalaikam bija sniega sega - vidēji ap 4 centimetriem. Virs 10 centimetriem tā paaugstinājās tikai Alūksnes augstienes rajonā dekādes otrajā pusē.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu