Apkures rēķini turpina šokēt: cilvēki zvana tiesībsargam un jautā, kā izdzīvot (827)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Tiesībsarga birojs saņem daudz zvanu no iedzīvotājiem, kuri uzdod jautājumu, kā izdzīvot, jo ienākumi ir mazi, bet dzīve Latvijā ir dārga, aģentūrai BNS atzina birojā.

«Lielu daļu no visiem tiesībsargam uzdotajiem jautājumiem un konsultācijām veido tieši šīs sociālekonomiskās problēmas,» sacīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa. Pēc viņas vārdiem, šogad īpaši daudz zvanu ir pienācis ar jautājumiem, kā vispār izdzīvot.

Viena no aktualitātēm ir bažas par krasi dārgāku apkuri šogad, salīdzinot ar laiku gadu iepriekš. Dažās pilsētās janvārī rēķini būšot lielāki pat par 60 līdz 70%.

Tiesībsarga birojā aģentūrai BNS norādīja, ka iedzīvotājiem, kuriem ir komunālo pakalpojumu parādi, ir iespēja mēģināt vienoties ar pakalpojumu sniedzēju par parāda pakāpenisku atmaksu.

Savukārt trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, personām ar invaliditāti vai daudzbērnu ģimenēm, kas nespēj atmaksāt komunālos parādus, tiesībsargs iesaka vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajā dienestā. Tomēr ir arī atsevišķas pašvaldības, kas visu iedzīvotāju vajadzības un apstākļus izvērtē individuāli un rod iespēju sniegt palīdzību, bet tikai tādā gadījumā, ja tas ir nosacīts saistošajos noteikumos.

Iedzīvotāji var vērsties pēc palīdzības arī savas pašvaldības sociālajā dienestā. Lai gan pārsvarā pašvaldības palīdzību sniedz tikai noteiktas kategorijas iedzīvotājiem, piemēram, trūcīgiem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm, tomēr arī tiesībsargs iesaka pašvaldībām ievērot labas pārvaldības principu un iedzīvotāju vajadzības un apstākļus izvērtēt individuāli, un rast iespēju iedzīvotājiem sniegt palīdzību.

Jau ziņots, ka Latvijā decembrī būtiski pieauguši apkures rēķini ‒ augsto tarifu un zemākas gaisa temperatūras dēļ tie ir par 60‒70% augstāki nekā 2011.gada decembrī.

Komentāri (827)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu