«Harčo» latvieša, parastā, interpretācijā (66)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autora foto

«Apollo» lasītājs Beerdrinkers lasītājiem sūta savu recepti, pēc autora lūguma esam saglabājuši viņa rakstības stilu.

Kas ir harčo?

Gruzīnu virtuve, zupa laikam :)

Gaļa, burkāni, sīpoli,ķiploki, rīsi,tomāti, garšvielas-kaut kā tā?

Aptuveni jā.

Harčo ir gruzīnu zupa, tiek gatavota no jēra gaļas, bet-tiek pieļauts izmantot arī liellopa vai vistas gaļu. Variāciju arī gruzīniem ir daudz...kas ir pie rokas ,no tā gatavosim-mūsu ēdiens.

Cūciņu nekad.

Lai būtu autentisks gruzīnu «harčo» ir vajadzīgas 2 sastāvdaļas. Saulē kaltēta aliča (mazas dienvidu plūmītes) un valrieksti - tas paliek nemainīgs...Bieži Latvijas mājsaimnieces jauc aliču ar kaltētām plūmēm - tās ir dažādas lietas:)

Man nav pieejama saulē kaltēta aliča...un riekstus savus es ēdienā neizmantošu:)

...un jērs man tuvumā neganās:(

...tādēļ «harčo» latviešu gaumē.

Sastāvdaļas-manam «harčo»-bezgala ekonomisks ēdiens ,pat nabaga pedagogi to atļauties pagatavot var...

1. Vista. Ņemu saucamo vistas ragū (tā ir vistiņa,kurai visas četras kājas ir nogrieztas un fileja arī atņemta).Var gatavot šo ēdienu no vistas stilbiem,ciskām un filejām,bet-tas nebūs ekonomiski...der jau jebkura kura:)

Uz lielo grāpi paņēmu 8 gab apdriskātās tuškas-nu tādas,bez kājām un šķinķjiem...2 kg,no Bauskas veikala-1.20 Ls

2. Burkāns.vismaz trīs.

3. Sīpoli-es parasti daudz.

4. Ķiploki arī daudz.

5. 1-2 paciņas rīsu.Šodien lielajā grāpī gatavoju,iemaucu 2x 125 g.

6. Garšvielas-mellie pipari graudos,lauru lapas,čili pipari,maltā paprika.

7. Tomātu pasta. un adžika.

Gatavošana.

Metam visas iegādātās vistas grāpī,klāt mellos piparus graudos un pāris laurlapas. ūdens un vāram.

Līdz vistas gaļa brīvi,bez piepūles,no kauliem ņemas nost. Mans šodienas ragū-vista tapa gatava stundas laikā.

Ja jūs nekaunaties vistas stilbus vai ciskas izmantot-tas būs ilgāk.

Kamēr vista vārās-nomizojam burkānus,sīpolus,ķiplokus.Un sagriežam.Palielos gabalos.

Redzam,vištele jau ir...vācam no grāpja ārā,liekam bļodā un gaidām lai atdziest.Grāpim uguni nost.

Kamēr vista dziest-apcepam burkānus,vēlāk sīpolus....un ķiplokus.

Vista ir atdzisusi... Sākam atkaulot-gaļu pa labi,kaulus pa kreisi.Kaulus nevajag miskastē mest-labāk pa logu ārā-mūsu mazajiem brāļiem,viņi apēdīs. Es atkauloju pie vaļēja loga,man aš gandrīz sudrabkaija to vistu no rokām izrāva.

Metam vistas gaļu grāpī,arī apceptos burkānus (kamēr atkaulojām,zostiņa vairs nevārās-uguns nogriezts)-līdz vārīšanai.

Un klāt rīsus,parasti 16 min.vārīšana.Un čili,es arī malto papriku liku.

10 min. pirms rīsu vārīšanas beigām liekam apcepto sīpolu un ķiploku.

Pēc 5 min. pāris karotes īstas tomātu pastas un karoti adžikas.

Gatavs-uzliekam karstumu(30 sec.) uz maksimālo-un uguni nogriežam(katla vākam virsū tak jābūt). Vajadzēs pagaidīt- 30 min.ēdiens ēdīsies.

Lai labi.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu