RSU viedoklis par LU zobārstniecības programmas licencēšanu (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

2014.gada 2.aprīlī pieņemtais Studiju programmu licencēšanas komisijas lēmums par Latvijas Universitātes (LU) studiju programmas «Zobārstniecība» licencēšanu Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) rada neizpratni.

Laimdota Straujuma

Vakardienas lēmums var mainīt spēles noteikumus augstākajā izglītībā – tagad katra augstskola varēs veidot kādas studiju programmas vien vēlas, nerēķinoties ar iepriekš noteiktām valsts prioritātēm finanšu efektivitātē, budžeta sabalansēšanā, programmu dublēšanas novēršanā, valsts pasūtījuma izpildē, darba tirgus pieprasījumā un nepieciešamībā u.tml. aspektiem.

Ņemot vēra, ka LU jaunā programma ir iecerēta kā starptautiska studiju programma angļu valodā, tās pretenzijām uz kvalitāti būtu jābūt īpaši augstām un atbilstošām visām Eiropas Savienības regulām pret zobārstniecības izglītību, lai maksimāli mazinātu riskus, ka var ciest zobārstniecības izglītības un visas Latvijas augstākās izglītības prestižs starptautiskā mērogā. Stomatologa kā ārsta profesija ir reglamentēta profesija, tāpēc izglītības iegūšanai tajā ir ļoti stingras prasībās visā Eiropas Savienībā, lai maksimāli novērstu kaitējumu pacientam, kad sekas var būt neatgriezeniskas.

Pašreiz publiski pieejamā informācija par LU jauno programmu nerada priekšstatu, ka virkne programmā realizēto studiju priekšmetu tiks realizēti sadarbībā ar klīniskajām bāzēm, kurās studenti reāli tiks apmācīti darbam ar pacientiem, lai gan tā ir stingra šīs izglītības prasība. Tāpat bažas rada programmas realizācijā piesaistīto akadēmisko un profesionālo mācībspēku kvalifikācijas atbilstība Ārstniecības likumam. Virkne no tiem nav atrodami Latvijas Ārstu biedrības apmācīttiesīgo ārstu datu bāzē.

Šaubu ēnu par lēmuma objektivitāti rada arī licencēšanas komisijas priekšsēdētājas ilggadīgā darbošanās LU, turklāt viņai bija divas izšķirošās balsis licences piešķiršanā. Šaubas rada arī citu, ar LU saistītu, komisijas locekļu objektivitāte.

Pašreiz RSU juristi vērtēs licencēšanas komisijas lēmuma juridiskos aspektus un lems par turpmākajām darbībām.

pieejama šeit

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu