ASV restorānos netiek norādīts ēdiena patiesais kaloriju skaits

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Gandrīz katrs piektais ASV restorānos pasniegtais ēdiens satur par 100 kalorijām vairāk, nekā minēts ēdienkartē, liecina otrdien publiskots pētījums.

Pētījumu veica Taftsa universitāte, un tas publicēts žurnālā «Journal of the American Medical Association».

Pētījums aptver trīs ASV pavalstis, kurās kopumā tika novērtēti 269 nejauši izvēlēti ēdieni.
Vairums no tiem daudz nepārsniedza ēdienkartē minēto kaloriju skaitu, bet tika konstatētas arī krasas atšķirības. Piemēram, viena čipsu porcija ar mērci izrādījās par veselām 1000 kalorijām bagātāka, nekā gaidīts.

Šis konkrētais ēdiens saturēja pusi no visa kaloriju daudzuma, kas dienā nepieciešams vairumam cilvēku.

Lielākas variācijas kaloriju ziņā tika konstatētas salātos un ogļhidrātus saturošos ēdienos, kas satur rīsus, kartupeļus, pupiņas vai maizi, bet sviestmaizes un gaļas ēdieni daudzmaz atbilda ēdienkartē norādīto kaloriju daudzumam.

ASV no aptaukošanās cieš 34% iedzīvotāju, un līdz pat 35% kaloriju, ko uzņem vidējais amerikānis, nāk no ēdieniem, kas tiek baudīti ārpus mājas.

Pētījuma rezultāti norāda uz šīs valsts mēroga epidēmijas iespējamo avotu.
Piemēram, ja 19% no ēdieniem satur par 100 kalorijām vairāk, nekā tiek reklamēts, cilvēks, kurš regulāri patērē šādu papildus kaloriju daudzumu, gadā iegūtu piecus līdz 15 liekus kilogramus, brīdina pētījums.

«Aptaukošanās izplatība joprojām saglabājas epidēmiskā līmenī, un valsts mēroga rekomendācijās tiek uzsvērta nepieciešamība samazināt uzņemto enerģiju, lai veicinātu svara zaudēšanu un novērstu svara pieaugumu. Tomēr mērogi, kādos šīs rekomendācijas var tikt īstenotas, daļēji ir atkarīgi no pieejamās informācijas precizitātes par ikdienā patērētās pārtikas enerģētisko vērtību,» atzīmēts pētījumā.

Pētījumā tika novērtēti Indiānas, Masačūsetsas un Arkanzasas restorānos un ēdināšanas iestādēs piedāvātie ēdieni, kuru paraugi tika savākti laika posmā no 2010.gada janvāra līdz jūnijam.

Restorānos atšķirība starp ēdienkartē minēto un ēdienu patieso kaloriju daudzumu bija daudz izteiktāka nekā ātrās ēdināšanas iestādēs, ko pētījuma autori skaidroja ar mazāku kontroli pār porciju lielumu.

ASV valdība pašreiz strādā pie plāna, kas prasīs restorānu ķēdēm obligāti norādīt ēdienkartēs ēdienu kaloriju skaitu.

Šādas izmaiņas paredz prezidenta Baraka Obamas pagājušajā gadā pieņemtais veselības aprūpes likums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu