Būvniecības likuma spēkā stāšanās 1.februārī būs atkarīga no atbalsta valdībā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Būvniecības likuma spēkā stāšanās šā gada 1.februārī būs atkarīga no atbalsta valdībā, teikts šodien valdībā nolasītajā Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par Būvniecības likuma spēkā stāšanās nodrošināšanu.

Būvniecības likumā, kas Saeimā tika pieņemts pērn 9.jūlijā, noteikts deleģējums Ministru kabinetam izdot pakārtotos normatīvos aktus. Uz likumā doto deleģējumu ir jāizdod 21 Ministru kabineta noteikums un 29 Latvijas būvnormatīvi. Patlaban izstrādāti un izsludināti 12 Ministru kabineta noteikumu projekti.

Līdz šim ir izstrādāti un nodoti saskaņošanai būvniecības noteikumi, kuri pieņemšanas gadījumā nodrošinās pilnvērtīgu Būvniecības likuma izpildi no 2014.gada 1.februāra. Uzsāktie būvniecības projekti var tikt realizēti saskaņā ar likumdošanu, kāda bija spēkā to saskaņošanas brīdī.

EM norāda uz risku, ka atsevišķi speciālie noteikumi tiks izdoti vēlāk, jo atbildīgās ministrijas nav sagatavojušas visu noteikumu saturam nepieciešamo informāciju, kā to nosaka Būvniecības likums. Taču noteikumu vēlākā pieņemšana būtiski neietekmēs personu intereses.

Papildus normatīvā regulējuma izstrādei būvniecības jomā EM sniegts ieteikumus Eiropas Savienības (ES) fondu vadībā iesaistītajām institūcijām saistībā ar rīcību nekvalitatīvas būvniecības konstatēšanas gadījumā. Lielāka uzmanība tiks veltīta sertificēto speciālistu un sertifikātu izsniedzēju atbildībai. EM izvirza priekšlikumu nākamajā plānošanas periodā noteikt starptautiskās būvinženieru organizācijas FIDIC standarta būvdarbu līgumu par vienīgo piemērojamo visos ES fondu projektu iepirkumos.

Tiks turpināts darbs arī publisko iepirkumu jomā, veidojot priekšnosacījumus tam, ka lētākā cena nav vienīgais kritērijs pasūtījuma piešķiršanai. Šajā sakarā būtiskas izmaiņas saistītas ar būvkomersantu klasifikācijas sistēmu, ko atbilstoši jaunajam Būvniecības likumam jāizstrādā līdz nākamā gada sākumam, tomēr EM veiks šo darbu ātrāk.

EM norāda, ka sadarbībā ar nevalstiskajām valsts organizācijām ir uzsāktas diskusijas par vairākiem citiem jautājumiem - izglītības jautājumiem, standartu uzturēšanas izmaksu plānošanu utt.

EM plāno līdz šim valsts sekretāru sanāksmē izsludinātos tiesību aktu projektus iesniegt Ministru kabinetā apstiprināšanai šā gada 28.janvārī valdības sēdē. Līdz ar to, lai Būvniecības likums stātos spēkā šā gada 1.februārī, 28.janvāra Ministru kabinetā sēdē būs nepieciešams atbalsts šo normatīvo aktu apstiprināšanai.

Valdība šodien EM informatīvo ziņojumu pieņēma zināšanai. Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzdeva EM informatīvo ziņojumu iesniegt Saeimā, kur patlaban notiek diskusija par Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņa pagarināšanu.

Jau ziņots, ka Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvinženieru savienība un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija vēlas atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos 2014.gada 1.februārī.

Savukārt EM iepriekš uzvēra, ka nav pamata atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu - 2014.gada 1.februārī.

Latvijas Pašvaldību savienība atzina, ka tad, ja 2013.gada 19.decembrī izsludina deviņus jaunus normatīvos aktus, tai skaitā arī Vispārīgos būvnoteikumus, tad to izvērtēšanai ir četras darbadienas, kas ir pārāk īss laiks.

Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos no 1.februāra, bet piekrīt LPS uzskatam, ka Vispārīgajiem būvnoteikumiem nepieciešams ilgāks izvērtēšanas laiks.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu