Grāmatas par dzimumu līdztiesību atvēršana beidzas ar plēšanos (54)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elvert Barnes, CC licence

Grāmatas «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards», ko Labklājības ministrija (LM) iecerējusi pirmsskolas vecuma bērniem dzimumu līdztiesības jautājumu mācīšanai, atklāšana šodien izvērtās par skaļu plēšanos, jo uz pasākumu bija ieradušies vairāki cilvēki, kuri grāmatu uzskata par tendenciozu un tāpēc aicināja labklājības ministri Ilzi Viņķeli (V) atkāpties no amata.

LM ilustrēto grāmatu paredzējusi pirmsskolas vecuma bērniem lasīšanai bērnudārzā, lai veicinātu diskusijas bērnu vidū par zēnu un meiteņu lomām, priekšstatiem un gaidām. LM cer, ka kopīga grāmatas lasīšana pirmsskolniekiem palīdzēs veidot viedokli, atbildot uz dažādiem ar dzimumu līdztiesību saistītiem jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas u.tml.

Pēterupes un Skultes draudžu mācītājs Ivo Pavlovičs grāmatu vērtēja kā «emocionālu vardarbību veicinošu gan pret zēnu, gan meiteni».

Mācītājs pievērsās grāmatas saturam, kur meitenei Rūtai mājās tiek uzspiesta sveša mājas vide, savukārt skolā viņa tiek aizsūtīta ekskursijā ar zēniem un pārdēvēta par Rihardu. Tumšā alā viņa satiek Kārli, kuru visu dienu saukājuši par Karlīnu. Spēlējoties alā viņi abi vienojas, ka viens otru sauks par Uno un Duo. «Vairākas reizes pārlasot tekstu, ir izveidojies nedabīgs kalambūrs un ir grūti saprast, kurš ir kurš. Acīmredzot tāds ir mērķis šai grāmatai. Nosaucot sevi par Uno, kas nozīmē «viens», un Duo, kas nozīmē «divi», bērniem zūd dzimumu identitāte, kas ir emocionāla vardarbība. Es uzskatu, ka tos, kuri šādu emocionālu vardarbību popularizē, vajadzētu saukt pie atbildības. Viņķelei vajadzētu no sava amata atkāpties, jo viņa nepārstāv un neieklausās sabiedrības viedoklī, bet aizstāv marginālu nevalstisko organizāciju viedokli,» izteicās Pavlovičs.

LM projekta vadītāja Gundega Rupenheite atbildēja, ka grāmatai nav nekāda sakara ar atbalstu dzimumu maiņai, bet gan tā stāsta par sociālo dzimumu veidošanos.

Viņai iebilda biedrības «Asociācija Ģimene» valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze, citējot metodiskā līdzekļa «Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm» mērķi - «parādīt, ka gan meitenes savā starpā ir dažādas, gan zēni savā starpā ir dažādi, un nedz meitenēm, nedz zēniem nebūtu jāatbilst kaut kādam sava dzimuma «standartam». Mērķis ir panākt, lai bērni ir bērni un viņu dzimumam nav izšķirošas nozīmes». Bremze saskata grāmatai «dziļāku jēgu», jo tās saturs nebūt neesot tik nevainīgs.

«Aicinu sabiedrību izvērtēt ministru rīcību, izdodot šādu mācību līdzekli, jo ir pēdējais laiks domāt, vai Latvijā iestājamies par stabilu un tradicionālu ģimeni, kurā māte vispirms rūpējas par bērniem un vīru un tikai tad par karjeru. Valdībai ir jāpiešķir finansējums ģimenēm, lai tās varētu audzināt bērnus, nevis gādāt par bērnu morālu degradāciju jau bērnudārzā,» paziņoja Bremze.

Bremze Viņķelei pārmeta «klaji noraidošu attieksmi» pret laulības institūciju. Viņa uzskata, - ja puse bērnu dzimst nereģistrētās attiecībās, tad vairs nav iespējams runāt par ģimenes tradicionālo modeli. «Ja jaunieši vairs neapzinās, cik svarīgi ir precēties, tad skolās vajadzētu mācīt ģimenes mācību, kurā stāstīt ne tikai par seksuālajām attiecībām, bet arī par atbildību, bērnu audzināšanu, pašu garīgo un fizisko veselību,» uzstāšanos turpināja Bremze.

Savukārt Mārtiņš Kļaviņš, kurš sevi pieteica kā divu bērnu tēvu, paziņoja, ka ar šo grāmatu Latvijā tiekot mēģināts «izplatīt Skandināvijā plaši izplatīto gejismu un lezbismu».

Valsts izglītības satura centra (VISC) Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece uzsvēra, ka šī grāmata nav obligāts mācību līdzeklis, lai arī Izglītības un zinātnes ministrijas un VISC speciālisti ir piedalījušies šajā projektā. Viņa iesaka bērnudārzu skolotājiem pirms šīs grāmatas lietošanas konsultēties ar vecākiem un saņemt viņu atļauju šī mācību līdzekļa lietošanai.

Viņķele skaidroja, ka šis mācību līdzeklis tiek piedāvāts, īstenojot valdības apstiprināto plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.- 2014.gadā.

Kā ziņots, gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā. Projekta kopējās izmaksas ir 6430 lati. Katra grāmata ir izdota 500 eksemplāros un pieejama elektroniskā formātā LM mājaslapā «www.lm.gov.lv».

Šodien 54 nevalstiskās organizācijas nosūtījušas protesta vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot Viņķeli atkāpties no amata un aizliegt šīs grāmatas un metodiskā līdzekļa lietošanu.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu