Laidzes Profesionālo vidusskolu apvieno ar kompetences centru «Rīgas Valsts tehnikums» (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:www.laidzespv.lv

Ceturtdien, 30.janvārī, Talsu novada domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu atbalstīt Laidzes Profesionālās vidusskolas apvienošanos ar profesionālās izglītības kompetences centru (PICK) «Rīgas Valsts tehnikums», informēja Inga Priede, Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Līdz ar to tika atcelts arī 25.02.2010. domes lēmums Nr. 144 «Par Laidzes Profesionālo vidusskolu», un 30.09.2010. lēmums Nr.694 «Par Laidzes Profesionālās vidusskolas pārņemšanu», kas paredzēja Laidzes Profesionālo vidusskolu nodot pašvaldības pārziņā, un kas būtu liels finansiālais slogs uz pašvaldības «pleciem».

24.janvārī Talsu novadā ieradās gan Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts sekretāra vietniece, Izglītības departamenta direktore Evija Papule, gan PICK «Rīgas Valsts tehnikuma direktore» Dagnija Vanaga un direktora vietnieks Izglītības attīstības jomā Ilgvars Forands, lai pārrunātu Laidzes PTV turpmākās attīstības iespējas, un mācību iestādes pievienošanas juridiskos un tehniskos jautājumus, pieskaroties arī nekustamā īpašuma nodošanai pašvaldības īpašumā, jo mācību nodrošināšanai ir nepieciešama tikai daļa no visa īpašuma.

Runājot par Laidzes PTV turpmāko darbību, noteikti ir jāpiemin, ka jau ar nākamo mācību gadu - 2014.gada 1.septembri, plānots, ka audzēkņi uzsāks mācības Rīgas Valsts tehnikuma Laidzes filiālē. Mācību iestādei jau ir divas filiāles (struktūrvienības) - Balvos un Krāslavā, kas sniedz iespēju dažādot mācību programmas un nodrošināt prakses vietas. Labs piemērs ir studentu apmaiņas iespējas, dalība kopīgās mācību nometnēs, un kopīga brīvā laika pavadīšana. Līdz ar jaunā statusa iegūšanu Laidzes PTV paplašināsies darbība un ieviestas jaunas mācības programmas. Proti, programmu klāsts tiks pielāgots vietējam darba tirgum. Paredzēts, ka tās varētu būt kādas no tām 19 mācību programmām ko Rīgas Valsts tehnikums jau piedāvā saviem audzēkņiem, piemēram, specialitāti varētu iegūt automehānikas, kokapstrādes, poligrāfijas, datortehnikas, transporta loģistikas, mašīnbūves vai citās nozarēs. Mācību iestāde praktizē audzēkņu praktiskās apmācības pie darba devēja, veic pedagogu apmaiņu, kas nodrošinās vieslektorus no Rīgas Valsts tehnikuma arī Laidzes teritoriālajā struktūrvienībā, savukārt Laidzes PTV būvniecības programmu varētu ieviest arī Rīgā, un mācībspēki dalītos ar savām zināšanām tur. Rīgas Valsts tehnikumam ir laba sadarbība ar Peugeot un Toyota automašīnu centriem, kur audzēkņi pilnveido praktiskās iemaņas. Skola īsteno arī dažādus ES projektus, lai piesaistītu papildfinansējumu un paplašinātu izglītošanās iespējas.

22.janvārī, Talsu novada pašvaldībā ir saņemta IZM Valsts sekretāra vietnieka E.Martinsona vēstule, kurā norādīts, ka tās profesionālās izglītības iestādes, kurās izglītojamo skaits ir 300 un mazāks, un kuras nekvalificējas PICK statusa ieguvei, ir nododamas pašvaldībai vai nododamas profesionālās izglītības kompetences centriem vai koledžām. Jāpiebilst, ka Valsts finansētajās programmās Laidzes PTV pašlaik mācās 208 audzēkņi, bet 29 - mācības apgūst Eiropas programmā. Rīgas Valsts tehnikumā mācās ap 2000 audzēkņu. IZM paredzējusi, ka turpmāk Latvijā kopumā darbosies tikai 11 profesionālās izglītības kompetences centri.

Izglītības un zinātnes ministrija ir ņēmusi vērā Talsu novada pašvaldības viedokli, un pēc domes lēmuma saņemšanas par Laidzes Profesionālās vidusskolas apvienošanos ar profesionālās izglītības kompetences centru «Rīgas Valsts tehnikums» un nodošanu bez atlīdzības Talsu novada pašvaldības īpašumā nekustamos īpašumus, kuri nav nepieciešami izglītības procesa nodrošināšanai, iesniegs to Ministru kabinetā, tālākai jautājuma risināšanai.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu