Amerikas latvieši uzsver Dziesmu un deju svētku īpašo nozīmi (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

XXV Vispārējos Dziesmu un XV Deju svētkos piedalās septiņas ASV latviešu diasporas mākslinieciskās kopas - četras deju kopas un trīs kori, kuri šim lielajam notikumam gatavojušies daudzu mēnešu garumā. Kā to savos komentāros par līdzdalību norāda aptaujātie svētku dalībnieki no ASV, šajos Dziesmu un Deju svētkos Amerikas latvieši piedalās ar lielu pacilājuma sajūtu, uzsverot šī notikuma lielo nozīmību latviešu tautas tradīciju uzturēšanā gan Latvijā, gan ārpus tās.

Ar deviņu pāru sastāvu pirmo reizi sešdesmit gadu pastāvēšanas laikā Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos piedalās Kalifornijas latviešu deju kopa «Pērkonītis». «Svētkiem esam gatavojušies tiešām rūpīgi. Kalifornijas attālumi ir ļoti lieli, un mums ir dejotāji, kuri uz mēģinājumiem brauca sešas stundas no Sanfrancisko apkaimes un viena jauniete pat lidoja no Floridas,» skaidro «Pērkonītis» vadītāja Dziesma Teteris. Mērķi par piedalīšanos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos «Pērkonītis» sev izvirzījis 2007. gadā. «Mērķis ir sasniegts, un tagad mēs izbaudām šo neticamo notikumu. Deju svētkos dejos tūkstošiem cilvēku, organizācijas darbs ir neticams. Tas ir kaut kas, ar ko latvieši var ļoti lepoties - lielu pasākumu organizēšana kvalitatīvā līmenī,» piebilda Dziesma Teteris.

Šodien Tautas mūzikas maratonā Vērmanes dārzā uzstāsies Indianapoles «Jautrais pāris». Programmā būs kopas dejotāju Ivetas Asones un Andra Krūmkalna jaunrades dejas, bet pavadījumu spēlēs Rīgas danču kluba muzikanti. Indianapoles deju kopas pārstāve Iveta Asons saka: «Spēku un enerģiju dod apziņa, ka piedalīsimies latviešu tautas vislielākajos kultūras svētkos, kas notiek tikai reizi pa pieciem gadiem, un vēlēšanās turpināt mūsu tautas dejas tradīcijas. Priecājamies, ka mums ir paaudžu maiņa, jo daži dejotāji ir jau trešā paaudze, kas dzimuši ārpus Latvijas.» Indianapoles deju kopa «Jautrais pāris» dibināta 1950.gadā, un jau iepriekš piedalījusies Latvijas Dziesmu un Deju Svētkos 1990., 1993. un 1998.gadā.

Vašingtonas DC latviešu deju kopa, gatavojoties svētkiem, uzsverot to, ka: «Esam viena komanda un dejas prieks mūs vieno. Esam sajūsmināti par iespēju piedalīties Latvijas Dziesmu un deju svētkos, dejot Daugavas stadionā, un, ceram šo dejas prieku un draudzību turpināt ar Latvijas dejotājiem. Apzināmies, cik tas ir liels gods uzstāties Latvijā, un tas mūs mudina ne tikai priecāties, bet arī kārtīgi piestrādāt, lai varam pilnīgi izmantot šo neticamo iespēju.» Lai varētu atbraukt uz svētkiem, «Namejs» šogad ir rīkojis vairākus līdzekļu vākšanas pasākumus, ieskaitot tematisku Super Bowl kafijas galdu Vašingtonas draudzes namā un veiksmīgu Nameja Talanta un Beztalanta Vakaru.

Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku dalībnieku vidū būs arī Ņujorkas latviešu koris. «Vispārējie XXV Latvijas Dziesmu un deju svētki ir devuši jaunu dzinuli Ņujorkas latviešu korim. Koris dibināts 1975. gadā, un šogad gandrīz dubultojies, piesaistot jaunas, skanīgas balsis. Uz Rīgu atbraukuši vairāk nekā 50 dziedātāji! Sevišķs prieks par to, ka nākuši klāt jaunieši un latvieši, kas ieradušies Amerikā pēdējos gados,» raksta Ņujorkas latviešu kora pārstāve Aija Pelše. «Latvijas Dziesmu svētki ir mums pavēruši jaunu skatu uz kora dziedāšanu – dziedot kopkora programmā paredzētās dziesmas, jūtam, ka esam daļa no kaut kā plašāka, kas vieno visu latviešu tautu. Tas bija sevišķi jūtams, kad mēģinājumus Ņujorkā vadīja virsdiriģents Ivars Cinkus no Rīgas, kā arī virsdiriģents Gints Ceplinieks,» teica Pelše.

Dziesmu svētkos piedalīsies arī Ziemeļkalifornijas latviešu koris no Sanfrancisko. «Spēku pārvarēt nogurumu dod prieks katru nedēļu satikt savus labos draugus soprānus, altus, tenorus un baritonus. To dod arī neizskaidrojami pacilātais noskaņojums, kāds vienmēr rodas pēc mēģinājuma – gan plaušas izvēdinātas, gan joki izstāstīti un smiekli izsmieti. Tas ir lepnums par mūsu bagāto un seno mūzikas kultūru, tik unikālu nelielai tautai. Un, beidzot, tas ir visaptverošais gandarījums, kas pārņem pēc labi nodziedātas dziesmas, kad aizkustinājuma asaras acīs gan dziedātājiem, gan klausītājiem. Tāpēc mēs atliekam citus darbus, pārvaram nogurumu un braucam uz mēģinājumiem. Dziesmu un deju svētki mums ir šo sajūtu esence, kulminācija un daudzu tūkstošu kopīgs vienojošs garīgais spēks, kam nelīdzinās nekas cits pasaulē,» vēsta Ziemeļkalifornijas latviešu biedrības vadītāja un Ziemeļkalifornijas latviesu kora dalībniece Taira Zoldnere. Ziemeļkalifornijas latviešu koris darbojas no 1950. gadiem, tā diriģente ir Zinta Zariņa. Koris dzied visos sabiedriski nozīmīgos pasākumos Sanfrancisko, ir piedalījies arī visos ASV rīkotajos Dziesmu svētkos un būs saimnieki ASV Rietumkrasta latviešu Dziesmu svētkiem, kas notiks 2015. gadā San Jose, Kalifornijā.

Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos piedalīsies arī Čikāgas vīru koris. Diriģentes Māras Vārpas vadībā, koris ir piedalījies Ziemeļamerikas un visos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos kopš 1990. gada. «Čikāgas vīru kora darba mērķis ir glabāt un kopt vienu no latviešu kora mūzikas stūrakmeņiem, vīru kora žanru,» paskaidro kora pārstāvis Uģis Sprūdžs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu