Rīgā koncertēs avangarda mūzikas zvaigzne vijolniece Mia Zabelka (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Max Moser

16. maijā Spīķeru koncertzālē festivāla «Māksla+Komunikācija' 2014»  elektroniskās mūzikas koncertā uzstāsies pazīstamā austriešu komponiste un vijolniece Mia Zabelka, pirmo reizi Rīgas publikai dāvājot iespēju klātienē iepazīties ar pārsteidzošo «radio vijoli.» 

Šī gada festivāla «Māksla+Komunikācija» performanču programma un elektroniskās mūzikas koncerts saviem viesiem piedāvās vairāku ievērojamu ārvalstu un Latvijas mākslinieku uzstāšanos, tostarp - Mias Zabelkas (Mia Zabelka) performanci «Radio vijole», kurā māksliniece integrējusi īpaši konstruētu elektrisku radio vijoli, savu vokālu un elektroniku. Izmantojot divu skaļruņu sistēmu, vijolniece vienlaikus atskaņo gan savu dzīvo izpildījumu, gan pirms dažām sekundes simtdaļām iespēlētos radiosignālus. Šāda akustiska «aizkavēšanās» skaņdarbā rada konstantu daudzbalsīgu fonu un īpaši piesātinātu skanējumu.

Avangarda mūzikas pārstāve Mia Zabelka ir attīstījusi unikālu mūzikas valodu, kuras pamatā ir vijoles skaņu iespēju rekonstrukcija izmantojot elektroniskas ierīces un inovatīvas performatīvās tehnikas. Mia Zabelka ir attīstījusi pieeju, kuru viņa pati sauc par «automātisko spēlēšanu», izaicinot daudzus līdzšinējus pieņēmumus un ierastas skaņu struktūras.

Vijolniece sniegusi koncertus un performances visā Eiropā, kā arī Amerikā un Āzijā gan kā solo māksliniece, gan sadarbojoties ar tādiem zināmiem mūziķiem un māksliniekiem kā Džons Zorns (John Zorn), Deivids Moss (David Moss), Pīters Kovalds (Peter Kowald), Paulīne Oliverus (Pauline Oliverus), Lukass Ligeti (Lukas Ligeti), Francs Haucingers (Franz Hautzinger) u.c.

Māksliniece saņēmusi vairākus starptautiski ievērojamus apbalvojumus, tostarp, trīs reizes ieguvusi prestižo Prix Ars Electronica balvu. 2009. gadā Mia Zabelka kļuva par starptautiskā skaņu mākslas un improvizētās mūzikas festivāla «PhonoFemme Vienna» māksliniecisko direktori. Šobrīd vijolniece regulāri sadarbojas ar Lidiju Lanču (Lydia Lunch), Verneru «Zappi» Diermaieru (Werner «Zappi» Diermaier), Džino Robēru (Gino Robair) un citiem zināmiem skaņu un video māksliniekiem.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla «Māksla+Komunikācija’ 2014», kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi «Lauki», kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz «Māksla+Komunikācija 2014» festivāla koncertu ir nopērkamas «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās un internetā «bilesuparadize.lv».

Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50.

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu