«Cenu reforma»: zināms, cik maksās sabiedriskā transporta biļete (715)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome ir iecerējusi, ka galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem par sabiedriskā transporta izmantošanu turpmāk būs jāmaksā 60 eiro centi (42 santīmi), bet nedeklarētajiem - 1,2 eiro (84 santīmi), trešdien LTV raidījumam «Rīta Panorāma» pastāstīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Viņš norādīja uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem, ka gandrīz puse no Rīgā strādājošajiem nav deklarēti galvaspilsētā - proti, Rīgā deklarēti nav 225 tūkstoši strādājošo.

«Līdz ar to par pagājušo gadu Rīgas dome 202 miljonus latu ir pārskaitījusi kā iedzīvotāju ienākuma nodokli citām pašvaldībām. Mūsu mērķis ir, vai nu noslēgt ar šīm pašvaldībām līgumus par līdzmaksājumiem [Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam] «Rīgas satiksmei», vai arī attiecīgi aicināt šos cilvēkus deklarēties Rīgā un tādējādi arī taisnīgi maksāt par Rīgas satiksmes izmantošanu,» sacīja Ameriks.

Viņš atzina, ka Rīgas dome patlaban nevar atļauties ieviest bezmaksas transportu galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, kā tas ir Tallinā, taču projekts par izmaiņām sabiedriskā transporta politikā paredz galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā samazināt līdz 60 eiro centiem.

Savukārt nedeklarētajiem iedzīvotājiem, tostarp tūristiem, par galvaspilsētas sabiedriskā transporta izmantošanu varētu būt jāmaksā dārgāk - 1,2 eiro.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) trešdien sarunā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja, ka šādi dome plāno rīkoties, lai motivētu cilvēkus deklarēties Rīgā.

«Biļetes cena rīdziniekiem tiks samazināta, bet nedeklarētajiem iedzīvotājiem biļete būs divreiz dārgāka. Tas motivēs deklarēties Rīgā,» sacīja viņš.

Ušakovs uzsvēra, ka tehniski šis process būs «ļoti vienkāršs». «Tehniski tas notiks ļoti vienkārši – rīdziniekiem būs jānoformē personiskais e-talons. Novembrī sāksies informatīvā kampaņa, pusotra mēneša laikā [līdz nākamajam gadam] tas būs jāizdara,» teic mērs.

Patlaban maksa par vienu braucienu Rīgas sabiedriskajā transportā ir 50 santīmu (71 eiro cents), bet biļete pie transportlīdzekļa vadītāja nopērkama par 70 santīmiem.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Rīgas dome trešdien informēs par pilsētas sabiedriskā transporta cenu politikas reformu.

Komentāri (715)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu