Pašvaldībām dos iespēju noteikt iedzīvotājiem pienākumu pieslēgt savu mājokli kanalizācijas tīkliem (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabineta komiteja pirmdien virzīja skatīšanai valdībā jaunu likumprojektu, kura mērķis ir noregulēt ūdenssaimniecības pakalpojumu nozari.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzsver, ka Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums risina vairākus būtiskus jautājumus, kas ir aktuāli gan pakalpojumu sniedzējiem, gan katrai pašvaldībai, īstenojot pašvaldības autonomās funkcijas komunālo pakalpojumu jomā izpildi.

Normatīvajā aktā ir definēti vairāki būtiski jautājumi, kas ir aktuāli gan pakalpojumu sniedzējiem, gan katrai pašvaldībai, īstenojot pašvaldības autonomās funkcijas komunālo pakalpojumu jomā izpildi. Ir noteikta arī valsts un pašvaldību kompetence ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanā. Piemēram, ja komersanta sniegto sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu apjoms ikvienā veidā nepārsniedz 100 000 kubikmetrus gadā, viņi netiek regulēti un līdz ar to reģistrēti. Viņu darbību turpmāk uzraudzīs pašvaldības.

Likumprojektā dots deleģējums pašvaldības domei izdot saistošos noteikumus par ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ekspluatāciju, lietošanu un aizsardzību, tostarp noteikt arī prasības ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai un lietošanai savā administratīvajā teritorijā. Ministrija skaidro, ka tas dod iespēju noteikt, ka nekustamam īpašumam noteiktos gadījumos ir pienākums pieslēgties, piemēram, pie jauniem vai renovētiem kanalizācijas tīkliem, kas ievērojami samazinātu neattīrītu notekūdeņu nonākšanu apkārtējā vidē. Papildu pieslēgumu izveide ne tikai ļaus pašvaldību iedzīvotājiem saņemt kvalitātes normatīviem atbilstošu dzeramo ūdeni un samazināt pazemes un virszemes ūdeņu piesārņošanu, bet arī palielinās pakalpojumu sniedzēju ieņēmumus par šo pakalpojumu sniegšanu, kas samazinātu iespējamo izmaksu segšanas slogu esošajiem attiecīgo pakalpojumu izmantotājiem.

Lai novērstu ar pakalpojumu sniedzēja piegādātā, bet neuzskaitītā ūdens daudzuma saistīto izdevumu iekļaušanu tarifos, likumprojektā noteikts, ka pakalpojumu sniedzējs veic sniegto pakalpojumu uzskaiti. Noteikts, ka komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanas termiņš nepārsniedz četrus gadus pēc šī likuma spēkā stāšanās dienas. Ja pakalpojumu lietotājs līdz likuma spēkā stāšanās dienai jau ir nodrošinājis komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanu, tā verificēšanas periodam beidzoties, jaunu ierīci ierīko pakalpojumu sniedzējs.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu