Siltumnīcā ar labu ventilāciju tomāti augs labāk!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

«Lai siltumnīcā augi spētu labāk apputeksnēties, dotu lielāku ražu un neveidotos kondensāts, ļoti svarīgi, lai ražotājs būtu tai nodrošinājis labu ventilāciju. Piemēram, ļoti veiksmīgi tas ir atrisināts «Averto» tuneļveida plēves siltumnīcām «NOVA», «ALBO» un «Citadele». Šīm siltumnīcām teicamu ventilāciju nodrošina durvis abos siltumnīcas galos un lodziņi augšpusē, savukārt lielākā izmēra siltumnīcām ventilācijas lodziņi ir arī sānos pa visu perimetru,» skaidro uzņēmuma «Averto» [s:47859] vadītāja Brigita Rībena.

«Nepareizi dara cilvēki, kas siltumnīcu gandrīz visu laiku tur noslēgtu, uzskatot, ka augiem tā būs labāk. Tā darot, siltumnīcā pa dienu veidojas liekais gaisa mitrums – kondensāts, savukārt aukstajās naktīs, īpaši augustā, septembrī siltumnīcā ir vēsi, un šādā vidē augiem attīstās dažādas slimības. Tādēļ vēlreiz uzsvēršu – siltumnīca ir jāvēdina, tajā jābūt pietiekamai gaisa apmaiņai un jānovērš liekais mitrums. Tad augi, īpaši tomāti būs sausi un veselīgi,» pamato B. Rībena.

Vēl noteikti jāpievērš uzmanība, lai siltumnīcā nebūtu caurvēja, jo uz augiem tas iedarbojas līdzīgi kā uz cilvēku. Ja augi visu laiku atrodas siltumā, un periodiski tiem pāri brāžas caurvējš, tie novārgst, un, ja ir vēl citi nelāgi apstākļi, piemēram, nepietiekama laistīšana, var pat aiziet bojā. Ja nelielai siltumnīcai gar vienu malu cauri brāžas caurvējš, var gadīties, ka tieši tajā pusē augi cietīs. Šajā ziņā visjutīgākie ir tomāti, ja ziedēšanas laikā tie dabūs caurvēju, ziedi var vienkārši nokalst. Ja jau ir attīstījušies augļi, caurvējš tik ļoti nekaitē. Lai izvairītos no caurvēja, siltumnīcu vislabāk uzstādīt ziemeļu – dienvidu virzienā, tad tajā būs pietiekami daudz gaismas, tā arī tik ļoti neuzkarsīs un augi viens otru neapēnos.

«Averto» vadītāja norāda, ka siltumnīcu visdrošāk ir iegādāties no ražotāja, kas specializējies to izstrādē, ļoti svarīgi arī, lai tajā būtu konsultants vai pārdevējs, kas var zinoši izstāstīt par konkrēto siltumnīcu. Piemēram, uzņēmumā «Averto», zvanot pa tālruņiem 66207777, 28611161, kompetenti un atsaucīgi konsultanti atbildēs uz katru interesējošo jautājumu.

Ne mazāk svarīgs faktors ir arī apgaismojums - gaismas leņķis siltumnīcas iekšpusē. Tas ir atkarīgs gan no siltumnīcas jumta konstrukcijas un, protams, arī saules augstuma konkrētajā gadā laikā.

www.averto.lv

Kā arī platums ir pietiekams - 3 metri, lai siltumnīcā varētu brīvi darboties – stādīt, laistīt, apkopt augus u.c.

Uzņēmuma «Averto» vadītāja arī novērojusi – Latvijā cilvēki nereti uzskata, ka siltumnīca ir lieta, kam var taupīt, tāpēc cenšas atrast lētāko. «Manuprāt, tas ir neapdomīgi, jo kvalitatīva siltumnīca, kas kalpos trīs, četrus gadus, maksā tikai pāris desmitu latu dārgāk nekā lēta siltumnīca, kas bieži nenokalpo pat vienu vasaru.» Piemēram, uzņēmumā «Averto» vēl aprīlī pilns 2X3 metri siltumnīcas komplekts maksā 135 eiro, 3X4 metri - 170 eiro, 3x6 metri - 220 eiro, 3X8 metri - 280 eiro, bet 4X10 metri - 420 eiro.

Kvalitātes rādītājs – izturīga plēve un rāmis

Kam vēl vajadzētu pievērst uzmanību, iegādājoties tuneļveida plēves siltumnīcu, lai tā būtu tiešām kvalitatīva?

Pirmkārt, karkasam – rāmim. Tam vajadzētu būt izstrādātam no izturīga materiāla, piemēram, tērauda, diametrā vismaz 25 mm un noteikti jābūt sastiprinātam ar skrūvēm, kā tas ir ražotāja «Averto» siltumnīcām.

Nākamais rādītājs ir siltumnīcas plēves biezums un UV staru filtrs. Izturīgai siltumnīcas plēvei jābūt ne mazāk kā 180 mikroniem, kā arī pārdevējam noteikti jāpavaicā, vai siltumnīcas plēvei ir noturība pret saules ultravioleto starojumu. Ja tās nav, plēve ļoti ātri kļūs trausla, īpaši, ja siltumnīca atradīsies klajā, saules apspīdētā vietā.

www.averto.lv

Ražotājs «Averto» siltumnīcām izmanto biezāku plēvi nekā tas bija uzņēmuma darbības sākuma posmā. Piemēram, siltumnīcai «NOVA» izmanto 220 mikronu biezu armētu plēvi, savukārt siltumnīcai «ALBO» 280 mikronu balto PE plēvi. Siltumnīcas «NOVA» plēvei ir augstāka noturība pret saules ultravioleto starojumu, tā palielināta no 3% uz 5%.

Visām uzņēmuma «Averto» ražotajām siltumnīcām rāmis ir izstrādāts no cinkota tērauda, tā diametrs ir 25 un 32 mm, bet stiprinājumiem tiek izmantotas skrūves, kā arī rāmim ir izveidotas speciālas siltumizolējošas caurulītes, lai novērstu risku, ka plēve, saskaroties ar saulē sakarsušo rāmi, varētu tikt bojāta.

www.averto.lv

Turklāt šīs siltumnīcas ir izstrādātas tā, kad esošā plēve savu laiku nokalpojusi, tās vietā karkasam var uzlikt jaunu plēvi. Uzņēmumā «Averto» var iegādāties rezerves plēvi visu modeļu siltumnīcām, kā arī jebkuru karkasa rezerves daļu, un vajadzības gadījumā to pavisam vienkārši nomainīt. Ikvienai uzņēmuma «Averto» siltumnīcai nejauši mehāniski sabojājot plēvi to var vienkārši salabot - bojātajai vietai uzlīmējot līmlentu. Speciālās līmlentes var iegādāties uzņēmumā «Averto», turklāt tās var izmantot ne tikai siltumnīcām «ALBO» un «NOVA», bet arī jebkura cita ražotāja plēves siltumnīcām.

www.averto.lv

Siltumnīcām «ALBO», «NOVA» un «Citadele» tiek dota likumdošanā noteiktā divu gadu garantija.

Ražotāja «Averto» siltumnīcas var iegādāties uzņēmuma birojā Rīgā, Ūdens ielā 20/22. To var piegādāt arī ar kurjeru. Īpaši izdevīgi tas ir Latvijas rajonos dzīvojošajiem, jo maksa par piegādi Rīgā un Rīgas rajonā ir apmēram 16 eiro, bet visā Latvijā – apmēram 29 eiro.

www.averto.lv

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu