Gunārs Birkerts: LNB projektā saules paneļiem ir jābūt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā kā trešdien, 16.maijā, gaidāms Kultūras ministrijas lēmums par saules paneļu uzstādīšanu uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jumta, arī ēkas arhitekts Gunārs Birkerts paudis savu viedokli un satraukumu par iespējamo atteikšanos no idejas par saules paneļu uzstādīšanu.

Vienlaikus Džons van Larhovens, saules enerģijas nozares eksperts, neatkarīgā ekspertīzē norādījis, ka projekta izmaksas ir atbilstošas piedāvātajam tehniskajam risinājumam, portālu «Apollo» informēja būvfirmas «RBSSKALS» komunikācijas konsultants Jānis Andžāns.

Vērtējot diskusijas par saules paneļu iespējamo neuzstādīšanu LNB, Gunārs Birkerts paudis savu satraukumu par šādu iespējamību. Viņaprāt, ir būtiski apzināties to, ka uzstādīšanas izmaksas sevi neattaisnos pirmajos būvniecības gados un šīs investīcijas atmaksāsies pēc vairākām paaudzēm. Viņš uzsver, ka mūsdienu pasaulei ir nepieciešams, lai jebkura jaunā celtne dotu ieguldījumu sevis patērētās enerģijas ražošanā. Tādēļ, lai ēka sevi uzturētu, ir nepieciešams, lai enerģijas ražošanas mehānismi būtu ietverti pašā ēkā.

LNB gadījumā izstrādātais tehniskais risinājums faktiski paredz nevis vienkāršu saules paneļu uzstādīšanu uz bibliotēkas jumta, bet gan komplicētas sistēmas (fotoelementu šūnu iestrāde bibliotēkas stikla jumtā) integrēšanu pašā ēkā. Proti, atšķirībā no citiem projektiem, šajā gadījumā saules paneļi pildītu arī īpašas arhitektoniskas un jumta funkcijas - pēc būtības ir paredzēts uzstādīt stikla paneļu jumtu ar iebūvētām fotovoltiskām šūnām, kas ražos elektrību. Pievēršoties LNB risinājuma izmaksām, ir jānorāda, ka tikai 30% no tām veido elektroenerģijas ražošanas risinājums (šūnas, inventori, kabeļi u.c.). Savukārt pārējās izmaksas ir saistītas ar risinājuma vizuālās formas izveidi (īpašas arhitektoniskāss prasības, integrācija ēkā u.c.) un jumta risinājuma izstrādi (savienojumi ar siltumizolācijas paneļiem, izolācija u.c.).

G.Birkerts uzsver: «LNB projekts šajā ziņā ir progresīvākais piemērs un līderis šajā Eiropas daļā - tas ir piemērs kultūras nozares celtnēm. Šim piemēram noteikti arī būtu jābūt uz ilgtspējīgu attīstību vērstam! Bibliotēkā esošās tehnoloģiskās sistēmas dos labumu nākamajām paaudzēm. Atteikšanās no fotoelementu sistēmas ieviešanas, nozīmētu atkāpšanos soli atpakaļ. Mums ir jādomā par nākotnes paaudzēm un tām būtu jābūt lepnām par mūsu lēmumiem!»

Savukārt Džons van Larhovens, saules enerģijas nozares eksperts ar vairāku gadu desmitu pieredzi saules enerģijas nozarē, veiktajā neatkarīgajā projekta ekspertīzē ir norādījis, ka piedāvātais projekts ir izcila iespēja LNB iegūt iespaidīgu ēkā integrētu fotoelementu sistēmu, kas līdz ar to kļūtu par izglītojošu ēku gan klientiem, gan sabiedrībai kopumā. Viņš uzsver: «Projektā piedāvātās izmaksas -1254,74 LVL par m2 - salīdzinājumā ar projektiem, kas īstenoti citur Eiropā, ir zemas. Atsevišķos gadījumos cena ir sasniegusi pat 1700 LVL par kvadrātmetru».

«Izvērtējot arī iespējamos piegādātājus un projektā iesaistītos ekspertus, viņu pieredzi un iepriekšējo darbu novērtējumu, esmu pārliecināts, ka tiktu izveidota augstākās kvalitātes sistēma ar adekvātām garantijām. Tāpat arī piedāvātās tehnoloģijas (moduļi, īpašais stikls un «saules šūnas») nodrošinās augstākā līmeņa estētisko integrāciju inovatīvajā ēkā. Līdz ar to uzskatu, ka LNB ēkā saules paneļi noteikti būtu jāintegrē,» uzsver Larhovens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu