37 vērtīgākie un veselīgākie produkti pasaulē (62)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bitzi ☂ ion-bogdan dumitrescu, CC BY-NC 2.0

Var iesākt dzīvot pēc noteikumiem no pirmdienas, bet var no Jaunā gada. Neatliksim tik nozīmīgu jautājumu, kā rūpes par savu veselību, raksta [s:46899].

Mēs ievērojam diētas, steigā ēdam, liedzot savam organismam uzņemt polivitamīnus un vērtīgos mikroelementus. Pārdomājiet vēlreiz – vai jūs vēlaties būt veseli? Tas nav tik sarežģīti. Protams, var uzticēties neticamam vitamīnu skaitam burciņā. Tabletes, uztura bagātinātāji un piedevas palīdzēs kaut nedaudz kompensēt trūkumu organismā. Tomēr pareizāka un vērtīgāka ir sabalansēta uztura lietderība!

Papildināsim jūsu uzturu ar veselīgiem superproduktiem!

Virziņkāposti

Ja Popajs zinātu par vērtīgajām kāpostu īpašībām, viņš nedotos spinātu meklējumos. Šis uzticamais un pieejamais produkts ir pārpilns ar vērtīgajām vielām - dzelzi, A, C un K vitamīniem, celulozi, kā arī ir lielisks antioksidants jūsu aknām.

Chia sēklas

Čia sēklas tiek vērtētas vēl kopš maiju un acteku laikiem. Šodien šis superprodukts jau atkal kļūst par mūsdienu uztura zvaigzni. Čia – mazas sēklas ar patīkamu riekstu piegaršu, bagātas ar proteīniem un neaizstājamām Omega-3,6 skābēm, kas kompensē vērtīgo vielu trūkumu organismā. Šis dabīgais, augsti barojošais produkts pieejamā veidā satur neaizstājamās aminoskābes, polinepiesātinātās omega-3 taukskābes un omega-6, vitamīnus un minerālus. Iekļaut tās savā uzturā: putrās, salātos un augļu kokteiļos.

Spināts

Spināts ir lielisks sabiedrotais prostatas vēža profilaksē, ir lielisks A, C un K vitamīnu un olbaltumvielu avots. Turklāt, tas ir ārkārtīgi kraukšķīgs salātos, un to iecienījuši pat bērni.

Šveices mangolds

Šveices vai parastās mangoldu šķirnes tiek augsti vērtētas ar savām barojošajām vielām. Mangoldu novērtēs tie, kam kāposti šķiet par rupju, bet spināts negaršīgs. Puse tasee vārīta mangolda dāvā milzīgu luteīna daudzumu. Šie augu elementi aizsargā tīkleni no vecuma izmaiņām. Tāpēc, jo vairāk to uzņemsiet uzturā, jo spēcīgāka ir jūsu acu iekšējā aizsardzība.

Ziedputekšņi

Ziedputekšņi ir neticams superprodukts, kas tiek uzskatīts par vienu no pilnvērtīgākajiem. Milzīgs fermentu (vairāk kā 5000), fitonutrientu, vitamīnu ( A , B, C un E ) daudzums un vērtīgo mikroelementu lērums.

Tie stimulē organisma izturību pret hroniskām un ilgstošām slimībām, palielina apetīti, darbojas kā antibiotikas, atjauno fizisko spēku un stimulē psihisko aktivitāti, palielina hemoglabīna daudzumu asinīs, ir efektīva prostatas, impotences, hipertonijas un citu saslimšanu ārstēšanā, tiem piemīt antisklerotiskās īpašības. Turklāt palielina enerģiju, muskuļu augšanu, spēcina imunitāti, kā arī palielina seksuālo tieksmi.

Moringas lapas

Pēdējos gadu desmitos pieaugušā interese pret moringu izskaidrojama ar tās unikālajām īpašībām. Piemēram, moringas lapas satur četras reizes vairāk kalcijā nekā piens, vairāk karotinoīdus, kā burkāns, trīs reizes vairāk kālija, kā banāni.

Tanzānijas pētnieku grupa pierādījusi, ka bērnam, uzņemot 25gr pulverveidīgās moringas, tiek kompensēta diennakts vajadzība pēc 42% olbaltumvielu, 125% kalcija, 61 % magnija, 71 % dzelzs, 272% provitamīna A, 22 % C vitamīna.

Kakao pupiņas

Šokolādes cienītāji nu var palutināt sevi bez vainas apziņas. Protams, pēc uzkarsēšanas, apstrādes, cukura tonnas pievienošanas, šis superprodukts pārstāj būt veselīgs. Vienkārši izmantojiet kakao pupiņas kokteiļos vai citu ēdienu pagatavošanā.

Svaigas kakao pupiņas satur vairāk kā 320 dažādu antioksidantu veidus. Neviens produkts pasaulē nesatur šādu antioksidantu vielu skaitu.

Mellenes

Mellenes lieliski palīdz smadzeņu darbībai, uzlabojot mūsu atmiņu, esot par lielisku profilakses līdzekli vecuma slimībām. Patīkamākais ir tas, ka šī populārā oga ir pieejama sasaldētā veidā.

Kurkuma

Kurkuma ir malta garšviela. Palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Lai gan ierasts šo produktu ikdienā sastapt pulvera veidā, jau šodien tirgū to iespējams iegādāties arī dabīgā veidā, sakni, kas līdzinās ingveram.

Ķiploks

Protams, tas nepadarīs jūsu elpu patīkamu, tomēr šis gadsimtiem pārbaudītais superprodukts satricina jūsu imūnsistēmu, novēršot daudzu vēža veidu pazīmes.

Acai

Šī sīkā violetā oga palīdz dažādu vēžu veidu, sirds slimību un pat novecošanas profilaksē. Šis ir viens retajiem augļiem, kas satur oleīna skābi un kam piemīt ideāls aminoskābju komplekss, kas ir neatņemama muskuļu reģenerācijas sastāvdaļa.

Brūklene

Mums ir labi pazīstama, jo mūsu purvainie meži ir pārpilni ar šo ogu. Brūklene palīdz samazināt iekaisumu, cīnīties ar stafilokoka infekciju, aizvietot antioksidantus, papildināt ar sarkanajām asins šūnām un palielināt aknu fermentus.

Biete

Biete – betaīna, aminoskābes avots, kas palīdz aknu darbībā, aizsargājot tās no toksīniem un, pēc dažiem datiem, aizsargā no aknu šūnu reģenerācijas. Tāpat, balstoties uz pētījumiem, biešu sula var papildus pildīt terapijas funkciju kuņģa vēža, taisnās zarnas ārstēšanā. Ārstēšanai tiek izmantota vienīgi svaigi spiesta sula. Nenonieciniet biešu lapas – tās ir bagātas ar luteīnu.

Melnās pupas

Melnās pupas ir pienācīgi nenovērtēts olbaltumvielu avots. Viena tase nodrošinās jūsu organismu ar 15 gramiem olbaltumvielu.

Auzas

Auzas var šķist nomācošs variants brokastīm, tomēr tas pārsteidzošā veidā samazina holesterīna līmeni. Vienkārši pievienojiet nedaudz mellenes, kanēli un medu, lai atdzīvinātu auzas.

Avokado

Avokado ir viens no tiem paradoksālajiem produktiem ar paaugstinātu tauku saturu, kas ir labvēlīgs mūsu ķermenim. Tas tādēļ, ka tas satur vērtīgus taukus, kā arī oleīna skābi, luteīnu, folija skābi, E vitamīnu un glutationu.

Mencu aknu eļļa

Iespējams, mencu aknu eļļa nav pats gardākais produkts, tomēr zivju eļļas ikdienas devas uzņemšana uzturā, kā zināms, veicina artrīta, muskuļu un locītavu sāpju samazināšanu.

Brokoļi

Visi bērni necieš brokoļus, un mammas piespiedu kārtā liek viņiem tos ēst. Šis dārzenis palīdz organisma detoksikācijas jautājumos un ir viens no augstākajiem C vitamīna koncentrācijas avotiem.

Valrieksti

Uzlabojiet garastāvokli, pievienojot savam uzturam nedaudz valriekstu. Bez tā, ka šiem riekstiem ir iespaidīgs cinka, mangāna un vara daudzums, tie uzlādē mūs ar serotonīnu, kas ir ķīmiska viela mūsu smadzenēs, tiešā veidā sasaistīta ar laimes izjūtu.

Mandeles

Mandeles ir viens no populārākajiem superproduktiem šajā sarakstā. Tas ir neaizstājams sirds veselībai un holesterīna līmeņa samazināšanai. Tāpat mandeles ir kvalitatīva mangāna, E vitamīna, magnija un triptofāna avots.

Ciedru rieksti

Šeit ir viss, sākot ar vitamīnu A un luteīnu, kas palīdz uzlabot redzi, D vitamīns (spēcīgi kauli), C vitamīns (stabila imūnsistēma), dzelzs, līdz pat olbaltumvielām un magnijam.

Kvinoja

Lielisks celulozes un dzelzs avots. Neaizstājams labai gremošanai.

Jogurts/ kefīrs

Ne visas baktērijas ir kaitīgas. Jūsu gremošanas traktam nepieciešamas labās baktērijas. Kuņģis pateiksies jums par kefīra glāzi!

Kokosa ūdens

Kokosa ūdens ir lieliska alternatīva sporta dzērieniem. Šis ir lielisks aizvietotājs zaudētajam šķidrumam. Kā arī lielisks kālija avots (pielīdzināts četriem banāniem).

Ingvera sakne

Ingvera sakne ir viena no pamatsastāvdaļām Indijas un Ķīnas virtuvē. Tā, kā zināms, paveic brīnumus kuņģī, novēršot gāzes, sāpes un nomierina zarnas.

Kajēnas pipari

A, C un K vitamīni. Turklāt tam pa spēkam sadedzināt liekās kalorijas un samazināt apetīti.

Bulgurs

Šis pilngraudu produkts palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību skaitu. Lūk tādēļ šis grauds ir neaizstājams papildinājums jūsu diētai. Lielisks šķiedru, olbaltumvielu, dzelzs, B un C6 vitamīnu avots.

Sarkanais pipars

Par sarkanā pipara kā superprodukta ampluā bieži vien tiek piemirsts. Lai gan tajā ir milzīgs C, E vitamīnu skaits, kā arī antioksidants likopīns, kas samazina prostatas vēža risku.

Papaija

Ja sajūtat saaukstēšanās pazīmes, meklējiet šo tropisko produktu apelsīnu vietā. Viens auglis satur trīs reizes lielāku ieteicamā C vitamīna diennakts devu, kā arī flavonoīdus, B grupas vitamīnus, kāliju, magniju un celulozi. Kopumā, tas ir labvēlīgs sirds un asinsvadu sistēmai un samazina resnās zarnas vēža risku.

Kanēlis

Turklāt ne tikai smalkmaizītes ar kanēli. Šī garšviela, kā zināms, samazina vēža saslimšanas risku, samazina holesterīnu, kā arī palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.

Linsēklas

Linsēklas pievieno salātiem, putraimiem un zupām. Tās ir lielisks celulozes, omega-3 un lignana avots, kas samazina iespēju saslimt ar piena dziedzera vēzi sievietēm un prostatas vēzi vīriešiem.

Godži ogas

Godži ir 500 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīnos. Tāpat Godži ir bagāti ar B un E vitamīnu kompleksu.

Spirulīna

Spirulīna – aļģe, kas ir augstas kvalitātes proteīna, Omega- 3, 6 un 9 avots, un kura satur 26 reizes vairāk kalcija nekā pienā.

Ķirbju sēklas

Nemetiet tās ārā, mizojot ķirbi. Šīs ēdamās sēklas ir bagātas ar magniju, cinku un pat triptofānu, kas palīdzēs jums saldi aizmigt.

Hlorella

Ja jums ir nepieciešams detoksikācijas kurss, un pienācis laiks atbrīvoties no dažiem smagiem metāliem, kas sakrājušies organismā, izmēģiniet hlorellu. Šī vienšūnu aļģe ir viens no labākajiem detoksikantiem.

Manuka medus

Manuka medus ir ievērojams ar savām antibakteriālajām īpašībām. Šī retā medus forma tiek ražota no Manuka kokiem Austrālijā un Jaunzēlandē – ir pazīstama ar savu dziedniecisko spēku.

Olīveļļa

Olīveļļa jau sen ir atzīta par veselīgāko eļļu, jo palīdz samazināt sirds un asinsvadu saslimšanu risku. Pētījumi nodemonstrēja, ka cilvēkiem, kas regulāri lieto uzturā olīveļļu, ir zemāki onkoloģisko saslimšanu rādītāji. Neizmantojiet olīveļļu cepšanā, jo tā zaudē savas īpašības un kļūst kaitīga jūsu organismam.

Komentāri (62)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu