Izstrādāts «viedais» ierocis, kas liedz to pielietot svešiniekiem (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publik16, CC BY-NC-SA 2.0

Kāds vācu ieroču ražotājs radījis pasaulē pirmo «viedo» ieroci. Džeimsa Bonda stila ierocis ir veidots tā, lai no tā varētu šaut tikai tā īpašnieks, vēsta vācu mediji. 

Šāda tipa ieroča atbalstītāji pauž, ka tas ir daudz drošāks nekā parastā pistole. Vienlaikus gan ieroča ražotāji sastopas arī pretiniekiem, kuri apgalvo, ka šāda ieroča izmantošana ir pārāk sarežģīta.

Ieroci «iP1» kontrolē čips, kas iestrādāts pulkstenī. Pulkstenim jābūt tuvu šaujamajam, un tas nozīmē to, ka tikai tas, kurš uzvilcis pulksteni, varēs šaut no ieroča.

Šāda sistēma ir kā atgādinājums no pēdējās Džeimsa Bonda filmas «Skyfall», kurā aģenta ierocis ir aprīkots ar plaukstas lasītāja tehnoloģiju, kas atpazīst Bondu kā ieroča īpašnieku.

Minhenē esošais ieroču ražotājs «Armatix» skaidro, ka lietotājam vajag ievadīt pin-kodu savā pulkstenī, lai būtu iespējams šaut ar ieroci. 30 cilvēku lielā ieroču ražotāju firma cer, ka šāds ierocis radīs drošāku ieroču izmantošanu.

Kompānijas mājaslapā teikts, ka tikko ierocis zaudē kontaktu ar pulksteni, piemēram, tas tiek izsists no šāvēja rokas, nozagts vai pazaudēts, tas automātiski deaktivizējas.

ASV šo ieroci sauc par revolucionāru, kamēr citi ieroču entuziasti pauž, ka tas ir pārāk dārgs un sarežģīts. Gaidāms, ka šāds ierocis maksās aptuveni 1020 eiro, kas ir divreiz dārgāk nekā 40. kalibra «Glock» ierocis. Tāpat tiek atzīmēts, ka šādu ieroci būs pārāk sarežģīti izmantot spriedzes situācijās.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu