Iedzīvotāji saņems ievērojami lielākus apkures rēķinus (167)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Izrakstīto rēķinu summa par decembrī patērēto siltumenerģiju ir vidēji par 63% lielāka nekā 2011.gada decembrī, liecina AS «Rīgas siltums» apkopotā informācija.

Uzņēmumā vēsta, ka decembrī rīdzinieki apkurei un karstā ūdens sagatavošanai patērējuši 395,1 tūkstoti megavatstundu, kas ir vidēji par 34% vairāk nekā pērnā gada decembrī, kad siltumenerģijas patēriņš bija 294,6 tūkstoši megavatstundas.

Kā skaidro «Rīgas siltumā», siltumenerģijas patēriņu tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra. 2012.gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 6,5 grādiem zemāka nekā pērnā gada decembrī.

Rīgā 2012.gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija -3,9 grādi, savukārt aizvadītā gada decembrī tā bija +2,6 grādi.

Dabasgāzes tirdzniecības cena decembrī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, pieaugusi par 31%. Siltumenerģijas tarifā 82% no izmaksām sastāda dabasgāzes cena, skaidro uzņēmumā.

2012.gada decembrī siltumenerģijas cena ir 45,42 par megavatstundu (Ls/MWh, bez pievienotās vērtības nodokļa, bet tikmēr pērnā gada decembrī siltumenerģijas cena bija 37,41 Ls/MWh (bez PVN).

Siltumenerģijas tarifs par vienu megavatstundu visiem patērētājiem ir vienāds, bet maksa par viena kvadrātmetra dzīvokļa apkuri ir ievērojami atšķirīga. Iedzīvotājiem maksas lielumu par apkuri nosaka divas komponentes – siltumenerģijas tarifs un patēriņš. Siltumenerģijas patēriņu ietekmē ēkas tehniskais stāvoklis un iedzīvotāju paradumi – jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kāpņu telpu un tamburu aizvēršana, atkritumu vada aizvēršana, kā arī izvēlētā iekštelpu gaisa un karstā ūdens temperatūra ēkā. Izvēlēto siltuma režīmu ieregulē ēkas automatizētajos individuālajos siltummezglos un to nosaka ēkas īpašnieks/pārvaldnieks, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem, uzsver uzņēmumā.

Tāpat «Rīgas siltumā» norāda, ka apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% mājās, kurās kompleksi veikti energoefektivitātes paaugstinoši pasākumi - norobežojošo konstrukciju siltināšana, logu nomaiņa, rekuperatīvās ventilācijas sistēmas izveide, apkures un karstā ūdens sistēmu renovācija.

Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, uzņēmumā aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus plašāk izmantot automatizēto individuālo siltummezglu iespējas, kas ir izbūvēti gandrīz visos Rīgas namos.

«AS «Rīgas siltums» ir pateicīga un augstu vērtē sadarbību ar tiem klientiem, kuri, neraugoties uz pietiekami sarežģīto ekonomisko situāciju, ir norēķinājušies par patērēto siltumenerģiju un aicinām arī turpmāk iedzīvotājus un ēku īpašniekus/pārvaldniekus godprātīgi un savlaicīgi norēķināties par patērēto siltumenerģiju, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Komentāri (167)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu